Ha Isten azt akarja, hogy tudjunk róla és higgyünk benne, akkor miért nem sugalmaz mindannyiunk fejébe, ahogyan tette ezt a Biblia íróival?
10
"a vértanúk és a szentek tanúságtétele által"
Szinte minden vallásnak, világnézetnek voltak vértanúi. A nácizmusért, kommunizmusért is rengetegen adták önként a vérüket. Akkor Hitler és Marx gondolataiban is Isten nyilvánult meg?
Kedves kérdező. Isten mindig tartotta a kapcsolatot az emberrel próféták által. De ez nem volt elég az embernek, mert a prófétákat is megölték.
Mt.23,31. Így hát magatok ellen tesztek bizonyságot, hogy fiai vagytok azoknak, a kik megölték a prófétákat.
Mt.23,34. Annakokáért ímé prófétákat, bölcseket és írástudókat küldök én hozzátok: és azok közül némelyeket megöltök, és megfeszítetek, másokat azok közül a ti zsinagógáitokban megostoroztok és városról-városra üldöztök.
Mt.23,37. Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk egybegyűjti kis csirkéit szárnya alá; és te nem akartad.
Lk.11,49. Ezért mondta az Isten bölcsesége is: Küldök ő hozzájuk prófétákat és apostolokat; és azok közül némelyeket megölnek, és némelyeket elüldöznek;
Lk.13,34. Jeruzsálem! Jeruzsálem! ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk az ő kis csirkéit az ő szárnyai alá, és ti nem akarátok!
Lk.16,31. Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad.
Csel.7,52. A próféták közül kit nem üldöztek a ti atyáitok? és megölték azokat, a kik eleve hirdették amaz Igaznak eljövetelét: kinek ti most árulóivá és gyilkosaivá lettetek;
Az emberek nem voltak kíváncsiak az igazságra és nem is akartak hallgatni rá! Jézus erre mondott egy példabeszédet, amely arról szólt, hogy az Úr elküldte a szolgáit aztán a Fiát is és mindegyiket megölték.
Mat.21;
33. Más példázatot halljatok: Vala egy házigazda, a ki szőlőt plántála, és azt gyepűvel körülvevé, sajtót ása le benne, és tornyot építe, és kiadá azt munkásoknak, és elutazék.
34. Mikor pedig a gyümölcs ideje elérkezett vala, elküldé szolgáit a munkásokhoz, hogy vegyék át az ő gyümölcsét.
35. És a munkások megfogván az ő szolgáit, az egyiket megverék, a másikat megölék, a harmadikat pedig megkövezék.
36. Ismét külde más szolgákat, többet mint előbb; és azokkal is úgy cselekedének.
37. Utoljára pedig elküldé azokhoz a maga fiát, ezt mondván: A fiamat meg fogják becsülni.
38. De a munkások, meglátván a fiút, mondának magok közt: Ez az örökös; jertek, öljük meg őt, és foglaljuk el az ő örökségét.
39. És megfogván őt, kiveték a szőlőn kívül és megölék.
Zsid.1,1. Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképen szólott hajdan az atyáknak a próféták által, ez utolsó időkben szólott nékünk Fia által,
Nos Isten nagyon sokszor közölte az emberel a lényeget, a történelmet, a létezést a próféták által, de az emberiség magasról tett rá. Ezért aztán ISten elküldte a Fiát, Aki fenntről szállt alá, hogy közölje az emberekkel a valóságot és az igazságot. A vége az lett, hogy az ember IStent, Isten Fiát is megölte, keresztre feszítette. ISten kinyilatkoztatta magát Jézus személyében a teremtett világ számára. Ám az ember nem kért belőle!
Luk.16;
29. Monda néki Ábrahám: Van Mózesök és prófétáik; hallgassák azokat.
30. Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájok, megtérnek!
31. Ő pedig monda néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad.
Ezek után nem is értem a kérdésedet kedves kérdező!!!
#11 az eredeti kérdésed feltételezte a keresztény kinyilatkoztatás igazságát ("Ha Isten azt akarja, hogy..."), a válaszomat is ennek a feltételnek az érvényében írtam.
Felőlem belemehetünk az episztemológiába, de abban a viszonylatban az eredeti kérdésednek nincs értelme, hiszen a feltételt megkérdőjelezed. Ezért írtam, hogy ez egy másik kérdés, hogy honnan tudni, az eredeti kérdésed feltételezte, hogy ez így van. Hiszen az a feltételezés, hogy Isten azt akarja, hogy higgyünk benne, azon áll, hogy a kinyilatkoztatás igaz. Így a válaszomnak is úgy van értelme, hogy feltételezed, hogy a kinyilatkoztatás igaz.
12
"Kedves kérdező. Isten mindig tartotta a kapcsolatot az emberrel próféták által."
Nem ez volt a kérdés.
13
"az eredeti kérdésed feltételezte a keresztény kinyilatkoztatás igazságát"
Nem állt szándékomban ezt feltételezni, hiszen minden vallás istene azt akarja, hogy higgyenek benne.
De a kereszténység szerint néhány kiválasztottnak Isten megsugalmazta a megfelelő hitet, amit ők le is írtak, majd a több tucatnyi potenciálisan sugalmazott evangéliumból néhányan sikeresen kiválasztották azt a négyet, amit tényleg sugalmazott Isten. Kiszórva azokat a később apokrifnak nevezett evangéliumokat, amiket a szerzőik csak úgy, maguktól írtak, isteni sugalmazás nélkül.
Természetesen ők, akik a kiválasztási folyamatban részt vettek maguk is sugalmazás alatt álltak, hogy a megfelelő négy evangéliumot válasszák ki, nem ám csak random azokat, amik nekik a legjobban tetszettek.
Szóval adódik a kérdés, ha Isten ilyen sok mindenkinek sugalmazott régebben, akkor ma miért nem teszi? Miért nem sugalmazza a muszlimoknak, buddhistáknak, hinduknak, hogy rossz könyveknek hisznek?
Rendben, akkor megpróbálom tisztázni a kérdést.
A kereszténység alapvetően nem egy könyv köré épült vallás (eredetileg). Keresztényeknek az első évszázadokban egyáltalán nem létezett kanonizált szent könyvük, még csak szétszórva, töredékekben létezett az írásos hagyományuk. Ez azért fontos, mert innen a legkönnyebb megérteni, hogy nem a Biblia a kereszténység alapja, a Biblia csak egy része egy nagyobb hagyománynak, ami a tekintélyét máshonnan meríti. Ez a fajta emlékezet sok helyen kikopott, mert a később kivált felekezetek már evidenciának vették a Szentírást, és ez a fajta megközelítés már a protestantizmussal terjedt el a világon.
A keresztény tanítás végső soron mindig is tradíció volt, aminek az szerzett érvényt, hogy működött. Akik megtértek keresztény vallásra, nem azért tették, mert meggyőző érveket sorakoztattak fel, aminek racionális mérlegelésével arra jutottak, hogy ez az igazság. Ez mindig csak utólagosan történik. Egyszerűen az hajtotta, hogy akik megtértek, és hallgattak rá, az azt tapasztalta, hogy az élete jobbá válik, a dolgoknak jelentést ad, egyszerűen jobb dolog lesz így létezni. Annyira, hogy akár a vértanúságot is vállalja ezen igazságért.
A keresztények ennek a megtapasztalását nevezik igazából a Szentélek vagy Szent Szellem működésének. A lényeg, hogy ez egy koherens, azaz önmagát megerősítő, és amellett skálázható rendszer. Skálázható, mert az egyénen keresztül a közösségen, azon keresztül pedig a tágabb kultúrában, és visszafelé, a kultúrából a közösségen át az egyénre vetítve is tetten érhető a működése.
Tehát ez ugyanúgy ellenőrzés által válik igazzá. Akik megfelelő imádatot gyakoroltak, azok számára megnyilvánult Isten igazsága, amit ők áthagyományoztak az utánuk jövőre, akik követték őket, és ha megfogadták a tanítást, elsajátíthatták a helyes imádatot, és maguk is meggyőződhettek, tanúságot tehettek annak igazáról.
Ami a többi vallást illeti, valójában annak igazsága adott különböző szemszögből nem, vagy csak kivételes esetben ítélhető meg. Tehát én keresztényként maximum arról tehetek tanúságot, hogy az evangélium igaz, mert igazságát magam is megtapasztaltam azon hagyományt követve, aminek az evangélium egy meghatározó része. De igazából nem mondhatom egy buddhistának, hogy az ő megtapasztalása Buddha tanítását illetően igaz vagy hamis volna. A keresztények is hajlamosak beleesni ebbe a hibába, pedig ez sokkal inkább identitáskérdés, semmint érvényes következtetés. Ha azt a kérdést teszed fel nekem, hogy szerintem a buddhizmus, a Védák, a Korán stb. igazak-e, valójában a legőszintébb válasz, amit adni tudok, hogy nem tudom. Arról tanúságot tehetek keresztényként, hogy amit Krisztus és az apostolok meghagytak, az igaz, és ez lehet, hogy akár még ellent is mondhat egy másik vallás tanításának, ha azt gondoljuk, hogy a logika mindezeken felül érvényes, de az igazság az, hogy a logika mindenek feletti érvénye is egy önkényes állítás. Számtalanszor bebizonyosodott a történelem során, hogy egymásnak ellentmondani látszó filozófiai állítások egyidőben igazak, és a kizárt harmadik elve azért nem érvényesült, mert az általunk használt kategóriák abban a nézetben nem illettek a valóságra (pl. Zénon paradoxona).
Szóval keresztényként sem azt nem tudom mondani, hogy a buddhizmus igaz, sem azt, hogy nem igaz. Olyan, mintha azt kérdeznéd tőlem, amint járok egy ösvényt, hogy vajon a másik ösvény hova vezet. Ha nem azt járom, nem tudom megmondani, legfeljebb arról az ösvényről tudok mondani valamit, amit ténylegesen bejárok, és arról is legfeljebb annyit, amennyit ténylegesen megjártam, a többit meg max olyan beszámolók alapján, akiknek hitelt adok, mert ők is azon jártak, és elmondták. De kívülről, pusztán racionális érvek mentén, más állításokkal összevetve ezt nem lehet eldönteni, mert a gyakorlás és a megtapasztalás része a folyamatnak, és éppolyan képtelenség volna, mint pusztán könyvek olvasásával megtanulni teniszezni, vagy pusztán könyvből kiolvasva megtudni, mit jelent a szerelem, vagy a fájdalom. A vallás végső igazsága nem egy propozíció, hanem egy létmód.
"Ha azt a kérdést teszed fel nekem, hogy szerintem a buddhizmus, a Védák, a Korán stb. igazak-e, valójában a legőszintébb válasz, amit adni tudok, hogy nem tudom. Arról tanúságot tehetek keresztényként, hogy amit Krisztus és az apostolok meghagytak, az igaz, és ez lehet, hogy akár még ellent is mondhat egy másik vallás tanításának,"
Megnyugtatlak, ellentmond. Az Iszlám például azt tanítja többek között, hogy nincs szentháromság csak egy Isten van és Jézus csak egy próféta, A zsidó vallás is lényegében hasonló ebből a szempontból, a buddhisták szerint meg nincsenek is Istenek, szóval nincs sok út, vagy az egyik igaz, vagy a másik, vagy egyik sem.
"azt kérdeznéd tőlem, amint járok egy ösvényt, hogy vajon a másik ösvény hova vezet. Ha nem azt járom, nem tudom megmondani, legfeljebb arról az ösvényről tudok mondani valamit, amit ténylegesen bejárok, és arról is legfeljebb annyit, amennyit ténylegesen megjártam, a többit meg max olyan beszámolók alapján, akiknek hitelt adok, mert ők is azon jártak, és elmondták."
Na akkor most van Mennyország, vagy Paradicsom, vagy inkább Nirvána van? Kiszabadulás a folyton újjászületésből?
Illetve akkor milyen a túlvilág? Hetvenhét szüzike, de csak a speckó muszlimoknak? Ennek hitelt adsz?
Gondolom a másvilágban is azért hiszel, mert sok olyannal beszéltél, aki megjárta és beszámolt róla, milyen is odaát?
Dumálni azt tudsz, biztosan valami papféle vagy, de az egésznek, amit összehordtál, nincs semmi értelme, csak kábítod a jónépet a maszlaggal, ahogy szokták...
#14# Kérdező: ""Kedves kérdező. Isten mindig tartotta a kapcsolatot az emberrel próféták által."
Nem ez volt a kérdés.
Kérdező: "Ha Isten azt akarja, hogy tudjunk róla és higgyünk benne, akkor miért nem sugalmaz mindannyiunk fejébe, ahogyan tette ezt a Biblia íróival?"
Nem olyan és nem annyira bonyolult a dolog. Szerinted mi vot az oka, hogy csak egyes emberekkel tartotta a kapcsolatot???
Kicsit olasd végig a Próféták élettörténelmét. Vegyük például Mózest, Noét. Vagy vegyük Lót-ot. A lényeg az, hogy az emberek gonoszak és nagyon kevés olyan ember volt, aki kereste az Élő IStent és az Ő igazságát.
Tehát a magyarázat nagyon egyszerű!!! ISten annak nyilatkoztatta ki magát, aki őt és az Ő igazságát kereste! Szerinted minden ember ilyen volt??? Persze hogy nem.
Zsid.1,1. Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképen szólott hajdan az atyáknak a próféták által, ez utolsó időkben szólott nékünk Fia által,
#15#: "Szóval adódik a kérdés, ha Isten ilyen sok mindenkinek sugalmazott régebben, akkor ma miért nem teszi? Miért nem sugalmazza a muszlimoknak, buddhistáknak, hinduknak, hogy rossz könyveknek hisznek?"
Mint ahogy azt írtam, nem mindenkinek sugalmazott, hanem csak azoknak, akik keresték az Élő IStent és az Ő Igazságát!!! Ők voltak a Próféták. Ez utolsó időkben pedig kinyilatkoztatta magát és szólt hozzánk Jézus által!
Az ISten Evangéliuma pedig ugyanúgy szól a muszlimoknak, buddhistáknak, hinduknak, stb. Ha olvassák és ismerik Jézus Krisztus Evangéliumát és van "Írás" a tulajdonukban, amit olvashatnak, akkor csak is rajtuk múlik, a szabad akaratukon, hogy hogyan döntenek!!!! Ugye, hogy nem annyira bonyolult???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!