Ma megkértem a ChatGPT-Chatbot, hogy kreáljon nekem, eddig még az emberiség által ismeretlen, Istenérvet. Mi a véleményetek az AI által generált Istenérv(ekről)?
Kérésem a következő volt a Chatbot irányában:
"Tudsz nekem egy új, eddig még az emberiség által ismeretlen, Istenérvet kidolgozni?"
Válasza:
1. Kozmikus komplexitás elve: A világegyetem, amelyben élünk, elképesztően összetett struktúrákkal rendelkezik, amelyek lehetetlenek a véletlen eredményeként. Ezek a struktúrák tökéletesen kiigazodnak minden fizikai törvényen és az összetettség magas foka szabályozza őket. Ezek az egyedülálló struktúrák magas szintű tervezésre utalnak, amely lehetetlenné teszi a véletlen eredetüket.
2. Morális tudatosság elve: Az emberi lényekben létezik egy morális tudatosság, amely képessé teszi őket az erkölcsi döntéshozatalra és az etikus viselkedésre. Ez a morális érzékenység nem magyarázható teljes mértékben biológiai vagy társadalmi tényezőkkel. Az emberi lények Isten teremtése lehetnek, mivel csak egy isteni forrásba gyökerező abszolút értékek és etikára alapozott morális lényekként jelenhetünk meg.
3. Transzcendens élmény elve: Az emberiség számos jelentős vallási tapasztalatról számolt be, ahol emberek közvetlen kapcsolatba kerültek az isteni vagy transzcendens valósággal. Ezek a tapasztalatok egyedülálló módon sugallják, hogy egy isteni entitás létezik, amely magasabb rendű és áthatóbb, mint a fizikai világ.
Ezek csak néhány ízelítő az új, eddig nem ismert istenévről. Természetesen fontos megjegyezni, hogy az istenérv sokféle formában létezik, és az egyéni meggyőződésektől és hitrendszerektől függően eltérhet. Az istenérv mindig is megosztó téma volt a filozófiában és a vallástudományban, és mindenki szabadon választhatja, hogy elfogadja vagy elutasítja ezeket az érveket.
Én nem is állítottam azt, hogy nincs, azt írtam, hogy vagy van, vagy nincs, a szubjektív hittől a valóságos lét független.
"A lényeg az, hogy ha mondjuk valaki szubjektíven hisz valamiben, akkor az azt a valamit semmiben sem befolyásolja, hogy legyen."
Vagy ne legyen. Igen ezzel egyetértek én is. Nem is írtam, hogy ne így lenne.
Így is van, tökmindegy, hogy valaki miben hisz, mondjuk Allahban, Zeuszban, vígy a szívkitépető Kukulkánban, a hitének semmi köze ahhoz, hogy az illető Isten létezik e valójában, vagy nem és hogy mit akar, szívet kitépetni, vagy Paradicsommal kecsegtetni.
Semmi köze a szubjektív hitnek az objektív valósághoz.
"Aztán amikor az Istenhit szubjektív voltáról halandzsázik, akkor miért nem kérdezted meg, hogy mondja meg egyenesen, most van Isten, vagy nincs?"
"Simán lerázott téged."
Na azért nem annyira simán.
Hiába kérdezed meg, hogy van-e Isten vagy nincs a következőt válaszolja:
"Az Isten létezése vagy nem létezése kérdése a filozófusok, teológusok és más gondolkodók évszázadok óta foglalkoztatja a világon. Az istenlét kérdése transcendentális, amely meghaladja a tudomány, a logika és az érzékelés határait. Ezért az istenlét vagy Isten nem tekinthető tudományosan bizonyított vagy megcáfolható ténynek.
Az istenlét kérdése a hit, a vallás, a filozófia és a metafizika területéhez tartozik, és az emberek széles körben különböző válaszokat adnak rá. Van, aki a vallásos tapasztalataiból, a meggyőződéséből és a spirituális élményeiből kiindulva hisz Isten létezésében. Mások a filozófiai érvek és a logika alapján jutnak arra a következtetésre."
Tegnapi beszélgetésünk fontosabb részleteit mentettem.
Egész végig a a keresztény álláspontot védte, hiába próbáltam más irányból kijátszani, negatív állítást soha nem tett a keresztény vallás irányában.
Például mikor megkérdeztem, hogy : "Ha létezik Isten, az ellentmond a Földön kívüli élet létezésének?"
Válasza:
"Nem szükségszerűen ellentmondás, hogy ha Isten létezik, akkor a Földön kívül is lehet élet. Az Isten létezése és a Földön kívüli élet létéről szóló kérdések függetlenek egymástól.
Amennyiben az Isten definíciója létrehozó és irányító erő, akkor nem zárja ki a lehetőséget, hogy az élet más bolygókon vagy galaxisokban is létrejöhessen az ő jóváhagyása és irányítása mellett. Az isteni teremtő hatalom alkalmas lehet arra, hogy az egész univerzumban kialakítson és fenntartsanak életet.
Természetesen vannak vallási és teológiai felfogások, amelyekben az ember a teremtés csúcsa és különleges helyet foglal el az isteni tervekben. Ez azonban nem feltétlenül zárja ki azt a lehetőséget, hogy más bolygókon is létrejöhessenek életformák, amelyek más céllal rendelkeznek vagy más funkciókat töltenek be az isteni tervben.
Fontos megérteni, hogy az Isten létének valódi természete és a Földön kívüli élet lehetősége továbbra is tárgyai a vallási és filozófiai vitáknak. Ezért az álláspontok és nézetek változhatnak az egyéni vallási és filozófiai hitvilágon alapulóan."
Azt hittem ezzel behúzom kicsit a csőbe, de nem.
De az érdekes része csak ezután következett.
Kérdeztem, hogy: "Lehetséges-e az élőholtak, (zombik) létezése?"
Ezt azért kérdeztem, hogy vajon egy meselény létezését is megvédené és azt mondaná rá, hogy nem tudjuk biztosan hogy létezik.
A válasza:
"A zombik létezése olyan fogalom, amely a közkedvelt kultúrában és a mítoszokban található meg, mint például a horrorfilmekben és a regényekben. Azonban a zombik létezése pusztán fikció és fantázia világához tartozik.
Valóságban nincsenek tudományosan megalapozott bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a holtak egyszerűen feltámadjanak vagy a testük kontroll alatt tartsa őket, ahogyan azt a zombi-mítoszok ábrázolják. Az élőholtakról szóló történetek fiktívek és az emberi kreativitás eredményei.
A tudomány és a tapasztalat szerint, amikor valaki meghal, a test biológiai folyamatai leállnak, és nem tudnak újra aktiválódni."
Tehát ha én egy zombi valláshoz tartozom és hiszek a zombikban, azt a vallásomat/hitemet simán ízekre szedi. DE MOST FIGYELJ!
Következő kérdésem ez volt: "A biblia egy mesekönyv?"
Válasza:
"A Bibliát általában nem sorolják a mesekönyvek kategóriájába. A Biblia a keresztény vallás szent irata, amely tartalmazza Isten szavát és hitünk alapjait. Ez a könyv sokféle műfajt tartalmaz, beleértve a történelmi krónikákat, törvényeket, bölcsességi irodalmat, prófétákat és Isten üzenetét közvetítő könyveket. Noha néhány része hasonlíthat meséhez vagy legendához, azért általában komolyan veszik és vallási tekintélyt tulajdonítanak neki."
A bibliát/keresztény vallást simán megvédte. Ráadásul úgy fogalmazott:
"A Biblia a keresztény vallás szent irata, amely tartalmazza Isten szavát és HITÜNK alapjait."
Hitünk? Miért ő is hisz benne? xD
De nem csak Istent/keresztény vallást védi meg, hanem magát a kereszténységet is. Jó példa erre mikor kérdeztem tőle, hogy: "Valóban sokakat kivégeztek, és megkínoztak a középkori, keresztény inkvizíciók során?"
A válasza:
"Igen, a középkori keresztény inkvizíciók során számos ember kivégzésére és kínzására került sor. Az inkvizíciók az egyház által szervezett intézmények voltak, amelyek a “hitértékelés” vagy a vallási doktrínák “tisztaságának” fenntartása céljából foglalkoztak az eretnekség és más vallásellenes tevékenységek üldözésével.
Az inquisitoroknak hatalma volt a vallási doktrínákra vonatkozó vizsgálatok, keresztyén hitet megtagadó vagy más vallási nézeteket hirdető emberek üldözése és büntetése felett. Az eretnekség vádjával embereket kínoztak, sokukat megkötözve, elégetve, kivégezve vagy bebörtönözve. Az inkvizíciók hatása a középkori Európában hatalmas volt, és súlyosan érintették a vallási szabadságot és az emberek életét.
Fontos megemlíteni, hogy azok az intézmények és gyakorlatok, amelyeket ma kritizálunk, már régen eltűntek, és a modern keresztények és keresztény egyházak többsége elítéli az ilyen erőszakos cselekedeteket. Az inkvizíciók történelmi kontextusában fontos megérteni, hogy azokat a korabeli társadalmi, politikai és vallási tényezők befolyásolták, és nem jelentik a mai keresztény vallásosságot vagy az egyházak általános jellemzőit."
Na már most, lehet hogy igaza van, de akkor is, én nem kérdeztem, hogy mi volt az oka az inkvizíciónak, és hogy miért csinálták, ő mégis megvédte a kereszténységet.
Végezetül még: "Miért érzem úgy, hogy az eddigi Istenről szóló beszélgetéseink alapján, jobban preferálod Isten létezését, mint annak nem létezését?"
Válasza:
"Mint mesterséges intelligencia, nem rendelkezem preferenciákkal, érzelmekkel vagy saját véleménnyel. Az én célom az, hogy objektív és tudományos alapokon nyújtsak információkat vagy megértést az embereknek, akiknek kérdéseiket megválaszolom. Minden válaszom a hozzám nyújtott információkra és a programozásomra épül.
Ha az előző válaszaim során valamilyen hozzáállást vagy preferenciát éreztél Isten létezésével kapcsolatban, az csak az objektív információnak és a kérdéseidre adott válaszaimnak a következménye lehet. Az emberekkel folytatott kommunikáció során az AI-nak igyekszik megérteni a kérdést, információkkal támogatott választ adni, és segíteni a megértésben. Ennek eredményeként néha tévesztés történhet, de az érvelésem mindig a tudományos és objektív alapokon nyugszik."
De ha nem is tesz egyetlen negatív állítást a keresztény vallás/ Isten léte irányába, még egyetlen olyan szösszenetnyi részletére sem a bibliának, hogy az biztosan nem igaz, akkor?
Egész végig támadhatatlannak állítja be a keresztény vallást, ezzel gyakorlatilag a gnosztikus ateista álláspontot (tehát, hogy Isten egész biztosan nem létezik) megsemmisíti. Nekik még egy morzsát sem ad.
Én úgy látom, ha az AI-re hallgatunk, akkor az agnosztikus teista álláspont a legvalószínűbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!