Szerintem semennyire.
Valószínűsítem isten nem földi evolúcióval azonos módon alakult ki (ami az ember kialakulásához vezetett), definíció szerint nem anyagi természetű, és végül szerintem nem is létezik.
Keresztény szempontból helyes, mert a Biblia pl azt írja, hogy Isten saját képére teremtette az embert. De ez elég sok vallásban megvan.
Azt viszont nem tudom, hogy lehetne eldönteni, hogy helyes vagy helytelen.
Először tisztázni kéne, hogy milyen szempontból kérdezed, hogy helyes-e.
Aztán nem ártana leírni a kérdésben/alatt és nem csak a címkéknél, hogy melyik istenképről van szó.
Egyébként az emberek feltehetően könnyebben kitalálnak és elfogadnak egy emberekhez hasonló istenképet.
Eleve nehéz olyan tulajdonságokban gondolkodni amikről nem tudunk semmit csak azt, hogy istenre igazak.
Ha pedig létező és nem emberi tulajdonságokat tulajdonítunk istennek akkor az eredmény nagy eséllyel egy embernél alacsonyabb tulajdonságú isten lesz.
Ezt nem tudjuk pontosan megítélni, de ennél jobb közelítésünk nincs, és elvonatkoztatni is csak a megtapasztalt valóságtól lehet. Vagyis rendben van az antropomorf istenkép, amíg tudjuk, hogy az egy kép. Dante így fogalmaz az Isteni színjátékban, amikor a aparadicsombán látja a lelkeket a csillagok között:
A szeráfok legboldogabbikának,
Mózesnek, Sámuelnek, s Jánosokból
amelyiket veszed, se Máriának
nem jut külömb az égi trónusokból,
se több vagy kurtább évnyi lét azoknál,
aki pár lelket most láttál a sokból.
De mind az első kör diszére szolgál
és életük külömbözően édes,
amint az Örök Ihlet reájok száll.
Itt mutatkoztak, nem minthogyha ép ez
lenne a nékik rendelt hely; de jelnek,
hogy szerényebb üdv köti őket éghez.
Igy kell beszélni emberi kebelnek,
mely csak jelekből s érzésekből érzi,
ami méltó tant majd elméje nyerhet.
Azért az Irás is leszállva tér ki
értelmetekhez, ha kezet, ha lábot
tulajdonít az Úrnak, - s máshogy érti.
8-as: "Az Univerzum sem tökéletes..."
Úgy tűnik, te most az univerzumot antropomorfizálod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!