A Biblia mely elveivel nem értesz egyet?
Természetesen nem-keresztényeknek szól a kérdés, bár a dolog nem a Biblia történelmi és teológiai hitelességét hivatott megkérdőjelezni, tehát ne arról csapjunk vitát, hogy Isten létezik-e vagy sem, csak arról, hogy miért nem követjük a Bibliát - ateisták és más vallásúak véleményére is kíváncsi lennék.
Előre is kikötöm, hogy én hiszek az Istenségben (aki a vallások fölött áll, és nem férfi:) ), tehát ehhez mérten válaszolok.
Elsősorban nem hiszek a pokolban, Sátában, démonokban. Számomra az Istenség a szeretet jelképezi, és valósabbnak vélem a reinkarnációt, ahol a léleknek van lehetőség fejlődni és tapasztalni, mint azt, hogy - és egy idézettel példálóznék:
"Miért alkot Isten tökéletlen teremtményeket, ha a tökéletlenségükért bünteti őket?"
Nem hiszek a kereszténység világképében, miszerint eredendően bűnösök vagyunk, akik megérdemlik a szenvedést, a kínt, akik csak reménykedhetnek Isten bocsánatában, és akiknek nagy többsége úgyis a pokolba kerül. Szerintem az emberek pedig eredendően jók, és előbb-utóbb mindenkit ráébreszti valami arra, hogy az életben a szeretet a legfontosabb. A gyűlölet és gonoszság nem a sátántól származik, azt mi magunk generáljuk, mikor két lehetőség közül a rosszat választjuk.
Épp ezért nem hiszek abban sem, hogy aki nem követi a Bibliát és nem hisz Jézus isteniségében, a pokolban köt ki. Ezzel ugyanis a hitet a szeretet fölé emelik, ami számomra elképzelhetetlen - véleményem szerint az Istenségnek az a fontos, hogy szeressünk, és ezt bármilyen vallással vagy életvezetéssel el lehet érni. A szeretet egy normális emberi állapot, nem pedig csak hittel elérhető dolog.
Mit kitűnik tehát, nem hiszek Jézusban sem, mint Istenben, aki feláldozta magát a bűneinkért - a vétkeim nekem kell megbánnom és helyrehoznom, attól senki nem tud megszabadítani.
Nos, most hirtelen ennyi jutott az eszembe, de szívesen olvasnám mások véleményét.
ugyanezen dolgokkal nem értek egyet,mint te.
az igaz Isten nem egyenlő azzal amit a keresztény vallás tanít.az igaz Isten maga a szeretet,és nem fenyegetőzik pokollal,nem követelődzik,nem kéri,hogy imádják,hanem feltétel nélkül szeret.a Biblia egyik részében kijelentik,hogy mindenkit szeret,egy másik részben meg már mindenki a pokol kénköves kemencéjében fog égni aki nem engedelmeskedik neki.
és Jézus nem értünk halt meg,ő azért halt meg mert kivégezték.az életfilozófiáját nem tudták tolerálni,mert nagyon más volt,új,és főleg ellenkezett az akkori egyház elveivel.az már egy későbbi belemagyarázás,hogy a bűneinkért halt meg,ezt a vallásalapítók találták ki a manipuláció céljából,vagy egyszerűen csak félreértették az egészet-a lényeg,hogy téveszme.
Van néhány dolog amivel nem értek egyet, Isten hívő vagyok de nem vallásos, szerintem van minden vallás tanításában némi igazság de nincs olyan vallás melynek tanítása ki tudna elégíteni, de szerintem vannak olyan igaz tanítások melyeket még a legelőbbre törekvő vallások se képesek elfogadni néhány ilyen dolog (amit a Te írásodból is ki lehet venni):
Pokol és mennyország, ahogy némely vallások tanítják, mint egy földrajzi hely, nem létezik, de létezik a tudatnak bizonyos állapota amit joggal pokolnak, illetve mennyországnak nevezünk. Sátán és a démonok léte is csak egy fanyar ábránd és csak ott létezik ahol az ember helyet ad nekik, azaz a saját tudatában, mint egy rémálom.
A reinkarnáció szerintem egy nagyszerű lehetőség a szellemi lelki, vagy tudati fejlődésre, mikor a lélek vagy tudat belátja hogy lehetőségei kimerültek, akkor a halál és újjászületés a lélek vagy tudat számara egy mentőöv, aki majdnem mindent elveszít, kivéve a hajlamait, melyek az eszközök lesznek egy következő inkarnációban, hogy felvegye és folytassa a munkát ott ahol abbahagyta.
A bibliai bűnbeesés története is csak jelképes, és az ember (ön-)tudathoz jutását ábrázolja, mikor a fejlődés folyamán látni kezdte tettei és azok következményei közti összefüggést – a jó és a rossz fogalmát. Egy fajta engedetlenség bűnéről Istennel szemben tehát szó se lehet. Igen, az ember tudatának szánalmas állapotából maga hozza létre a gonoszságot, a gyűlöletet, az nem a sátántól van. Igen, a szeretet Isten egyik 'jellemvonása', amitől az embert csak saját tudatlansága választja el.
Igen, szeretet az eredeti lényünk, - Isten lénye, aki válhat nekünk személyessé, mint ahogy némely nagyjainknak személyessé vált, de nem személy hanem egy Hatalom, Bölcsesség és Szeretet kimeríthetetlen forrása bennünk és körülöttünk mindenütt. Egy Vezérlő Alapelv, egy eredeti önfejlesztő Ihlet, melynek az ember és minden más dolog, vagy élőlény nem teremtménye, hanem fejleménye. Mely forráshoz Isten minden fejleménye szükségletéhez és képességeihez mérten hozzáférhetőséggel rendelkezik.
Az ember mint Isten leg-előbbre haladt fejleménye, a mai ismeretünk szerint itt a földön, szinte korlátlan hozzáférhetőséggel rendelkezik, amit csak az érdeklődése határoz meg. Ez lehetővé teszi, hogy isteni kilétére ébredjen, hogy elismerje és kifejezésre hozza benne a Krisztust és így téve kiemelkedjen halandósága fölé.
Jézus valóban feláldozta teste épségét és életét értünk, de nem a bűneink végett, hanem azért, hogy tanítását alátámassza, hogy feltámadásával bizonyítsa azt amit tanított, hogy az embernek több van félretéve, minthogy a legjobb esetben egy hosszú sikerekkel telt boldog életet éljen és végül a hanyatlásnak a halálnak adja át magát.
Jézus elismerte isteni kilétét, a Krisztust saját magában és kifejezésre hozta azt. Mikor ő Azt mondta: „én vagyok az út az igazság és az élet, ...” nem saját személyére célzott, hanem az Én Vagyok-ra, az Isten egyszülött fiára/leányára, a Krisztusra minden emberben.
helló
17:03 Pelgrim tökéletesen leírta a helyzetet...a kérdést viszont rosszul írtad ki...Nem a Biblia elveivel van a gond, hanem a korlátozott tudatú emberek elveivel igazából...a rossz értelmezés végett vannak téves meglátások, s e rossz értelmezést egy aprócska dolog adja, ami az emberek téves világnézetéből fakad(vannak kivételek). Ezt most meg lehet tisztítani egy modern irodalmi művel, ami a jelenkori ember számára készült, hogy a korrekt szemszögből vizsgálhassa a Biblia, vagy akár más szentiratok mondanivalóját, azaz a vallást, ami ugye Istennel való kapcsolatot jelent. Ha érdekel nyugodtan szólj, és eloszlathatod kételyeid. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kedves LastOne.Left!
Tudom, hogy melyik könyvre gondolsz, már láttam általad belinkelve önvalónk bölcsességét.
Egyébként sokszor egyet értek veled, de most nem.
"Nem a Biblia elveivel van a gond, hanem a korlátozott tudatú emberek elveivel igazából"
Észrevettem, hogy te a Bibliát nem szó szerint értelmezed, inkább szimbolikusan, de ez a kijelentésed intoleranciát és egoizmust sugároz, amit pedig tudomásom szerint ellenzel.
Olyan ugyanis nincs, hogy egy elv mindenkinek megfeleljen - különben nem lenne ennyi a világon. Azért, mert te olvasmányaid és tapasztalataid alapján a Bibliát igaznak és jónak tartod, nem jelenti, hogy valóban jó és igaz. Ez már szubjektív, és a te elméleted - míg ténylegesen ki nem derül az igazsága - éppolyan belemagyarázás, mint bármi más.
Elismerem, hogy egy gondolkodó és magas szellemi szintű ember vagy, de - és ne haragudj meg - épp azt a bölcsességet hiányolom a hozzászólásaidból, amelyet te magad hirdetsz. Tulajdonképpen épp olyan vagy, mint akármelyik térítő vallás tagja: te találtál egy elvet, amely szerinted igaz, és lehetőséget sem ad annak a gondolatnak, hogy esetleg tévedsz. Mert szép az, amit hangoztatsz, de csak mert te a "valódi igazság"-nak tartod, nem lesz automatikusan az. Egyszerűen te sem vagy hajlandó elfogadni a tiédtől eltérő gondolkodásmódot, pedig az sem hitelesebb, mint bármi más.
"a rossz értelmezés végett vannak téves meglátások"
Ez éppúgy jellemző lehet rád is, ahogy másokra. Márpedig épp attól lesz bölcs valaki, hogy a világszemléletét - főleg, ha az csupán eszme és nem bizonyítható dolog -, nem tényként közli, ahogy te teszed, csupán véleményként. És te nem ezt teszed.
Köszönöm a korrekt hozzáállást, és az őszinteséget, egy dolgot viszont elfelejtesz, vagyis lehet nem olvasgattad végig a dolgokat, amiket le szoktam jegyezni. :)
Az elv amiről beszélek a szeretet elve...a kiírt kérdésedben nem a Biblia valós elveit írtad le(hiszen azok a szereteté), hanem az emberekét, akik valószínűleg nem tudják a valót, és azért vallanak ilyen fanatikus eszméket, amiket felsorakoztatsz. Az, hogy az emberek saját magukat korlátozzák, holott mindenkiben ott szunnyad úgymond az egyetlen létező akarata, ereje, szeretete és bölcsessége, az nem megvetés, hanem megállapítás, és pont azért van erre felhívva a figyelem, hogy képesek legyenek észrevenni és változtatni rajta...ez vajon intolerancia lenne? vagy egocentrikusság? soha nem írtam sehol, hogy márpedig én tudom, és a többi baromság...én csak arról beszélek mindig, hogy van valami, ami a mai világnézetet magába foglalja, magyarul egységesíti az egész létezés dolgot...soha nem írtam, hogy "olvasd el, olvasd el"...csak megjegyeztem mindig, hogy van ilyen is. Szerinted a Bibliával van a baj? Igazság szerint én mindenkinek igazat adok(szentiratok), de ezt is leírtam párszor....szerinted nem az a "gond"(azé rakom macskakörömbe, mert tanulópénz igaziból), hogy az emberek önzése miatt ki van fordítva a jelentéstartalma? Én mindig erről beszélek, hogy a téves életszemlélet okozza ezt az önzést sunyi módon, de meg lehet ettől szabadulni, ha nyitott az ember. De vajon te tudod mi is ez az életszemlélet, te tudod mi az amiről én szoktam beszélni, tudod a hátterét? Én nem istenhitről beszélek...hanem arról, hogy a materiális világfelfogás teszi a korlátot reánk...materiális felfogásnak pedig azt nevezik, amikor az ember úgy tekint a világra, hogy egy külső stabil szerkezet - függetlenül attól, hogy Isten teremtette e vagy nem - és bezárja magát abba...nos ez a szemlélet miatt rúg 7 milliárdra a bizonyos elvek száma, mivel mindent különállónak tekintenek, végtelen számú létezővel...Isten teremtményeinek...holott összesen egyetlen dolog VAN csak...Isten...tehát én egy olyat mondok, ami felöleli a hétmilliárdot...
Szerinted ki cselekszik bölcsen? Az aki elítél akármilyen szentiratot...ráadásul olyat, amiből emberek lelki erőt merítenek, vagy az aki megvédi azokat, és az embereket is...mert nem bűnös senki sem...a szíve mélyén mindenki jó, csupán tévednek, elfelejtették a mivoltukat...mindenkinek jár egy esély, a megértés és megbocsátás. Vagy esetleg láttál tőlem bármiféle lenéző, lehordó megnyilvánulást, bármikor nem voltam készséges és elnéző? Nyugodtan írd le, semmi probléma, erről szól az élet...megbeszéljük a dolgokat, emberek módjára, kulturáltan. :)
"Egyszerűen te sem vagy hajlandó elfogadni a tiédtől eltérő gondolkodásmódot, pedig az sem hitelesebb, mint bármi más.
"a rossz értelmezés végett vannak téves meglátások"
Ez éppúgy jellemző lehet rád is, ahogy másokra. Márpedig épp attól lesz bölcs valaki, hogy a világszemléletét - főleg, ha az csupán eszme és nem bizonyítható dolog -, nem tényként közli, ahogy te teszed, csupán véleményként. És te nem ezt teszed."
Kicsit pontosítsunk...jelenlegi világnézet materiális...hogyan bizonyítod be, hogy van egy külső világ? Nem lehet tárgyilagosan bizonyítani ezt sem...hiszen te csak annyit tudsz, hogy valamit megérzékelsz...vagy álmunkban netán belekerülünk egy másik univerzumba, alvás idejére megszűnünk létezni? és reggelre visszakerülünk a normál világba? Nem csupán eszméről van szó itt...és 2 darab létezik ilyen felfogásból a világon...a materiálist letisztáztuk...bizonyíthatatlan...és van az amit én(még sokan mások) vallok...a mentális...ami felöleli az anyagi világot, mert a tudatot rakja első helyre...és abba teszi bele a matériát...fordítva, mint ahogyan alapesetben gondolja az ember, és ahogy a suliba tanítják. Ezt sem lehet tárgyilagosan bizonyítani...ugyanis még mindig csak annyit tudunk, hogy valamit megérzékelünk...nos lehet választani...Tudod ezzel egy kissé megváltozik a felállás, és nagyon sok olyan dologra magyarázatot lel az emberiség, amire eddig képtelen volt. De a végére feltenném a kérdést, hogy mikor tagadtam és nyomtam el magamtól bárkinek a véleményét? Pont azt írom, hogy elfogadtam ezt a fajta hozzáállást, átéltem(materiálisat), megértettem, és túlmentem rajta...természetes az Önvaló segítségével. Vagy azt várod el tőlem, hogy az önzéssel azonosuljak, ahelyett, hogy próbálok segíteni másnak, hogy kiléphessenek e "körből"?
ui.: az egoizmus egyébként ugyanazt jelenti a magyar értelmező kéziszótárban, mint az önzés...és semmit sem ellenzek, félreérted ha azt hiszed, hanem próbálom az utat mutatni, hogy az emberek maguk is megértsék a negatívumok jelenlétét, és belássák vétkeiket, tanuljanak belőle, és a pozitívumokkal azonosuljanak...ha ellenzed/megtagadod a rosszat, akkor képtelen vagy a jóvá válni...elnyelni kell a "bűnt", vagyis abszorbeálni, az elfogadásával és megértésével kell harcolni a rossz ellen...hiszen csak a szeretet győzheti le azt. Bosszú, bosszút szül, de a legjobb bosszú a megbocsátás. :)
üdv és várom véleményedet
25/F
LastOne.Left
ha nem haragszol, akkor erre a mondatodra még reagálnék, hogy ne maradj tévedésben. :)
"Tulajdonképpen épp olyan vagy, mint akármelyik térítő vallás tagja: te találtál egy elvet, amely szerinted igaz, és lehetőséget sem ad annak a gondolatnak, hogy esetleg tévedsz."
Te nem tudhatod, hogy hányszor rágtam magam végig ezen a tanításon, amit csak úgy a látszólagos semmiből kaptam meg, mert szívből akartam azt, és pont azért hogy segíthessek másokon. Te emlegetted a szubjektív leképzést...ez ugyanaz...csak neked az elképzelésed, hogy én csak elolvastam és akkor tuti az a jó, és hogy nem tájékozódtam utána...megtörtént már előtte is, igaz csak tartalmi szinten olvastam az eszméket. Kijavítalak...nagyon sokszor átgondoltam a helyzetet, és olyan ember vagyok ez életemben, hogy amiben egy kis "hiba" van, vagyis nem kerek valamilyen elmélet, azonnal kiszúrom...kicsinek is mindig olyan voltam, hogy amibe lehetett belekötöttem/belekérdeztem, persze nem bántásból, hanem azért, hogy teljesen megérthessem...nos ebbe a dologba nem tudok egyszerűen belekötni...ha sikerült volna, akkor nem "hirdetném", hiszen akkor valótlan lenne...és félrevezetni senkit nem akarok. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!