Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Megülhet egy erőteljesen,...

Megülhet egy erőteljesen, antiteista, vallásellenes vallási ünnepeket? Megtölthetek vallási eredetű szokásokat világi töltettel?

Figyelt kérdés

A családom nagyrészt keresztény (főként katolikus, apai ágon vannak reformátusok és katolikusról áttért ortodoxok is, mert nem magyarországi magyar származásúak), a nagybátyám lányának a férje és családja pedig muszlim vallású, mivel ő török, a gyerekük pedig félig magyar, félig török. A családban teljesen alap, hogy eljárunk éjféli misére karácsonykor, állítunk kis Betlehemet a karácsonyfa alá, elmegyünk a húsvéti vigíliára, megszenteltetjük vízkeresztkor a házat, gyertyaszentelőkor bontjuk el a karácsonyfát, nagypéntekkor és szenteste nem eszünk húst stb. Illetve, megtartjuk a muszlim ünnepeket (áldozati ünnep, a ramadán megtörésének ünnepe, Mohamed születésnapja stb.) a nagybátyáméknál. Amikor Törökországban voltunk meg is látogattunk egy mecsetet ebből, de csak, mint családi esemény, amikor is együtt vagyunk. Fiatal vagyok, a családban csak kisgyerekek, meg nálam idősebbek vannak.

Nos. Szeretném tisztázni: engem abszolút hidegen hagy, mind a Jézus, mind a Mohamed, mind Buddha, mind az összes többi. A vallás csak kárt okozott eddig a történelemben. Hihetetlenül ellenzem az összeset. Sokszor úgy érzem, hogy a 6 éves kisgyerekek is kiröhögnék a híveket, ha nem nevelnék beléjük, hogy ők is higgyék el. Én nyíltan vállalom, hogy nem ateista, hanem antiteista és liberális vagyok. Erdélyi Ágoston jól leírja a véleményem sokszor. Ellenzem a vallásokat, jobb lenne a világ nélkülük, tudom, hogy biztosan nem létezik semmiféle természetfeletti erő és ideje lenne már meghaladni minden ilyen gyerekes cuccot, egyedül történelmi témaként tudnám elképzelni a vizsgálatukat. Nekem saját hitem van, a saját utam járom. Én az elfogadásban, a szabadságban és a szeretetben hiszek, nem holmi természetfelettiekben, meg istenekben. Jézus, Mohamed, Buddha, Mózes ugyanúgy, ha léteztek (mert lehet, hogy csak a képzelet szüleményei), mind vagy csalók voltak vagy egyszerűen meg tudták szólítani a sok műveletlent, ezért kezdték el őket ennyire nyomni.

Viszont szeretem az ünnepeket és a hozzájuk kötődő szokásokat. Az ünnepi misének, asztali áldásnak ünnepekkor, az ünnepeknek a szememben semmi köze nincs a valláshoz. Misére azért járok, mert ez egy nagyon jó családi program, a karácsony a szeretet, a tél ünnepe, a húsvét a nyuszi ünnepe, a tavasz ünnepe, a termékenység ünnepe, az áldozati ünnep önzetlenség és az elhivatottság ünnepe, a ramadán megtörése hasonló a szememben, mint a karácsony, a pünkösd a nyár kezdete, nagypénteken hagyományból nem eszek húst, illetve felkészülök a jókora zabálásra, ami utána lesz, Valentin-napkor pedig a csajom ünneplem, ő meg engem, este dugunk is, farsangkor pedig a tél végének örvendezem, nem pedig görög istenek születésnapjának. Szerintem ezekhez nem kell semmiféle vallás, sőt még csak tisztelnem sem kell konkrétan a vallást. Ennek ellenére mind a muszlim, mind a keresztény, mind a más vallású irányból is érnek kritikák, hogy mégis minek ünneplem.

Jogom van ünnepelni ezeket, mint családi ünnepek? Miért kell ezekbe a vallást belevinni? Mind teljesen jól működnek vallás nélkül. A világ is remekül működne nélküle.

2022. jan. 9. 02:31
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

8.

Mohamed, Jézus, Buddha, Mózes tömeggyilkos eszméket alapítottak. Kártékonyabb mind még a sztálinistáknál is. Undorodom tőlük. Egyébként szerintem nem is léteztek, de ha igen, akkor:

-Buddha: Pszichopata, idióta. Emberekben bűntudatot akart kelteni, mert emberek és van igényük a szexre, a kajára és nem akarják magukat ostorozni.

-Mohamed: A tömeggyilkos arab hadvezér, aki már kendőzetlenül azt mondta, hogy nem bűn gyilkolni Isten nevében.

-Jézus: Az egyik legagresszívebb vallás megalapítója, keresztes hadjáratok stb.

Hmmm... Igazán kívánatos mindegyik...

Bár ne létezne egyik se.

2022. jan. 9. 13:19
 12/23 A kérdező kommentje:

Hmmm... Nagyon békések a buddhisták... Csak éppen, ha nem hajoltál meg egy szamuráj előtt lefejeztek a nyilt utcán. Elvégre mehetsz a nirvánába, ha csak a szent ügyért nem voltál olyan békés...

Igen a muszlimok többsége is békés... Elvégre csak a Korán írja elő, hogy a vallástalanok lemészárlása nem bűn. Elvégre mehetsz a legjobb mennybe a hetvenkét szűz közé, dugni, b@szni, kefélni, mert megölted azokat, akik a Földön ezt tették.

A keresztények is olyan jóravalók. Csak éppenséggel Jézus maga misszionárius tanítványokat rendelt maga mellé, akik a legocsmányabb módon utáltak mindenkit.

2022. jan. 9. 13:24
 13/23 A kérdező kommentje:
Engem meg nem érdekel. elmegyek misére a családdal. Ez egy remek alkalom a családdal töltött időre. ugyanúgy állítok betlehemet, mert tök szép. imádkozom magamhoz, hogy el tudtam érni sikereket. eszek, iszok, ünneplem.
2022. jan. 9. 13:32
 14/23 A kérdező kommentje:
Egyébként válaszoljanak vallásosak és hozzám hasonlóan gondolkodók is!
2022. jan. 9. 13:53
 15/23 Darkmoon80 ***** válasza:

Hát, nem tolonganak!

Lehet, nincs hozzád hasonló gondolkodású...

2022. jan. 11. 13:00
 16/23 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem azt csinálsz amit akarsz, nem bántasz vele senkit, miért ne? Misén senki nem lát bele a fejedbe, hogy te hiszel vagy sem, Húsvétkor sem nyomnak le a torkodon húst, ha nem akarsz enni. Mindenki higgyen és cselekedjen amit akar, nekem tetszik a hozzáállásod.
2022. jan. 13. 19:46
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

#16.

Ebben mi tetszik neked? Az, hogy a kérdező álszenteskedik?

2022. febr. 5. 15:34
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg nem. Álszenteskedni minek????!!!!

Ünnepelj nyugodtan vallási eredetű ünnepeket, de ne menj templomba és ne dekoráld a házad Betlehemmel, meg egyébbel. Mi a frászkarikának mégis? Ennyi erővel miért nem ünneplik a kwanzaa-t a fehérek? Tök jó gyertyákat gyújtogatni, nem kell feketének lenni hozzá... Miért nem ünneplik a homofóbok a Prideot? Tök jó utcai buli, nem kell egyetérteni a politikai tartalmával...

Szerintem álszent és képmutató dolog.

2022. febr. 5. 15:38
 19/23 anonim ***** válasza:
0%

Mi a fszomért ne dekoráljam a házam úgy, ahogy akarom?

A betlehemben tetszhet az anyag, a kézműves tevékenység, amit együtt csinálhatok a gyerekekkel, a kész "közös alkotás", tetszenek benne a gyertyák, hogy együtt csináltuk, kit erdekel, hogy nem hiszek a mögötte levő vallasos baromságban?

Ha akarom, kétméteres keresztet is tehetek a konyha közepére, mégis, ki szólna bele, ha nekem tetszik, és nem ártok vele senkinek??

2022. febr. 5. 16:10
 20/23 anonim ***** válasza:

#19.

A hívőket ezzel sérted. A középkori, sátánista luciferiánusok csinálták azt, hogy úgy csináltak, mint egy átlag hívő, aztán meggyalázták. Annyi szép világi dísz van. Azok miért nem jók? Minek kell templomba menni? Az vallástalanok méltóságát is sérted, mert becstelenné teszed őket.

2022. febr. 5. 16:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!