Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem lehet már betiltani...

Miért nem lehet már betiltani a kora reggeli harangozást? Vagy legalább halkabban?

Figyelt kérdés

Rettentő idegesítő, hogy nem csak hétköznap, de hétvégén is ezt kell hallgatni reggelente. Az ember még aludni szeretne, de azt kell hallgatni, hogy 1-2 perces időeltolással a városban nekikezdenek korán reggel kánonban,egymás után. Mindenkinek van már órája, teljesen felesleges.

A déli harangszó maradjon meg. Akinek meg hiányzik a harangozás, az harangozzon otthon a 4 fal között.

Az meg egyenesen felháborító, hogy nincs rá törvényi rendelet, hogy milyen hangerőn szólhat a harangozás.

Magyarország egyáltalán nem vallásos, ez csak a fideszes propaganda.

Sőt. Ha kötelező lenne a magukat vallásosnak valló embereknek egyházadót fizetni, mint külföldön, akkor megnézném, hogy az a maradék vallásosnak mondó magát mennyire maradna az...

2023. szept. 5. 17:41
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:

7-es Mellettünk református van a legközelebbi,aztán a következő azt hiszem szerb templom. De nem tudom, hogy melyik melyik pontosan. Azt tudom, hogy folyamatosan harangoznak 6-kor meg 7-kor is, 8-kor is.

A faluban 5 órakor is!! Hétvégén is! Őrület..

2023. szept. 6. 09:08
 12/43 anonim ***** válasza:
48%

"Az egyik templom kb 60 méterre, a maradék meg olyan 90-120 m között... belváros"

Ja, gondolom már ott voltak, mikor te odaköltöztél... Gondolhattad volna, hogy harangozni fognak?

Nálunk is van templom, de a főút zajosabb és idegesítőbb is: sziréna, kipufogó robbantgatás, motorosok, stb. Éjszaka is ez van, sőt, akkor csak igazán.

Javaslom, költözz egy lakatlan szigetre, ott nem kell emberekkel együtt élned.

2023. szept. 6. 09:14
 13/43 A kérdező kommentje:

8-as.

Érveid olyan szintű magaslatokba szárnyaltak, hogy semmivel sem vagy különb a "Mert csak" típusú felfogású embereknél. Én legalább érvelek, és még tudnék is, egy alkalmasabb vitapartnerrel, mint te.

2023. szept. 6. 09:17
 14/43 A kérdező kommentje:

9-es.

A müezzin sem jobb.

Viszont felteszem a kérdést, hogy 2023-ban miért is kell választani egyik másik között? Nem csak az egyik vagy a másik létezik, hanem létezik a határtalan távolmaradás ezektől. Főleg úgy, hogy Magyarország egyáltalán nem tartozik a vallásos országok közé!

2023. szept. 6. 09:19
 15/43 Metionin ***** válasza:
86%
12. Már nem azért de nekem pl. fogalmam sem volt, hogy van templom, ahol hajnalban óránként harangoznak, vagy épp késő éjjel. Akkor jöttem rá itt is az éjszakai harangozásra, amikor már ideköltöztem és hallottam. Ahol felnőttem, délben harangoztak, délután 4-kor mert akkor volt istentisztelet, illetve vasárnap 10-kor és 4-kor, mert akkor szintén van. És ennyi. Igencsak meglepődtem volna, ha egy új helyen hajnal 5-kor arra ébrednék, hogy zúg a harang.
2023. szept. 6. 09:24
 16/43 A kérdező kommentje:

12-es.

Tudod, lakva ismerszik az ember. Honnan tudja, hogy mi fogja zavarni, amíg oda nem költözik? A mai világban főleg nem úgy költözik az ember, hogy ja ez nem tetszik ,akkor megyek egy lakatlan szigetre, mert oda még drágább elköltözni.

Második érv: Igen, ott voltak a templomok. Ott vannak a templomok, azóta, hogy tizedennyien éltek ebben az országban, generációról generációra tuszkolták le a gyerekeik torkán a vallást a szülők, mert más nem volt. Szóval megépültek ezek a templomok akkor, amikor egy most 20 ezer fős város talán volt 2 ezer fős. Akkoriban a lakosságszám arányában többen jártak templomba, mert

- nem volt más kikapcsolódás

- akkoriban nem volt fejlettségi szint, muszáj volt valamiben "hinni"

- hozták a szülőktől elvárt vallási szintet

Na most azóta felvilágosult a világ. Megtízszereződött a lakosság.. Úgy nagyjából 20-30-40 évvel ezelőtt el is kezdett jócskán felhígulni a vallási mizéria. Minket még kényszerből szülői kötelezettségből küldtek hittanórára, holott mindenki utálta.

Kötelezően küldték 30-40 évvel ezelőtt a gyerekeket templomba a szülők, mert(előre is bocsánat) úristen, el kell járnia a gyereknek a templomba, mert én is jártam, anyám is járt, nagyszülőm is járt.

Igen, csak azóta teljesen más fordulatot vett a világ. Vannak gondolkodó emberek, van tudomány. A templom meg maradt a modern környezetben, modern épületek, modern emberek, és annál kevesebb vallásos ember nyakán a régi 1-2 ezer éves "harangozási hagyománnyal".

Beszélgettem rengeteg emberrel a népszámlálás idején, hogy beírta-e, hogy mi a vallása. Büszkén verték a mellüket sokan, hogy ő keresztény ő keresztény. Mondtam és hogy gyakorlod? Jársz templomba? Misére? Adakozol?

Ja hát ő sehogy, azt se tudja, hogy mi az, csak meg van keresztelve.

Más: a népszámlálásos papírt elég volt akár a 4 tagú család 1 főjének kitölteni. Nyilatkozhatott mindenki nevében.

Ilyet pont ismerek, mert egy jó barátom 4 tagú családban él, anyja töltötte ki a népszámlálást. A 2 gyereket nem is érdekli a vallás, teljesen távol áll tőlük, az anyja megvan keresztelve, tehát csőstül behúzta a keresztényi vallást.

Mondtam is, hogyha egyházadót kéne fizetnetek, akkor is behúztátok volna?

- Az kizárt, jött a válasz.

Szóval ennyire van létjogosultsága a harangnak.

Egy 20 ezer fős városban konkrétan talán, ha 100 embert láttam a legnagyobb templomba járni.

Tehát a lakosság jószerivel 1%-át sem érdekli a vallás.

És akkor te jössz azzal az érvvel, hogy mert a templom itt van több száz éve?!

Lehet, hogy ő ott van, de a világ elhaladt mellette, és a mai fiatalok 99.9%-át nem érdekli a templom, de még egy vallás sem. Az, hogy a szülők kényszerítik a gyerekeket, hogy felvegyék a levetett dohos vallási kabátot, az meg szépen ki fog kopni még jobban.

Ha elmegyek egy templom mellett, nemhogy fiatalt, még középkorút sem látok. Csak 60-90 év közöttit.

2023. szept. 6. 09:31
 17/43 anonim ***** válasza:
40%
Csendháborítás miatt miért nem lehet ezt betiltani, legalább a hajnali vagy kora reggeli órákban? Jogilag valaki tudja miért esik ki ez alól?
2023. szept. 6. 10:39
 18/43 anonim ***** válasza:
53%
Mai elmebeteg országvezetés keresztényüldözést kiáltana.
2023. szept. 6. 10:51
 19/43 anonim ***** válasza:
93%

Ide kapcsolódó cikk bár már elég régi eset:

[link]

2023. szept. 6. 11:40
 20/43 NTBS ***** válasza:
30%
Szerintem költözz el.
2023. szept. 6. 13:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!