Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szókratész és Jézus élete...

Szókratész és Jézus élete szinte ugyanaz volt?

Figyelt kérdés

Szókratész tanítása:

"Inkább elszenvedem a rosszat, mint elkövetem, inkább velem tegyenek rosszat, mint én tegyek rosszat más emberrel."

Jézus tanítása:

"Én viszont azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is!" (Mt 7,39)

Szókratész életéből egy részlet:

"az emberek ököllel támadtak rá vagy a haját tépték”, de Szókratész „türelmesen viselte mindezen a rossz szokásokat."

Jézus életéből egy részlet:

"Azután szembeköpték, ököllel ütötték, mások meg pofozták, és ezt mondták:

– Messiás, prófétálj, ki ütött meg!" (Mt 26,67-68)

Ezen kívül között pont:

- Szókratészt és Jézust is halálra ítélték.

- Sem Szókratész, sem Jézus nem írt könyvet, hanem a tanításaikat a tanítványaik írták le.

Felhasznált források:

[link]

[link]

[link]

2022. máj. 12. 09:15
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
*közös pont
2022. máj. 12. 09:16
 2/16 anonim ***** válasza:
95%

Igen, sok másban meg nem hasonlít.

Szókratész volt katona - Jézus nem.

Szókratésznek volt egy igen jelentős tanítómestere, Kritón - Jézusnak nem.

Szókratész nem tett csodákat - Jézus igen.

"Sem Szókratész, sem Jézus nem írt könyvet, hanem a tanításaikat a tanítványaik írták le."

Ez mondjuk pár embert leszámítva ókori alakok többségére igaz.

2022. máj. 12. 09:45
 3/16 A kérdező kommentje:

Jézus felolvasott a zsinagógában Izajás próféta könyvéből. Ha jól tudom, abban a korban nem mindenki tudott olvasni, a héber pedig visszaszorult, a zsidók áramul beszéltek... Akkor honnan tudod, hogy Jézusnak nem volt mestere, aki megtanította olvasni, illetve a héber nyelvere? Az én elképzelésem szerint Jézus fiatalabb korában az esszénusokhoz járt. Ha ez igaz, akkor ebben is hasonlít akkor Szókratészhez.

2022. máj. 12. 10:11
 4/16 A kérdező kommentje:

"Szókratész nem tett csodákat - Jézus igen"

Az evangéliumok csodás leírásait nem fogadom el hitelesnek. Szerintem ezek csak legendák, amik a nép körében keletkeztek.

2022. máj. 12. 10:17
 5/16 anonim ***** válasza:
Szókratész is az esszénusokhoz járt? Honnan tudod, hogy mi a legenda és mi nem? Amúgy apostolai írták le, tehát a nép körében ezek nem keletkezhettek.
2022. máj. 12. 13:29
 6/16 A kérdező kommentje:

Nem, csak arra akartam utalni, hogy talán Jézusnak is volt mestere, bár lehet többségében magától tanult.

"Amúgy apostolai írták le, tehát a nép körében ezek nem keletkezhettek."

Lehet, hogy az apostolok is írtak valamit, de a mai értelemben vett evangéliumoknak nem biztos, hogy ők a szerzői. Ezt vitatják. Másrészt, ha elhinném az evangéliumok csodás leírásait, akkor azt is elhitetném, hogy Nagy Sándor előtt kettévált a víz. Josephus Flavius hivatkozik erre.

2022. máj. 12. 13:44
 7/16 anonim ***** válasza:

Flavius kortársa volt Nagy Sándornak esetleg? Mert akkor lehetne releváns. Sok apostoli levélnek pedig keletkezési idejét is tudjuk, van olyan is, ami az események után 20-30 évvel keletkezett.

Nem mondom azt, hogy el kell belőle fogadnod a csodás dolgokat, de belátható, hogy itt nem valami néphagyományt írtak le.

Amúgy a zsidóknak voltak iskoláik, nem kellett hozzá külön mester, aki tanította Jézust.

2022. máj. 12. 13:53
 8/16 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy Flavius milyen forrásra hivatkozik pontosan, ennek utána kell nézni.

Az apostoli levelek keletkezési idejét pedig ugyan be lehet határolni, de a szakértők egy része azt is elmondja, hogy ezek egy része pszeudonim (hamisítvány). Ebből kifolyólag bizony elképzelhető, hogy a szerzők híres apostoloknak adták ki magukat de nem ők voltak azok. Persze meg lehet magyarázni, de ettől függetlenül olvastam arról, hogy a Pál apostol neve alatt futó 13 levélből csak 7 az övé.

Az meg tény, hogy a keresztények belehamisítottak Flavius írásába. Ami a jelenlegi görög fordításban van Jézusról, az hamis. Elkerült egy arab verzió, talán az lehet az eredeti, de ott Flavius nem írt Jézus csodáiról. A könyvében amúgy Keresztelő Jánosról is ír, de azt nem írja le, hogy ő és Jézus rokonságban lettek volna, szemben az evangéliumokkal.

Szóval de, azt gondolom, hogy az evangéliumokban csak néphagyomány van, és közé van rejtve egy pár hiteles történelmi adat.

2022. máj. 12. 14:08
 9/16 A kérdező kommentje:

Még valami, mert lehet feltehető vagyok:

Flavius valószínűleg írt Jézusról, és az arab verzió őrizhette meg az eredeti szöveget. Ez szintén tartalmaz Jézusról infókat, de csodák nincsenek benne! Az meghamisított görög verzióban van.

2022. máj. 12. 14:15
 10/16 A kérdező kommentje:

*félreérthető.

Amúgy engem nem zavar, ha valaki hisz Jézus csodáiban. Tiszteletben tartom.

De ez a kérdés nem az evangéliumi, hanem a történelmi Jézusról szól.

2022. máj. 12. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!