Miert hisznek még mindig sokan istenben?
"Tudjuk.
Attól még hogy te el hitted Isten létezését, mint ahogyan gyermek a télapóban hisz, az még nagyon távol áll az igazi hívőtől."
Akkor miért bizonyítjátok be folyton hogy nem tudjátok?
"Az igaz hívő érzi hogy szereti Isten, és ő is szereti Istent."
Pipa.
"Ez egy olyan lelki kötelék az úrral amit ti sosem értettetek, és nem is fogtok."
De meg volt.
"Egy igaz hívő jóban, rosszba, szegénységben, gazdagságban hívő marad."
Szintén pipa.
"Egy ilyen ember már nem fogja elveszíteni a hitét csak mert mondjuk Japánban cunami volt.
Vagy mert egy bálnát partra vetett a tenger."
"Nem pedig olvas 1 materialista könyvecskét aztán már annyi a hitének.
Vagy a saját hibái, tehetetlensége miatt Istent okolja."
Jaaaaj. Ezzel nagyon bele trafáltál. Ja nem. Nem ezért nem hiszek az úrban. Ezzel nagyon mellé lőttél.
Egy hosszabb, komplexebb dolgot akarsz leegyszerűsíteni. Ez nem úgy megy hogy az ember fel kell és azt mondja hogy jaj az evolúció jobban tetszik inkább ateista leszek. Akár több évig is eltarthat míg valaki hívőből, nem hívő lesz.
DE mivel te ezt sosem jártad meg ezért nem is értheted hogy hogyan lehet egy igazi hívőből ateista. De tudom sokkal könnyebb leszólni mások hitét a magaslóról. Ha annyira azt szeretnéd érezni hogy jobb vagy akkor érezd azt.
"hivok akik ateistak lettek azok elsosorban az emberekben es a tudomanyban csalodtak"
Az ateisták csalódtak a tudományban? Ezt biztos nem írtad el?
#22 ha az egeszet elolvastad lathattad
de akkor boldog ember vagy es boldogok azok az ateistak akik nem csalodtak a tudomanyban
...
teljesen rendben levo hogy a tudomany megmagyarazza miert van rossz a vilagban es miert nem lehet valtoztatni rajta
mennyivel vagyunk igy elorebb mint Istennel? hogy meg a lehetoseget is eldobjuk magunktol a jotol
"de akkor boldog ember vagy es boldogok azok az ateistak akik nem csalodtak a tudomanyban"
Hol találkoztál olyan ateistával aki csalódott? Nem elképzelhetetlen de én egy ilyen emberrel sem találkoztam.
Eddig maximum hívőkkel találkoztam akiknek bajuk volt a tudománnyal.
"teljesen rendben levo hogy a tudomany megmagyarazza miert van rossz a vilagban es miert nem lehet valtoztatni rajta"
Van erre valami képlete hogy miért van rossz a világban?
A nem lehet változtatni rajta az leginkább az emberi ostobaságból fakad. Rengeteg rossz dolgon lehetne változtatni. Csak a megfelelő pozíciókban lévő emberek túl ostobák hogy megtegyék amit kell. A többi pedig olyan ostoba volt hogy őket juttatta oda.
"mennyivel vagyunk igy elorebb mint Istennel? hogy meg a lehetoseget is eldobjuk magunktol a jotol"
Az előbb írtad boldog ember vagyok (véletlen következtetés volt részedről de kivételesen pont beletrafáltál). Akkor mi az hogy eldobtam magamtól a jót?
"mennyivel vagyunk igy elorebb mint Istennel?"
Részemről sokkal. Számomra Isten létezése maximum 1-2 kérdést válaszolna meg ami helyet hozna lényegében ugyan olyan kérdéseket és sok másik ellentmondást stb. De ez egy nagyon nagy téma.
""Az igaz hívő érzi hogy szereti Isten, és ő is szereti Istent."
Pipa."
Ha meg tényleg pipa akkor nem lehetsz ateista, csak az úr ellen lázadó.
"De tudom sokkal könnyebb leszólni mások hitét a magaslóról. Ha annyira azt szeretnéd érezni hogy jobb vagy akkor érezd azt."
Ha ennyire frusztrál hogy más jóban van Istennel, akkor miért nem teszed te is ezt?
3
A helyesírási szabályok nem egészen így működnek, de neked elnézzük.
"Ha meg tényleg pipa akkor nem lehetsz ateista, csak az úr ellen lázadó."
Már nem pipa. De akkor pipa volt.
"Ha ennyire frusztrál hogy más jóban van Istennel, akkor miért nem teszed te is ezt?"
Egyáltalán nem frusztrál semmi. Főleg nem az hogy jóban van valaki Istennel. Pusztán alaptalan és téves kijelentéseket teszel mások hitéről vagy volt hitéről és ezzel próbálod a saját hitedet feljebb valónak titulálni.
Eleve miből jött le az hogy engem bármennyire is zavarna az hogy más jóban van az istenével?
Nem olvastam el a kérdésre adott válaszokat, úgy írok.
Kezdjük ott, hogy az istenkérdés manapság eléggé egzakt. Szinte mindenki egy bölcs, jóságos, gondviselő istenre gondol ebben a témában. Pedig nem csak ilyen istenkép van, ott van például a deista istenkép is, ami azt jelenti, hogy Isten megteremtette a világot, majd a sorsára hagyta. Nem szól bele az eseményekbe, nem ad magáról kinyilatkoztatást (így nem lehet azonos például a kereszténység istenképével sem). Egy ilyen isten létezését nem lehet kizárni, (bár szükségtelennek tartom hinni benne) viszont ez nem vonzó az embereknek, így nem is foglalkoznak vele.
A gondviselő istenképet viszont szerintem ki lehet már zárni.
Hogy miért hisznek mégis benne?
Két vallási felekezetet jártam meg, így nálam a neveltetés, és a naivitás volt az, ami meghatározó volt. Ezen felül hisznek benne az emberek a halálfélelem, vagy az élet nehézségei/bizonytalansága miatt, kell számukra valami érzelmi mankó, és jobb úgy élni nekik, hogy egy jóságos Atya felügyeli az életüket, és segíti őket.
Üdv,
Egy ateista
Pontosabban:
*és jobb úgy élni nekik, hogy abban hisznek, egy jóságos Atya felügyeli az életüket, és segíti őket.
"és jobb úgy élni nekik, hogy abban hisznek, egy jóságos Atya felügyeli az életüket, és segíti őket."
De Isten ilyet sosem ígért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!