Ha Jézus feltámadt a halálból, miért nem jelent meg a római császárnak?
Nem valószínű, hogy egy ilyen jelenés bárkinek elmondott volna a császár, már ha egyáltalán elhitte volna.
Ebben a korban a római császárok címe volt, hogy "divus", a gyereke pedig "divi filius", azaz "istennek gyermeke". Templomai voltak egyes helyeken, ő maga volt az isten, Iuppiter földi megtestesülése. Ennek a kultusznak a fentartásán múlott a császári hatalom stabilitása. Elég abszurd elképzelni, hogy kiállt volna, hogy megjelent Jézus és imádjátok mostantól őt és ne engem. Vagy el sem hiszik neki, netán bolondnak nézik vagy bukik a császárság.
Azt értem, hogy a rómaiaknál ment az istenítés, de ez csak egy rang volt, nem? Elhitte egyáltalán valaki, hogy a császár isten? Amúgy meg ezt a görögöktől vették át, IV. Antiochus (aki ellen zajlott a makkabeus felkelés) Epiphanesz-nek, vagyis földön megjelent istennek hívta magát.
Amúgy a kommented után jutott eszembe, hogy a hagyomány szerint a kereszténység felemelkedése is egy császár víziójával - Nagy Konstantin látomása - történt meg.
A római nép a 4. században el tudta fogadni a császári keresztény látomást, de az 1. században nem?
Üdv. egy agnosztikus.
Nem értem, miért kellett volna a császár előtt megjelennie ?
Mint a 4-es írta, a császár valószínűleg sosem hallott róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!