Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem lehet már betiltani...

Miért nem lehet már betiltani a kora reggeli harangozást? Vagy legalább halkabban?

Figyelt kérdés

Rettentő idegesítő, hogy nem csak hétköznap, de hétvégén is ezt kell hallgatni reggelente. Az ember még aludni szeretne, de azt kell hallgatni, hogy 1-2 perces időeltolással a városban nekikezdenek korán reggel kánonban,egymás után. Mindenkinek van már órája, teljesen felesleges.

A déli harangszó maradjon meg. Akinek meg hiányzik a harangozás, az harangozzon otthon a 4 fal között.

Az meg egyenesen felháborító, hogy nincs rá törvényi rendelet, hogy milyen hangerőn szólhat a harangozás.

Magyarország egyáltalán nem vallásos, ez csak a fideszes propaganda.

Sőt. Ha kötelező lenne a magukat vallásosnak valló embereknek egyházadót fizetni, mint külföldön, akkor megnézném, hogy az a maradék vallásosnak mondó magát mennyire maradna az...

2023. szept. 5. 17:41
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:

Még, ha úgyis lenne, hogy valóban harang szól, akkor sem jogosítja fel semmi arra, hogy "nincs rajta potméter". Milyen hülye duma ez?

Érdekes a világon mindenkit kötnek szabályok, kezdve az autó és sportmotor gyártókat. Milyen vicces lenne, hogy azt mondanák az autógyártók, hogy ja hát a kipufogón nincsen potméter, ezért ilyen hangos.

Elég érdekes érvek jöttek amúgy összességében, de egyik sem állja meg a helyét.

Ez nem normális dolog, hogy nincs törvényi szabályozás a harangozás hangerejére! Ha igazi harang, ha hangszóró, ha.. bármi más. Minden szabályozva van törvényekkel és rendeletekkel. Még az egyszeri polgár élete is teljesen szabályozott.. Sőt, még a gyakorikérdések oldalon is rengeteg szabály van.

De erre az egyre, hogy a harangozás ne keserítse meg több százezer ember életét, arra nincs. Ez így nem normális dolog!

2023. szept. 19. 09:20
 32/43 Ozmium42 ***** válasza:
100%
Pontosan mi a vallási indoklása, hogy hajnaltól óránként harangoznak? Ahol lakok szintén van jó pár templom, különböző felekezetek templomai, de tudtommal csak délben harangoznak, illetve mise előtt, szertartás (temetés, esküvő) közben.
2023. szept. 19. 13:15
 33/43 anonim ***** válasza:
56%
Egyszerűen csak azt akarja a pap,hogy ha ő korán kellt akkor másnak se legyen jó.
2023. szept. 19. 15:20
 34/43 anonim ***** válasza:
40%

Én katolikus vagyok, de azért számomra is belátható, hogy a kora reggeli harangozás még egy olyan korból való, amikor az emberek jelentős része földművelésből és állattartásból élt, a napi ritmus része volt, hogy az emberek korán felkelnek, és imádkoznak. Nem vagyok annak a híve, hogy a tradíciókat töröljük el a haladás szellemében, de azért azt sem gondolom, hogy mindenhez mindenáron ragaszkodni kéne, mert az csak mélyíti a konfliktusokat.

Én is dolgoztam három műszakban, és emlékszem, hogy milyen volt, amikor egy utcán megállás nélkül töfögő traktor miatt nem bírtam aludni. El tudja rontani az ember egész napját, ha nem tud rendesen pihenni.

2023. szept. 19. 17:59
 35/43 anonim ***** válasza:
13%

A nejem horkol mellettem,igaz nem mindig olyan hangosan,mint a nagyharang,de nem mindig zavar az alvásban. Csak olyankor, amikor zaklatott vagyok valami miatt. Akkor sem az ő horkolása zavar, hanem a bennem dúló viharok.

Kedves Kérdező!

NEM a harang zúgása zavarja álmaidat,hanem a benned dúló viharok. Annak lecsendesítésére törekedj s ne a megváltoztathatatlan külső körülményekkel!

"

Ha, ha! mi zúg?... mi éji dal

London utcáin ez?

Felköttetem a lord-majort,

Ha bosszant bármi nesz!

Áll néma csend; légy szárnya bent,

Se künn, nem hallatik:

"Fejére szól, ki szót emel!

Király nem alhatik."

2023. szept. 20. 16:46
 36/43 anonim ***** válasza:
12%

Kedves nagytudós kérdező!

Megmondanád,hogy miként lehet egy adott méretű haranggal hangosan és halkan is harangozni?

Talán felszerelni műanyag bevonatú kalapáccsal is?

Láttál már közelről harangot?

Az az érzésem, belül szőke hölgy vagy.

2023. szept. 20. 16:56
 37/43 anonim ***** válasza:
80%

Lyezus Kjisztus!

Mondjuk a harang mechanikáján állítani?

Vagy inkább csak nem használunk harangot? Én pl. nem látom a harangozásnak az értelmét.

2023. szept. 20. 17:39
 38/43 anonim ***** válasza:
12%

A harang kapapácsa semmilyen mechanikai állítással nem tud kissebb zajt okozni. Ha ismernéd annak működését nem írnál butaságot.

A harang használata értelmét úgysem értenéd meg. Minek akasztaná bárki az orrodra!

Pakisztánban, a müelzin napkeltekor kezdett üvöltözni. Nem adtam be petíciót ellene,pedig mindig felébresztett. Miután felépítettük az iskolájukat,hazautaztam.

Neked is van lehetőséged harangszó mentes helyre költözni. Megtanulhatod,hogy a puska viselése, nem a nyuszi feladata.

2023. szept. 20. 21:42
 39/43 anonim ***** válasza:
71%

Szóval lehetetlen harangot kongatni kisebb hangerővel?

Ezt nehezen hiszem el.

2023. szept. 22. 08:08
 40/43 anonim ***** válasza:
80%

"Minek akasztaná bárki az orrodra!"

Mert ez a gyakorikérdések és információért jönnek ide az emberek.

De ez úgy hangzik, hogy te sem tudod és inkább nem akarsz rá válaszolni.

"Pakisztánban"

Mivel ide nem hallatszik el, ezért nem érdekel.

"Nem adtam be petíciót ellene,pedig mindig felébresztett."

Így él egy ember, aki nem akarja jobbá tenni a saját és mások sorsát.

"Neked is van lehetőséged harangszó mentes helyre költözni"

Elsőbbséget kinek adunk?

Mindig a kamionnak.

Miért? Mert neki nehezebb tolatni vagy megfordulni.

Én csakis azért szervezzem át az egész életem, mert a harangot nem tudják kikapcsolni vagy állítani rajta.

Reálisnak hangzik XD

"Megtanulhatod,hogy a puska viselése, nem a nyuszi feladata."

Ne aggódj, egyre kevesebb a hívők száma és nem sokáig fog ez így menni.

2023. szept. 22. 08:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!