Keresztény teolgia szerint zsidók és muszlimok üdvözülhetnek?
Én nem ezt írtam, látod, ebből is látszik, hogy kezelésre szoruló infantilis fanatikus vagy.
Egyébként a Biblia több helyen is Istennek nevezi Jézust. Sőt már az Ószövetségben Izajás próféta is így ír a várt messiásról "erős Isten, örök Atya".
De ezt írtad. Ez következik abból amit írtál.
Látom a kérdést sem sikerült felfognod. Azt kérdeztem olyan verset mutass amiben Jézus maga mondja hogy "Isten vagyok, imádjatok".
A zsidók szintén elutasítják az istenség messiást. Ők egy embert várnak.
"De ezt írtad. Ez következik abból amit írtál."
Ezt írtam, vagy megborult elméddel ezt következtetted ki? Nagyon nem mindegy. Ha ezt írtam, akkor idézd tőlem. A következtetéseid pedig épeszű embert nem érdekelnek.
"Látom a kérdést sem sikerült felfognod. Azt kérdeztem..."
Én pedig azt, hogy mutass verset, amiben Jézus maga mondja "nem vagyok Isten, ne imádjatok". Látom még ezt se sikerült felfogni, így nehéz....
"A zsidók szintén elutasítják az istenség messiást. Ők egy embert várnak."
Ezt már megbeszéltük, de látszik, hogy mentális korlátoltságod miatt képtelen voltál felfogni. A "zsidók" kifejezés elsősorban egy népet jelöl, vannak keresztény zsidók is, akik vallják, hogy Jézus a Messiás, sőt egyben Isten is. Sőt az első keresztények kivétel nélkül mind zsidók voltak, akik Jézust Istennek vallották. Tamás apostol a feltámadás után ezt nagyon tömören és világosan meg is fogalmazza. Sokkal szofisztikáltabb módon vallotta Jézus istenségét egy zsidó rabbi, aki megtérését követően Pál apostol lett.
De mint linkeltem, ma is vannak olyan nem keresztény zsidók, akik elfogadják Jézust minden tekintetben. Még akkor is, ha te figyelmen kívül hagyod őket, hogy hazugságaid hangoztathasd.
"Ezt írtam, vagy megborult elméddel ezt következtetted ki? Nagyon nem mindegy. Ha ezt írtam, akkor idézd tőlem. A következtetéseid pedig épeszű embert nem érdekelnek."
Mivel az következik abból amit írtál, mindegy hogy szó szerint leírtad vagy sem.
"Én pedig azt, hogy mutass verset, amiben Jézus maga mondja "nem vagyok Isten, ne imádjatok". Látom még ezt se sikerült felfogni, így nehéz...."
Szerinted ennyire egyértelmű hogy Jézus Isten? :) Nyilván azért nem mondja Jézus hogy ő nem Isten, mert senki nem nézi annak. Igazából még követője is alig volt. Ez is vicc kategória hogy keresztények szerint Jézus Isten, de aki személyesen látta és ez több ezer vagy százezer ember, senki nem nézte Istennek.
"Ezt már megbeszéltük, de látszik, hogy mentális korlátoltságod miatt képtelen voltál felfogni. A "zsidók" kifejezés elsősorban egy népet jelöl, vannak keresztény zsidók is, akik vallják, hogy Jézus a Messiás, sőt egyben Isten is. Sőt az első keresztények kivétel nélkül mind zsidók voltak, akik Jézust Istennek vallották. "
Ezt sem fogtad fel pedig elmondtam hogy vallási értelemben használtam a zsidók kifejezést, de mindegy mert ha népet értesz alatta akkor is elenyésző a zsidó etnikumú keresztények száma. Izrael esetében a népesség 2 %-a keresztény de ennek a 2%-nak a nagyrésze sem zsidó etnikumú. A judaizmust követő zsidók pedig elutasítják a kerestzény tanításokat.
"Sokkal szofisztikáltabb módon vallotta Jézus istenségét egy zsidó rabbi, aki megtérését követően Pál apostol lett. "
Pál nem volt rabbi. Az áttérésnek a története pedig vicc kategória.
"De mint linkeltem, ma is vannak olyan nem keresztény zsidók, akik elfogadják Jézust minden tekintetben. Még akkor is, ha te figyelmen kívül hagyod őket, hogy hazugságaid hangoztathasd."
Létezik egy ilyen kis ismeretlen szekta, és ez alapján be akarod hazudni hogy a zsidók elfogadják Jézust? :)
"Mivel az következik abból amit írtál, mindegy hogy szó szerint leírtad vagy sem."
Senkit nem érdekelnek az ostoba belemagyarázásaid, ezt hidd el kérlek.
"Nyilván azért nem mondja Jézus hogy ő nem Isten"
Ezzel elismered, hogy Jézus sose mondta "én nem vagyok Isten, ne imádjatok"?
"Ezt sem fogtad fel pedig elmondtam hogy vallási értelemben használtam a zsidók kifejezést"
A legkisebb mértékben se érdekel, hogy te milyen értelemben használod. A szavak jelentését nem te határozod meg.
"de mindegy mert ha népet értesz alatta akkor is elenyésző a zsidó etnikumú keresztények száma"
Ez nem igaz, sok ilyen zsidó van, köztük híres, elismert emberek is. Egyik legnagyobb magyar költőnk is például.
"Pál nem volt rabbi. Az áttérésnek a története pedig vicc kategória."
Gameliel rabbi tanítványa volt, lényegében egy farizeus (itt nem jelzőként használom, hanem főnévként). Az pedig csak téged minősít, ha egy bűnös ember megtérését viccnek aposztrofálod.
"Létezik egy ilyen kis ismeretlen szekta, és ez alapján be akarod hazudni hogy a zsidók elfogadják Jézust? :)"
Hazudozni egyedül te szoktál, ráadásul már beteges módon. Én csak példákat írtam arra, hogy a zsidóság sem egységes ebben, szemben az általad leírt hazugsággal.
Egyébként "ismeretlen szektának" nem mondanám, mert én is ismerem és sokan mások is. Szektának se igazán mondanám, miért is lenne az? Vagy az iszlám is valami ismert szekta, igaz?
"Ezzel elismered, hogy Jézus sose mondta "én nem vagyok Isten, ne imádjatok"?"
Te például kijelentetted magadról hogy nem vagy Isten? :) Szerintem nem, mert senkiben nem mertült fel hogy az lennél :)
"Ez nem igaz, sok ilyen zsidó van, köztük híres, elismert emberek is. Egyik legnagyobb magyar költőnk is például."
Nem azt mondtam hogy nincsenek, hanem azt hogy elenyszően kevés. Izrael esetében a népesség 2 %-a keresztény de ennek a 2%-nak a nagyrésze sem zsidó etnikumú. Ezen mit nem tudsz felfogni? A számokat sem ismered?
"Gameliel rabbi tanítványa volt, lényegében egy farizeus (itt nem jelzőként használom, hanem főnévként)."
A legkisebb mértékben se érdekel, hogy te milyen értelemben használod. A szavak jelentését nem te határozod meg. Az pedig téged minősít hogy a saját anyanyelved nyeltani szabályaival sem vagy tisztában. Pál nem volt rabbi.
"Az pedig csak téged minősít, ha egy bűnös ember megtérését viccnek aposztrofálod."
Nem azt minősítem hogy egy ember áttért, hanem atz ahogyan. Ahogy a kerestzény vallás leírja az vicc kategória. Keresztény hagyomány szerint Pált a Jeruzsálemi főpap küldte Damaszkuszba azért hogy elfogja Jézus követőit. A Jeruzsálemi zsidó főpapnak nem volt olyan hatásköre hogy a Római-Birodalmon belül embereket küldjön letartóztatási paranccsal egy távoli városba.
"Hazudozni egyedül te szoktál, ráadásul már beteges módon. Én csak példákat írtam arra, hogy a zsidóság sem egységes ebben, szemben az általad leírt hazugsággal."
Szerinted a zsidó etnikumon belül milyen arányban vannak keresztények? Gondolom felfogod hogy nagyon kevesen. A nagy többség júdaizmust követi, ők pedig minden keresztény tanítást elutasítanak, és Jézus személyét is. Szóval te hazudozol.
"Egyébként "ismeretlen szektának" nem mondanám, mert én is ismerem és sokan mások is. Szektának se igazán mondanám, miért is lenne az? Vagy az iszlám is valami ismert szekta, igaz?"
Te milyen alapon hasonlítod ezt a noname szektát az iszlámhoz ami a világ egyik legnagyobb vallása? Annyira ostoba vagy hogy a szekta szó jelentését sem ismered? A szekta jelentése a főbb vallási iránytól eltérő, elkülönülő kisebb csoport. Ez pontosdan illik az általad említett irányzatra de semmiképpen sem igaz az iszlámra.
"Te például kijelentetted magadról hogy nem vagy Isten?"
Ha szeretnéd, neked kijelenthetem, nem vagyok Isten, de még isten sem. Viszont az én szolgálatomra nem sietnek angyalok (parancs: "csak az Urat szolgáld"), előttem nem borulnak le emberek sem, mint Jézus előtt, akinek angyalok szolgáltak (nem segítették, hanem szolgálták) és emberek borultak le elé.
"Nem azt mondtam hogy nincsenek"
Ezt írtad:
"Akkor ők már nem zsidók hanem keresztények."
Ezt hogy lehet másként értelmezni? Utána kezdtél finomítani, hogy rámutatta hazugságodra.
"Izrael esetében a népesség 2 %-a keresztény..."
Most akkor mi van? A zsidók többsége nem Izraelben él, a keresztény zsidók többsége nem is ment vissza Izraelbe.
"Ezen mit nem tudsz felfogni?"
"Pál nem volt rabbi."
Hmm ettől függetlenül rabbiképzőbe járt és sok helyen rabbiként hivatkoznak rá. A te véleményed nem különösebben érdekel. Az csak egy vélemény.
"Az pedig téged minősít hogy a saját anyanyelved nyeltani szabályaival sem vagy tisztában"
Nem tudom hol vétettem saját anyanyelvem "nyeltani" (amúgy mi az a "nyeltani"?) ellen, mert ezt már nem fejtetted ki. Meg az is érdekes, hogy a magyar nyelvre már valami külső, tőled független nyelvként utalsz, mint az én anyanyelvem. Te már ezt is megtagadtad magadban?
"Nem azt minősítem hogy egy ember áttért, hanem atz ahogyan. Ahogy a kerestzény vallás leírja az vicc kategória."
Ha mutatsz nekem más korabeli forrást, ami máshogy írja le, szívesen megnézem. Amíg nincs más forrás, addig azt kell elfogadni, ami van.
"Szerinted a zsidó etnikumon belül milyen arányban vannak keresztények?"
Nem tudom, de szerintem te sem.
"Ez pontosdan illik az általad említett irányzatra de semmiképpen sem igaz az iszlámra."
A kezdeti iszlámra teljes mértékben illik. Mohamed egy zsidó-keresztény szektát hozott létre, lásd a Koránban megjelenő események, tanítások túlnyomó része a Biblia átirata. Csak később nőtte ki magát "vallássá".
"Ha szeretnéd, neked kijelenthetem, nem vagyok Isten, de még isten sem. Viszont az én szolgálatomra nem sietnek angyalok (parancs: "csak az Urat szolgáld"), előttem nem borulnak le emberek sem, mint Jézus előtt, akinek angyalok szolgáltak"
Mit hazudozol? Hol kérte Jézus hogy boruljanak le előtte? Legtöbbször inkább megkövezték Jézust és meg akarták ölni. Alig volt követője. Néhány tanítvány és a rokonai. Ez is nevetséges. Keresztények szerint Isten eljön személyesen a földre de senkit nem tud erről meggyőzni. Nem veszed észre mekkora vicc ez a tanítás?
"Ezt írtad:
"Akkor ők már nem zsidók hanem keresztények."
Te tényleg ennyire agyhalott vagy? Mondtam hogy vallási értelemben használtam a zsidó kifejezést. Tehát egy judaizmust követő ha azt mondja, elfogadja Jézust mint megváltó meg mint Istent emberi formában, akkor az illető onnantól keresztény. Egyébként is valószínűleg a judaizmus tanítása szerint is onnantól már kizárásra kerül a vallásból.
"Hmm ettől függetlenül rabbiképzőbe járt és sok helyen rabbiként hivatkoznak rá. A te véleményed nem különösebben érdekel. Az csak egy vélemény."
Kapott vallási oktatást de nem volt rabbi. Emberek letartóztatására egyébként sem rabbit küldenek. Hiába próbálsz hazudozni.
"Nem tudom hol vétettem saját anyanyelvem "nyeltani" (amúgy mi az a "nyeltani"?) ellen, mert ezt már nem fejtetted ki. Meg az is érdekes, hogy a magyar nyelvre már valami külső, tőled független nyelvként utalsz, mint az én anyanyelvem. Te már ezt is megtagadtad magadban?"
Azt írtad nem jelzőként használod hanem főnévként. Ezt mégis hogy gondoltad?
Ha pedig valaki azt mondja neked hogy nem ismered a saját anyanyelved akkor azzal megtagadja a magyart mint anyanyelvét? :)))
"Ha mutatsz nekem más korabeli forrást, ami máshogy írja le, szívesen megnézem. Amíg nincs más forrás, addig azt kell elfogadni ami van."
Valószínűleg nincs más forrás egész egyszerűen azért mert nem történt ilyesmi. A Jeruzsálemi főpapnak nem volt semmiféle hatásköre ahhoz hogy embereket küldözgessen a Római-Birodalom városaiba azzal a céllal hogy keresztényeket tartóztasson le. És ugye ez az eset állítólag Jézus után 1-2 évvel később történt. Jézusnak alig volt követője. Hány keresztény lehetett ekkor Damaszkuszban? Egy kettő? Aztán a Jeruzsálemi főpap miért nem a Jeruzsálemi keresztényeket fogdosta össze? 49-ben zsinatot is tartottak a keresztények Jeruzsálemben ami azt jelenti éketek és virultak, de állítólag a főpap 34-ben már Pált küldte Damaszkuszba hogy fogja el a keresztényeket :))) Szóval Jeruzsálemben ahol lenne hatásköre, békén hagyja a keresztényeket a főpap, de Damszkuszban amihez semmi köze nincs és hatásköre sem, embereket küld hogy üldözzék a keresztényeket már Jézus után 1 évvel :))) Na ezért mondom hogy ez a történet nevetséges vicc kategória.
"Nem tudom, de szerintem te sem."
Dehogynem. Izrael esetében 2%. De ebben ugye már benne vannak a nem zsidó keresztények is. Tehát kijelenthető hogy alig van zsidó etnikumú keresztény. Semmi okunk azt feltételezni hogy a világ más területein élő zsidók között több lenne a keresztény vallású.
"A kezdeti iszlámra teljes mértékben illik. Mohamed egy zsidó-keresztény szektát hozott létre, lásd a Koránban megjelenő események, tanítások túlnyomó része a Biblia átirata. Csak később nőtte ki magát "vallássá"."
Akkor ilyen alapon a kereszténység egy zsidó szekta. Jézus megváltoztatta az addigi Judeizmus egyes tanításait saját elképzelése szerint, ami idővel vallásá nőtte ki magát. Az iszlámra egyébként nem igaz amit írtál mert szó nincs arról hogy egy keresztény vagy zsidó irányzatnak indult. Már a legelején elhatárolódott ezektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!