A kereszténység miért akarja vallásossá tenni az embereket, amikor sokkal jobb, szabad, szekuláris világban élni? Minek a hittérítés, miért nem tartják meg maguknak a vallásukat?
1/
Nem igazán, mivel a szekuláris világnézet szabadságot biztosít mindenki számára, függetlenül a nemétől, szexualitásától stb, míg a kereszténységnek- legalább is az eredetinek- szigorú szabályai vannak. Nyílván amit ma általánosan kereszténységnek hívunk az sokkal engedékenyebb és ez főként a szekuláris világnézet befolyásának köszönhető. Ezt te sem tagadhatod.
Az első keresztények, amikor hatalomra jutottak, i.sz.100 körül, akkor elkezdték legyilkolni azokat, akik nem akartak megtérni. Aztán ezt folytatták a felvilágosodásig.
Nem hiszem, hogy egy ilyen világban annyira jó lenne élni.
"Én is egy ilyen szektában voltam, szerencsére kiszabadultam onnan!"
Nem merült sose fel benned, hogy veled van a baj? Engem például sose tudott egyetlen szekta se behálózni, téged láthatóan igen. Most pedig ugyanúgy átestél a ló túlsó oldalára, pont azt csinálod, mit szektásként. Úgy látszik, ez a szektás jellem annyira meghatározó benned, hogy mindig előtör, függetlenül attól, hogy éppen hívő vagy ateista vagy.
Nem gondoltam, és ezt követően se fogok erre gondolni, mert a beleszületettek száma rendkívül kevés. Ráadásul ezek a szekták felnőtt megtérést hirdetnek, tehát nem nagyon lehet úgy beleszületni, mint amikor valaki református vagy katolikus. Például Jehova tanúinál is sok szektatag gyermeke eleve be se keresztelkedik. Nincs miből kitörni így.
"mert a beleszületettek száma rendkívül kevés"
hat ezt nagyon rosszul tudod. mar sok eve csak igy tudjak fenntartani magukat pl a jehovak es a mormonok
"Például Jehova tanúinál is sok szektatag gyermeke eleve be se keresztelkedik"
o dehogynem. latszik nem tudod mirol beszelsz. a peer pressure nagyon durva az ilyen szektakban, foleg az elvakultabb orszagokban pl az usaban
"foleg az elvakultabb orszagokban pl az usaban"
Tudtommal Magyarországon élünk... Itt pedig közel se jellemző annyira, amennyire szeretnéd. Én is ismerek tanúkat, de gyerekeik nem lettek azok, nem kellett nekik sehonnan kiugrani.
A kérdező ráadásul valami pünkösdi szektában volt, ha jól emlékszem más kérdése kapcsán (ebben lehet tévedek, de majd kijavít), ott még kevésbé jellemző a beleszületés, a hitgyüli szekta is csak alig néhány évtizedes múltra tekint vissza. A jehovásokkal ellentétben, akik már kb egy évszázada jelen vannak nálunk.
"Az első keresztények, amikor hatalomra jutottak, i.sz.100 körül, akkor elkezdték legyilkolni azokat, akik nem akartak megtérni. Aztán ezt folytatták a felvilágosodásig."
Nem tudom ki tanitotta ezt neked. A kereszténység békésen indult, és az is maradt, addig, ameddig nem lett a Római birodalom államvallása 313-ban. Ahogy a pogány rómaiak bántak a keresztényekkel, olyan módon bántak később a keresztény rómaiak a pogányokkal. Amennyire én látom, Róma magához rontotta az egyházat, és nem forditva. Majd amikor a Római birodalom szétesett, a Római katolikus egyház mentalitása ugyan olyan maradt még nagyon sokáig (sajnos).
Egyébként a kereszténység teljes mértékbe össze egyeztethető a szekularizmussal.
Ekkor Jézus ezt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené." (Márk 12:17)
Nem értem a kérdezőt. Azt mondj jobb a szekularizmus, miközben Amerikát szidja, ami egy szekuláris állam. Az elsők között történt meg náluk a szekularizmus. Amerika nem keresztény állam. A különböző keresztény mozgalmaknak is azért volt a melegágya, mert teljesen mindegy náluk, hogy ki miben hisz. Ez nem "Amerika bűne", ez magából a szekularizmusból és a vallásszabadságból következik.
Komolyan mondom, a kérdező se tudja mit akar...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!