Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A kereszténység szerint,...

A kereszténység szerint, van-e az emberen kívül más e világi vagy túlvilági lényeknek lelke?

Figyelt kérdés

2023. jún. 4. 14:01
1 2 3
 21/22 Pombe ***** válasza:

#17: "Nem járnak iskolába, szóval olyan értelemben biztos azok."

Ja! És akik nem járnak iskolába, azokon lehet uralkodni, levágni, megenni... stbstb. Erre mind biztat a Biblia az állatokkal kaapcsolatban.

#17: "Műfaját nézve biztos nem példabeszéd."

Bár a Példabeszédek-ből származik, és egyértelműen az izraelitáknak példálózik ezzel... :DDD - Ideje lenne már elolvasni a Bibliát. Nem gondolod? :)

#17: "Ezzel lényegében alátámasztottad, ami mellett érveltem, mi szerint az állatoknak nincs személyes lelkük."

Csak mert leölik őket? Akkor az embernek sincs lelke:

Sámuel I. könyve:15:3 "Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat."

Úgy tűnik, ha pusztítani kell, akkor sincs különbség ember és állat között. Még ebben se...

#17: "Nagyjából egy szinten vagy a jehovásokkal, akik szintén innen ragadnak ki pár dolgot a Bibliából és próbálnak rá egy egész hamis teológiát felhúzni."

Te rosszabb vagy. A Jehovások konkrétan hamisítják a Bibliát, én szó szerint idézek, és szó szerint idézek véleményeket is, amik totálba cáfolják az állításaidat, és ezeket egyszerűen semmibe veszed, mint a Bibliát is. Ráadásul a saját igényed szerint még Aquinói Szent Tamás szavait is kiforgatod.

#17: "Már régen megtettem, köszönöm."

De nem ennek a bolygónak az iratait. Az biztos... :D

#17: "Persze be lehet idézni mindent és annak ellenkezőjét is"

Akkor tedd meg végre, ne csak a levegőbe beszélj...

máj. 20. 12:16
 22/22 Pombe ***** válasza:

@17

Próbállak megérteni...

Én: "És ennek mi köze ahhoz, hogy kinek/minek van vagy nincs lelke?"

Te(#17): "Nagyon sok. Csak gondolj bele kicsit mélyebben, mivel az ember biztos nem külsőben hasonlít Istenre."

Valami ilyesmire utalsz?

[link]

Itt a lélek már nem is a tényelegesen vagy van, vagy nincs kérdéssé lényegül, hanem filozófiai kategóriává "nemesedik".

Istenhez hasonlatos az ember, ez a fő mottó (bár a tag elismeri, hogy az állatnak akár önképe is lehet), és ebből arra a furcsa dedukcióra jut, hogy a lélek akkor válik igazán lélekké, amikor az ember belátja, hogy az élet csak teremtés útján lehetséges, és a Teremtővel kell összhangba kerülnie. Nemes egyszerűséggel kijelenti, hogy annak az embernek nincs is lelke, amelyik csak a természet törvényei által magyarázza önmagát.

Egyszóval a lélek itt már nem is az élet létezését határozza meg, sőt, lélek nélkül is lehet gondolkodni, lehet önmagunkat felismerni a tükörben...stbstb... és lelkünk csak onnantól van, hogy magunkévá tesszük maradéktalanul az isteni útmutató igazságát, a teremtés fénye "belsőnket" elárasztja. Hogy ezt belássa valaki, ahhoz embernek kell lennie, és állat ilyen nem lehet, egyszóval ezért nincs lelke az állatnak, illetve a babáknak se - teszem hozzá én -, meg a gyerekeknek se, amíg meg nem ismerkednek a vallással.

Oké, de akkor lélek eszerint nem szükséges ahhoz, hogy élőlények létezzenek... Háááát, ez a filozófia nem kis részben akár materialistának is nevezhető lenne... :D

Már ha ilyesmiben hiszel...

máj. 20. 13:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!