Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha léteznek vallások, tehát...

Ha léteznek vallások, tehát van Isten vagy valami felettünk álló erő, miért bünteti az embert ilyen kegyetlen módon újra meg újra?

Figyelt kérdés

Először a Covid... aztán a háború.. most pedig földrengés.

Ráadásul a Föld egy olyan területén, ahol az emberek óriási szegénységben éltek.

2023. febr. 13. 09:14
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Az ember bünteti saját magát a coviddal és a háborúkkal is. A legtöbb esetben az ember generálja a problémákat saját magának. Mert amikor jól megy valami, akkor már beleúnnak a jólétbe és igyekeznek valami problémát létrehozni. A földrengés ehhez képest elenyésző probléma. Nem az Istent kell hibáztatni az emberi gyarlóságért.
2023. febr. 13. 09:23
 2/8 Vuk-91 ***** válasza:

Bár ateista vagyok, azért mégis megpróbálom úgy megválaszolni, hogy félreteszem valamelyest a valláskritikát.

Szerintem több oka is lehet. Szerintem szimplán csak megpróbáltatásokat kapunk az alfelünkbe. A megpróbáltatás az élet része, ezért van az, hogy a betegségek megújulnak, fejlődnek, és ha nem figyelünk, akkor a figyelmen kívül hagyott vírus képes komolyabb kárt okozni. Bár a háborút ezzel magyarázni kábé olyan, mintha a répával magyaráznánk a tücsköt. A háború az egy szándékos, politikai cselekmény, amelyet el lehetne kerülni, ha a hatalmon lévők nem a Putin féle fennhéjázó söpredékek lennének. Azt nem holmi istenség(ek)re vagy démonokra kell fogni, annak a hibája a háború, aki ott ül, a trónon.

Ha viszont mindenképp büntetésként tekintünk a dolgokra, biztos megvan arra is az ok: az emberiség hatása a természetre, amely elvileg az isten(ek) alkotása. Értem ez alatt az erdőírtást, a szennyezést, az orvvadászatot, és persze azokat az indokokat, mint például kereslet a kihaló félben lévő állat valamelyik gyógyvarázslatosnak hitt csontjára, vagy éppen a gazdag emberek szarkaszerű kényszere a más élőlények bőrével ékeskedésre. Egy ilyen ördögi kör tudományosan is megmagyarázható, hiszen a környezetszennyezés nagy valószínűséggel hozzájárult a Covid-19 kialakulásához. Így a jóisten(ek) előre biztosította(-ták) a karmát.

2023. febr. 13. 09:26
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek 1#-vel, tényleg így van.

Pl naponta 25 ezer hal éhen a világban, ez így van évek óta. Nincs elég élelem? De van, ezeknek az embereknek szükséges élelem többszörősét dobjuk ki naponta, mégsem akarja senki megoldani, hogy ne halljanak meg.

Sokan hajléktalanok, nincs saját lakásuk, szegények, stb....nem lenne elég. hogy jusson mindenkinek? Dehogynem, egyszerűen a szándék nincs meg rá, sőt, inkább direkt ennek fenntartására van szándék.

Másik példa a Vatikán, hihetetlen vagyon felett prosperálnak, de még a péterfilléreket (ez kimondottan a szegények számára gyűjtött adomány neve) is ellopják, és euró milliós ingatlanokat vesznek rajta Rómában (pár éve bukott ki a dolog).

Szóval Istennel semmi baj, mindent megad, és ránk bízza hogyan használjuk, ez a szabad akarat lehetősége/felelőssége.

2023. febr. 13. 09:42
 4/8 anonim ***** válasza:
60%

"Ráadásul a Föld egy olyan területén, ahol az emberek óriási szegénységben éltek."

Hogy mi? A törökök mióta szegények? Szerintem mi magyarok sokkal csóróbbak vagyunk náluk.

2023. febr. 13. 10:03
 5/8 A kérdező kommentje:

Törökország legszegényebb részét érintette, illetve Szíriát is!

Szíria biztosan nem a polgárháborús jólétről híres.

2023. febr. 13. 10:25
 6/8 pelgrim ***** válasza:
49%

A vallásoknak nem áll módjukban, hogy megelőzzék a bajokat, Isten pedig nem egy valaki, nem egy személy aki az embereket bünteti.

Ha Isten egy jóságos valki lenne akkor biztosan ott segítene ahol a bajok a legnagyobbak, ahol az emberek a legnagyobb szegénységben élnek és nem hagyná, hogy éppen ott legyen földrengés. De nem úgy van.

Isten nem egy valaki és nem teremtett semmit, hanem mindenné fejlődött, mi tehát fejleményei vagyunk, nem teremtményei, mint ahogy a fa levelei sem teremtményei a fának, hanem fejleményei. Mivel minden belőle fejlődött ki, Isten feltétlen minden, jelen van mindenütt mindenben és kihat mindenre, ez isten mindenhatósága. Jelen van a járványban, a háborúban, a földrengésbenés még a fűszálban is a lábunk alatt egyaránt.

De ne értsük félre, Isten válhat nekünk személyessé, mint ahogy Názáreti Jézusnak személyessé vált, aki Őt Mennyei Atyának nevezte és úgy is szólította, tudva, hogy saját isteni kilétével van dolga.

Így ábrázolva azonnal beláthatjuk hogy teljesen értelmetlen dolog Istent felelőségre vonni a járványért, háborúért, a földrengésért, vagy bármi másért.

2023. febr. 13. 14:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Bizony ezen lehetne vitatkozni. Isten létének megértése kb annyira nehéz az emberi agy számára, mint 3 éves gyereknek a relativitás elmélet felfogása.
2023. febr. 13. 15:59
 8/8 Dorci1999 ***** válasza:
Én azt sejtem, hogy nem Isten bünteti az embereket, hanem Isten ellenpólusa, a Sátán csinálja ezt. Csak ugye mindkét "fél" a világ ura, és egymással versenyeznek, de nem mindig tud nyerni Isten bármennyire is szeretne. Ha nem tud egy adott területen Isten nyerni a Sátán miatt, akkor ott lesz a probléma. Úgy félig meddig vagyok vallásos, de ezt gondolom.
2023. febr. 14. 00:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!