Az Iszlámnak melyik az igazi egyetlen fajtája és értelmezése?
Melyik az amelyikben nincsen olyan meg engedve hogy pl a házasság törő asszonyokat nem bűn megölni? Vagy hogy az erőszak miatt fogant gyermeket meg lehet ölni büntetlenül ha azt vallja a szülő hogy a szégyen miatt tette?
Természetesen nem vagyok vallás szakértő, de ilyesmiket olvastam erről a vallásról. De sokszor megfigyeltem hogy amikor ilyen kritika hangzik el akkor valaki oda írja hogy "ez nme is igazi iszlám"
Na de akkor melyik? Valaki elmagyarazná?
Hol van az Újszövetségben megkövezésről szóló rész?
Simán lehet hogy igazad van, csak én ilyent nem láttam benne.
"Az Ószövetség írja hogy a paráznákat halálra kell kövezni."
Lehet hogy ez csak nekem ilyen fuck logic de én az Újszövetséget kérdeztem, nem az Ószövetséget.
Szerintem ép eszű ember nem gondolja hogy a vallás az egy emberek álltal a társadalom problémáinak megoldására való erkölcsi iránymutatás és tanításon kívül több lenne.
Az Újszövetség nevében is benne van terminológiailag hogy "új" vagy már nem az Ószövetség a meghatározó hanem a Biblia alatt természetesen az Újszövetséget értjük. Gyakorlatilag finomítottak a valláson és az írók már nem írtak bele azokat a barbár dolgokat. Az egyik legfontosabb tanítás például az hogy csak Isten büntethet. Halandó nem. Talán még egy olyan rész is van benne hogy "enyém a bosszú" vagyis Istené.
Ha a Koránnak is lenne egy ilyen modernizált változata (beszoptuk mert nincsen) akkor nekem őszintén nem lenne pofám azzal jönni hogy "dehá az
"ókoránban" meg benne van akkor azt is vegyük komolyan"
Elég izzadság szagú a Koránban szereplő barbarizmus relativizálasa az Ószövetségben írottakkal.
"Szerintem ép eszű ember nem gondolja hogy a vallás az egy emberek álltal a társadalom problémáinak megoldására való erkölcsi iránymutatás és tanításon kívül több lenne."
Szerintem pedig ép eszű ember nem lehet ateista.
"Az Újszövetség nevében is benne van terminológiailag hogy "új" vagy már nem az Ószövetség a meghatározó hanem a Biblia alatt természetesen az Újszövetséget értjük."
Kár hogy Jézus nem így gondolt amivel egy szóval sem mondta hogy az Ószövetség már nem érvényes. Sőt, azt mondta nem megváltoztatni jött a törvényt tehát a szavai alapján még érvényes az Ószövetség.
"Ha a Koránnak is lenne egy ilyen modernizált változata (beszoptuk mert nincsen) akkor nekem őszintén nem lenne pofám azzal jönni hogy "dehá az"
Az csak a keresztények szokása hogy kedvükre válogatnak a Bibliából. Ami ne tetszik nekik arra ráfogják hogy már nem érvényes. Ez vicc kategória vallás.
"Elég izzadság szagú a Koránban szereplő barbarizmus"
Gondolom sosem olvastad a Koránt de azért írnál példát hogy szerinted mi barbarizmus a Koránban?
"Szerintem pedig ép eszű ember nem lehet ateista."
Ateista nem is mert azok is kvázi már már vallásként funkcionálnak annyit foglalkoznak más emberek vallásával. Tudod egyszerűen csak normális ember aki bár elolvassa ezeket a műveket, levonja belőle az erkölcsi tanúlsagokat/iránymutatásokat de nem veszi véresen komolyan, hanem érzi hogy a világ mindenség "kicsit" több ennél. Pl nem kell hozzá vallásosnak lennem hogy tudjam már csak matematikai valószínűség szerint és ezer+1 másik világ is létezik ahol élet van a Földön kívül. Számomra meghökkentő beképzeltsegre vall ha azt hisszük mi vagyunk a világ közepe és nem csak egy szikla valahol a mindenségben, amin létrejött az intelligens életforma úgy mint sok ezer másik helyen is.
Szerintem aki ennyire erősen vallásos az bezárja magát a világ elől. Nem helyi értékén kezeli. Szerintem ha létezik Isten biztosan nem ezt várná a teremtnényeitől. Több fényévre lévő más naprendszereket vizsgálunk több tonnás kib@szott teleszkópokkal amik az űrben geostacionárius pályán keringenek és eközben emberek ölik meg egymást emberek álltal írt könyvek miatt. Beteges az egész.
"Kár hogy Jézus nem így gondolt amivel egy szóval sem mondta hogy az Ószövetség már nem érvényes. Sőt, azt mondta nem megváltoztatni jött a törvényt tehát a szavai alapján még érvényes az Ószövetség."
Miért kellene hogy mondja? Ez egy történet ember.. Emberek írták.
"Az csak a keresztények szokása hogy kedvükre válogatnak a Bibliából. Ami ne tetszik nekik arra ráfogják hogy már nem érvényes. Ez vicc kategória vallás."
Tehát annyi józan itélő képesség nincsen benned hogy valamelyik tetszőleges vallás forrásában(saiban) szereplő a mai korral nyilván valóan össze egyeztethetetlen f@szságokat kiszűrjed belőle és helyi értékén kezeld? Az az ami félelmetes.
" Gondolom sosem olvastad a Koránt de azért írnál példát hogy szerinted mi barbarizmus a Koránban?"
Nem kellett hogy olvassam, elég sokan megtették már helyettem ezen az oldalon is bemásolva azokat a konkrét részeket.
"Pl nem kell hozzá vallásosnak lennem hogy tudjam már csak matematikai valószínűség szerint és ezer+1 másik világ is létezik ahol élet van a Földön kívül. Számomra meghökkentő beképzeltsegre vall ha azt hisszük mi vagyunk a világ közepe és nem csak egy szikla valahol a mindenségben, amin létrejött az intelligens életforma úgy mint sok ezer másik helyen is."
És szerinted melyik vallás állítja hogy csak a Földön van értelmes élet? Féleszű ateisták gyakran felteszik a kérdés hogy mi lesz a vallásokkal ha kiderül létezik földönkívüli élet, mert azt hiszik akkor megdőlnek a vallások.
"Szerintem ha létezik Isten biztosan nem ezt várná a teremtnényeitől."
Az iszlám konkrétan előírja hogy tanulmányozzuk az univerzumot.
"Miért kellene hogy mondja? Ez egy történet ember.."
Jézus végig arról beszélt mit szabad és mit nem, erre azt kérdezed miért kellett volna hogy mondja?
"Tehát annyi józan itélő képesség nincsen benned hogy valamelyik tetszőleges vallás forrásában(saiban) szereplő a mai korral nyilván valóan össze egyeztethetetlen f@szságokat kiszűrjed belőle és helyi értékén kezeld? Az az ami félelmetes."
Ha annyi eszed van hogy azt képzeled egy vallás a te kényed kedved szerint formálható akkor hülxébb vagy mint elsőre gondoltam.
"Nem kellett hogy olvassam, elég sokan megtették már helyettem ezen az oldalon is bemásolva azokat a konkrét részeket."
Ez aztán értelmes emberre vall. Mások által kiragadott és szándékosan félreértelmezett egy két vers neked már elég hogy barbárnak nevezz egy vallást. Ez olyan IQ 70 értelmi szint.
"Ez aztán értelmes emberre vall. Mások által kiragadott és szándékosan félreértelmezett egy két vers neked már elég hogy barbárnak nevezz egy vallást. Ez olyan IQ 70 értelmi szint."
Ohh, az irónia. Te is kiragdtál és félreértelmeztél egy verset a bibliából:
Máté 5.17
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvénybõl egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
Jézus ezt úgy érti, hogy ő fogja betölteni a törvényt helyettünk, értünk, mert tudja, hogy mi úgysem vagyunk képesek rá. A törvény csak azokra vonatkozik, akik nem hisznek benne, hogy Jézus fizetett a bűneikért a kereszten.
Pál azt mondta: Rómaiakhoz 3.20:
a bûn ismerete a törvény által vagyon.
4.14:
a hol pedig nincsen törvény, ott törvény ellen való cselekedet sincsen.
5.13:
Mert a törvényig vala bûn a világon; a bûn azonban nem számíttatik be, ha nincsen törvény.
A törvény azért van, hogy tükröt tartson elénk, mennyire bűnösek vagyunk. Aki a törvény betartásával akar a mennybe jutni, annak Jézus elérhetetlenül magasra teszi a lécet, hogy az embernek ne legyen más választása, mint beismerni, hogy bűnös és szüksége van Isten kegyelmére:
A 21. verstől elkezdi sorolni, hogy nem számit, hogy betartod a szokásokat, áldozatot viszel a templomba, hogy nem öltél embert, ha a szivedben gyűlölködsz, bűnös vagy.
Nem számit, ha gyakorlatban nem paráználkodsz, ha gondolatban megteszed, romlott a szived és igy tovább, egészen a 48. versig taglalja, mennyire romlottak vagyunk és hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki a törvényt követve akar a mennybe menni. Olyan tökéletesnek kell lennie, mint Isten.
Tehát igen, érvényes a törvény, de nyilvánvaló, hogy képtelenség betartani, ezért Jézus megfizetett a bűneinkért helyettünk és aki ezt az ajándékot elfogadja tőle, annak örök élete lesz. Aki nem fogadja el, annak sok szerencsét a törvény betartásához.
"És szerinted melyik vallás állítja hogy csak a Földön van értelmes élet? Féleszű ateisták gyakran felteszik a kérdés hogy mi lesz a vallásokkal ha kiderül létezik földönkívüli élet, mert azt hiszik akkor megdőlnek a vallások."
Ez egy szalmabáb amit leraktál mintha ezt ütöttem volna. Holott ilyent nem állítottam hogy a vallások szerint nincsen földön kívüli élet.
"Az iszlám konkrétan előírja hogy tanulmányozzuk az univerzumot."
Pont erről beszélek, ezzel a részével semmi baj nincs is.
"Jézus végig arról beszélt mit szabad és mit nem, erre azt kérdezed miért kellett volna hogy mondja?"
B+...nem azt mondtam hogy nem mondott semmit.. Hanem a "miért kellett volna hogy mondja" rész arra vonatkozik hogy nem dogmatikusan szó szerint kell venni és értelmezni az írást, azaz hiába nem írták hogy az Ószövetség úgymond hatályon kívüli, attól még józan ertékítélő képességgel donthetunk úgy hogy nem bakker nem fogunk senkit megkövezni vagy tudom is én mit művelni vele..csak mert pár száz vagy pár ezer évvel ezelőtt ez társadalmilag egyáltalán nem volt egy unortodox lépés és valaki nem volt rest papírra vinni.
"Ha annyi eszed van hogy azt képzeled egy vallás a te kényed kedved szerint formálható akkor hülxébb vagy mint elsőre gondoltam."
Nem az én kényem kedvem szerint hanem a fejlett társadalmi normák szerint. Feltételezem te sem akarsz olyan államban élni ahol teszem azt nőket köveznek meg, embereket ölnek meg mert istenkáromlást követett el stb.
" Ez aztán értelmes emberre vall. Mások által kiragadott és szándékosan félreértelmezett egy két vers neked már elég hogy barbárnak nevezz egy vallást. Ez olyan IQ 70 értelmi szint."
Nagyon nehéz veled vitatkozni ha folyamatosan hisztizel és szémelykedsz. Tudom hogy neked nagyon nagy a bráner, de most egy kicsit rakd el jó? Most itt ez nem számít. Vagy akkor írd le előre mennyi eszem van egy nagy hosszú kommentben és utána kicsit relax. Hidd el leszarom a sértődött vergődésed. Na szóval: Senki nem használta ebben a kontextusban hogy "barbár vallás" ezt te állítod. A feltevés az volt hogy a vallás forrásában vannak olyan részek amik mai szemmel nézve nonszensz kategória, legyen az iszlám vagy keresztény, mert mind a kettőben vannak ilyen részek bár azt nem fogadod el hogy a kereszténynek vegyük alapul az Újszövetséget, és makacsul hozod ide az Ószövetséget de ezt most hagyjuk, nem is ez a lényeg. Szóval mindegyikben lehet kifogásolni való részt találni, igen olyan is van ami objektíve barbár. Ha ezek a versek rosszul vannak értelmezve és te oly módon értelmezed hogy az megfeleljen a mai társadalmi normáknak és a törvényeinkel össze egyeztethető módon értelmezed ez így telejsen oké. Ezzel semmi gond nincsen. Én nem gondolom hogy ezzel te meghazudtolnád a vallásod. Tehát ez a kritikád miszerint a keresztények össze vissza variálnak ebben a kontextusban nem értelmezhető mert hát mi mást tehetnének? Ugyan úgy nem akarja senki komolyan venni a bibliából kiragadott részleteket mint a hasonlóan komolytalan részeket a Koránból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!