Mennyire érzékelhető a különbség a hívők és az ateisták világszemlélete, értékrendje között?
Embere válogatja. Kezdjük ott, hogy ateista és ateista nézetei között is lehet ég és föld a különbség és ez hívők esetén is ugyan úgy jelen van csak ott talán kisebb mértékben az azonos vallásúak esetén, de még ott is jelentős eltérések lehetnek.
Ennélfogva a különbségek attól függnek, hogy éppen kiket vizsgálunk. De szerintem az eltéréseket nem feltétlen lehet vissza vezetni arra, hogy valaki ateista vagy hívő. Akiknél mégis ott már alapjáraton problémák vannak szerintem.
1-es: igen, elég sokfélék vagyunk. Határ a csillagos ég!
2-es: nem tapasztaltam, hogy minden hívő hiszékenyebb lenne. Találkoztam már olyannal, aki elég sokat kételkedett - vagy éppen kételkedik a jelenben is - a világ dolgaiban (párom, pl.)
A hívők azt vallják, hogy létezett valaha egy Jézus Krisztus nevű ember, aki az Istennek a fia volt - és meghalt a bűneinkért.
Az ateisták szerint ilyen nem létezett. (Ettől persze elfogadhatják, ha valaki hívő, csak nem azonosulnak azzal pl. hogy naponta imádkoznak - vagy egyéb meghatározott időközökben.)
A legtipikusabb, és hétköznapibb élethelyzetekben, mint mondjuk egy bolti vásárlás, vagy postai számlabefizetés stb...
Hát semennyire.
A két fél világszemlélete, értékrendje közt akkor látszódik igazán különbség, hogyha olyan témákat boncolgatunk, mint mondjuk az abortusz, eutanázia stb.....
"hogyha olyan témákat boncolgatunk, mint mondjuk az abortusz, eutanázia stb....."
A hívők rendszerint vallásuk miatt elutasítják ezeket. De az ateistának koránt sem kell elfogadnia csak azért mert ateista.
Így markáns különbség itt sem feltétlen létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!