Ha a korai keresztények nem utasították el a katonáskodást, akkor mi alapján helytelenítik bizonyos felekezetek azt, hogy egy hívő fegyvert fogjon a háborúban?
"Az első keresztények nem fogtak fegyvert, nem harcoltak, nem katonáskodtak
Ez a toposz napjainkban igen népszerű, a kereszténységet ma – tévesen- sokan azonosítják a pacifizmussal. Kevesen tudják, hogy a korai kereszténység nem pusztán semmi kivetni valót nem talált a katonáskodásban, hanem annak értékeit sokszor példaként állította hívei elé. A katonaság ugyanis az egyházhoz hasonlóan olyan szolgálatot jelentett, amelyben számos erény megtalálható. Ilyen követendő erény volt (és az a mai napig) az engedelmesség, az alázat, a bátorság vagy épp az otthon, haza, gyengék védelme. “Vegyük csak szemügyre azokat a katonákat, akik a mi parancsnokaink alatt állnak, hogy milyen rendben, milyen fegyelmezetten és milyen engedelmesen teljesítik azoknak rendelkezéseit” – mondja Római Szent Kelemen a korintusi híveknek. A római légiókban min. a II. századtól kezdve már szép számmal akadtak keresztények is.
Fontos megjegyezni, hogy az egyház vértanú katonaszentjei nem azért haltak mártírhalált mert a katonai szolgálatot megtagadták, hanem mert nem voltak hajlandók pogány áldozatot bemutatni vagy megtagadni hitüket. Az erkölcsi dilemmát tehát nem maga a fegyverfogás jelentette, hanem a hamis áldozatbemutatás (vagy hittagadásra kényszerítés), amely császár személyétől függően, hol fennállt, hol pedig nem. (Ugyanez volt a helyzet/dilemma egy keresztény hivatalnok esetében is.)"
Kornéliusznak ezek szerint sikerült és az apostolok se emeltek szót ellene, hanem megkeresztelték annak tudatában, hogy rangos katona.
Amúgy a katonák nem bosszúból harcolnak, szóval mellé lőttél az idézettel.
Olvastad már valaha az Ószövetséget? Ott például Jézus a fáraó egész seregét megsemmisítette (az Újszövetség alapján tudjuk, hogy Jézus volt).
Ezért mondom néha, hogy ti még a Bibliát se ismeritek...
"Emlékeztetni akarlak titeket arra, jóllehet minderről tudtok, hogy Jézus, miután népét egyszer s mindenkorra kiszabadította Egyiptom földjéről, azokat, akik nem hittek, később elpusztította."
15-ös: Ezek szerint Jézus hazudott, amikor azt mondta: "aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is" ?
Vagy: "Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak."
"Ezért mondom néha, hogy ti még a Bibliát se ismeritek...
"Emlékeztetni akarlak titeket arra, jóllehet minderről tudtok, hogy Jézus, miután népét egyszer s mindenkorra kiszabadította Egyiptom földjéről, azokat, akik nem hittek, később elpusztította.""
Ez valami kifacsart szokásos sátánista értelmezés gondolom, és mondom (írom) úgy ezt, hogy nem is vagyok keresztény.
Jézussal nincs baj, ő a kevés jó srácok egyike volt.
Nem, csak szokás szerint összemosod a dolgokat, hogy igazold elképzelésedet.
Amúgy nem te voltál, aki egy másik kérdés alatt állítottad, hogy mivel az önkielégítésre nincs tiltás, sőt még egy bibliai versbe is belemagyaráztad (holott a szöveg sehol se írja, hogy arról lenne szó), nem tilos?
Idéznél nekem tiltást arra vonatkozóan, hogy egy keresztény nem lehet katona?
Az eddig idézett versekben pedig Jézus a bosszúról, egymás közti ellenségeskedésről beszél. Egy katona pedig szeretetből védheti családját és tágabb családját is, azt az országot, ahova tartozik.
Te miről beszélsz? Semmit se értelmeztem, idéztem egyszerűen a Bibliából. Ha ennyire buta vagy a témához, minek szólsz hozzá?
"Te miről beszélsz? Semmit se értelmeztem, idéztem egyszerűen a Bibliából. Ha ennyire buta vagy a témához, minek szólsz hozzá?"
Tehát ha butaságot beszélsz akkor nem te vagy az ostoba, hanem mindenki más?
Most erre mit mondjak?!?
18-as: Javaslom a Hegyi beszéd olvasgatását.
Vajon egy katona, aki adott esetben embereket öl, vajon tud-e a hegyi beszéd elvei szerint élni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!