Miért nem lehet már betiltani a kora reggeli harangozást? Vagy legalább halkabban?
Rettentő idegesítő, hogy nem csak hétköznap, de hétvégén is ezt kell hallgatni reggelente. Az ember még aludni szeretne, de azt kell hallgatni, hogy 1-2 perces időeltolással a városban nekikezdenek korán reggel kánonban,egymás után. Mindenkinek van már órája, teljesen felesleges.
A déli harangszó maradjon meg. Akinek meg hiányzik a harangozás, az harangozzon otthon a 4 fal között.
Az meg egyenesen felháborító, hogy nincs rá törvényi rendelet, hogy milyen hangerőn szólhat a harangozás.
Magyarország egyáltalán nem vallásos, ez csak a fideszes propaganda.
Sőt. Ha kötelező lenne a magukat vallásosnak valló embereknek egyházadót fizetni, mint külföldön, akkor megnézném, hogy az a maradék vallásosnak mondó magát mennyire maradna az...
7-es Mellettünk református van a legközelebbi,aztán a következő azt hiszem szerb templom. De nem tudom, hogy melyik melyik pontosan. Azt tudom, hogy folyamatosan harangoznak 6-kor meg 7-kor is, 8-kor is.
A faluban 5 órakor is!! Hétvégén is! Őrület..
"Az egyik templom kb 60 méterre, a maradék meg olyan 90-120 m között... belváros"
Ja, gondolom már ott voltak, mikor te odaköltöztél... Gondolhattad volna, hogy harangozni fognak?
Nálunk is van templom, de a főút zajosabb és idegesítőbb is: sziréna, kipufogó robbantgatás, motorosok, stb. Éjszaka is ez van, sőt, akkor csak igazán.
Javaslom, költözz egy lakatlan szigetre, ott nem kell emberekkel együtt élned.
8-as.
Érveid olyan szintű magaslatokba szárnyaltak, hogy semmivel sem vagy különb a "Mert csak" típusú felfogású embereknél. Én legalább érvelek, és még tudnék is, egy alkalmasabb vitapartnerrel, mint te.
9-es.
A müezzin sem jobb.
Viszont felteszem a kérdést, hogy 2023-ban miért is kell választani egyik másik között? Nem csak az egyik vagy a másik létezik, hanem létezik a határtalan távolmaradás ezektől. Főleg úgy, hogy Magyarország egyáltalán nem tartozik a vallásos országok közé!
12-es.
Tudod, lakva ismerszik az ember. Honnan tudja, hogy mi fogja zavarni, amíg oda nem költözik? A mai világban főleg nem úgy költözik az ember, hogy ja ez nem tetszik ,akkor megyek egy lakatlan szigetre, mert oda még drágább elköltözni.
Második érv: Igen, ott voltak a templomok. Ott vannak a templomok, azóta, hogy tizedennyien éltek ebben az országban, generációról generációra tuszkolták le a gyerekeik torkán a vallást a szülők, mert más nem volt. Szóval megépültek ezek a templomok akkor, amikor egy most 20 ezer fős város talán volt 2 ezer fős. Akkoriban a lakosságszám arányában többen jártak templomba, mert
- nem volt más kikapcsolódás
- akkoriban nem volt fejlettségi szint, muszáj volt valamiben "hinni"
- hozták a szülőktől elvárt vallási szintet
Na most azóta felvilágosult a világ. Megtízszereződött a lakosság.. Úgy nagyjából 20-30-40 évvel ezelőtt el is kezdett jócskán felhígulni a vallási mizéria. Minket még kényszerből szülői kötelezettségből küldtek hittanórára, holott mindenki utálta.
Kötelezően küldték 30-40 évvel ezelőtt a gyerekeket templomba a szülők, mert(előre is bocsánat) úristen, el kell járnia a gyereknek a templomba, mert én is jártam, anyám is járt, nagyszülőm is járt.
Igen, csak azóta teljesen más fordulatot vett a világ. Vannak gondolkodó emberek, van tudomány. A templom meg maradt a modern környezetben, modern épületek, modern emberek, és annál kevesebb vallásos ember nyakán a régi 1-2 ezer éves "harangozási hagyománnyal".
Beszélgettem rengeteg emberrel a népszámlálás idején, hogy beírta-e, hogy mi a vallása. Büszkén verték a mellüket sokan, hogy ő keresztény ő keresztény. Mondtam és hogy gyakorlod? Jársz templomba? Misére? Adakozol?
Ja hát ő sehogy, azt se tudja, hogy mi az, csak meg van keresztelve.
Más: a népszámlálásos papírt elég volt akár a 4 tagú család 1 főjének kitölteni. Nyilatkozhatott mindenki nevében.
Ilyet pont ismerek, mert egy jó barátom 4 tagú családban él, anyja töltötte ki a népszámlálást. A 2 gyereket nem is érdekli a vallás, teljesen távol áll tőlük, az anyja megvan keresztelve, tehát csőstül behúzta a keresztényi vallást.
Mondtam is, hogyha egyházadót kéne fizetnetek, akkor is behúztátok volna?
- Az kizárt, jött a válasz.
Szóval ennyire van létjogosultsága a harangnak.
Egy 20 ezer fős városban konkrétan talán, ha 100 embert láttam a legnagyobb templomba járni.
Tehát a lakosság jószerivel 1%-át sem érdekli a vallás.
És akkor te jössz azzal az érvvel, hogy mert a templom itt van több száz éve?!
Lehet, hogy ő ott van, de a világ elhaladt mellette, és a mai fiatalok 99.9%-át nem érdekli a templom, de még egy vallás sem. Az, hogy a szülők kényszerítik a gyerekeket, hogy felvegyék a levetett dohos vallási kabátot, az meg szépen ki fog kopni még jobban.
Ha elmegyek egy templom mellett, nemhogy fiatalt, még középkorút sem látok. Csak 60-90 év közöttit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!