Ma megkértem a ChatGPT-Chatbot, hogy kreáljon nekem, eddig még az emberiség által ismeretlen, Istenérvet. Mi a véleményetek az AI által generált Istenérv(ekről)?
Kérésem a következő volt a Chatbot irányában:
"Tudsz nekem egy új, eddig még az emberiség által ismeretlen, Istenérvet kidolgozni?"
Válasza:
1. Kozmikus komplexitás elve: A világegyetem, amelyben élünk, elképesztően összetett struktúrákkal rendelkezik, amelyek lehetetlenek a véletlen eredményeként. Ezek a struktúrák tökéletesen kiigazodnak minden fizikai törvényen és az összetettség magas foka szabályozza őket. Ezek az egyedülálló struktúrák magas szintű tervezésre utalnak, amely lehetetlenné teszi a véletlen eredetüket.
2. Morális tudatosság elve: Az emberi lényekben létezik egy morális tudatosság, amely képessé teszi őket az erkölcsi döntéshozatalra és az etikus viselkedésre. Ez a morális érzékenység nem magyarázható teljes mértékben biológiai vagy társadalmi tényezőkkel. Az emberi lények Isten teremtése lehetnek, mivel csak egy isteni forrásba gyökerező abszolút értékek és etikára alapozott morális lényekként jelenhetünk meg.
3. Transzcendens élmény elve: Az emberiség számos jelentős vallási tapasztalatról számolt be, ahol emberek közvetlen kapcsolatba kerültek az isteni vagy transzcendens valósággal. Ezek a tapasztalatok egyedülálló módon sugallják, hogy egy isteni entitás létezik, amely magasabb rendű és áthatóbb, mint a fizikai világ.
Ezek csak néhány ízelítő az új, eddig nem ismert istenévről. Természetesen fontos megjegyezni, hogy az istenérv sokféle formában létezik, és az egyéni meggyőződésektől és hitrendszerektől függően eltérhet. Az istenérv mindig is megosztó téma volt a filozófiában és a vallástudományban, és mindenki szabadon választhatja, hogy elfogadja vagy elutasítja ezeket az érveket.
""az Istenhit szubjektív voltáról halandzsázik, akkor miért nem kérdezted meg, hogy mondja meg egyenesen, most van Isten, vagy nincs?"
Talán mert szubjektív?"
A lét az nem lehet szubjektív, vagy van valami, vagy nincs.
Megkérdezném azokat, akik a 11. válaszomat lepontozták, hogy akkor ha egy Mohamedán azt hiszi, hogy Allah létezik, akkor az van is?
Vagy akik Zeuszban, Jupiterben hittek, akkor lehetséges, hogy szubjektíven nekik léteztek ezek az istenek?
Vagy teszem azt, lehet, hogy a maják istene Kukulkán szubjektívan létezett
a benne hívőknek, de az emberek szívét nagyon is objektívan tépték ki az élők melléből a hitüknek megfelelően, vagyis szerintem egyáltalán nem jó ezt így elmaszatolni, szubjektív lehet a hit, de nem egy isten, az vagy van, vagy nincs.
Jelenleg ezt nem kérdezte senki.
11,12,14
Objektívan nem jelentheted ki, hogy Isten, Zeusz, ... nem léteznek mert nincs rá semmilyen bizonyítékod.
Tehát az, ha valaki azt mondja, hogy nem léteznek vagy azt, hogy léteznek az pusztán az ő szubjektív véleménye.
"Tehát az, ha valaki azt mondja, hogy nem léteznek vagy azt, hogy léteznek az pusztán az ő szubjektív véleménye."
És attól meg lesz, vagy nem lesz az a valami?
"És attól meg lesz, vagy nem lesz az a valami?"
Mint írtam, nem tudjuk biztosan.
Az tökmindegy!
A lényeg az, hogy ha mondjuk valaki szubjektíven hisz valamiben, akkor az azt a valamit semmiben sem befolyásolja, hogy legyen.
A maják azt hitték, hogy létezik Kukulkán isten és eleven emberek kitépett szívére vágyik. Lehet ilyen persze, mert miért ne lehetne?
De a szubjektív hittől még nem lesz ilyen!
Vagy van, vagy nincs. Az tökmindegy, hogy mi ezt be tudjuk e bizonyítani, vagy nem - akár a létét, akár a nemlétét, teljesen mindegy, a lényeg az, hogy annak a valaminek a valóságos léte független attól, hogy hisz e benne valaki, vagy nem.
A hit és a valóság két különböző dolog.
"De a szubjektív hittől még nem lesz ilyen!"
Nem a hittől lesz az isten, ki mondott ilyet?
"Az tökmindegy, hogy mi ezt be tudjuk e bizonyítani, vagy nem"
Akkor nem állíthatod, hogy nincs.
"A hit és a valóság két különböző dolog."
Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!