Megülhet egy erőteljesen, antiteista, vallásellenes vallási ünnepeket? Megtölthetek vallási eredetű szokásokat világi töltettel?
A családom nagyrészt keresztény (főként katolikus, apai ágon vannak reformátusok és katolikusról áttért ortodoxok is, mert nem magyarországi magyar származásúak), a nagybátyám lányának a férje és családja pedig muszlim vallású, mivel ő török, a gyerekük pedig félig magyar, félig török. A családban teljesen alap, hogy eljárunk éjféli misére karácsonykor, állítunk kis Betlehemet a karácsonyfa alá, elmegyünk a húsvéti vigíliára, megszenteltetjük vízkeresztkor a házat, gyertyaszentelőkor bontjuk el a karácsonyfát, nagypéntekkor és szenteste nem eszünk húst stb. Illetve, megtartjuk a muszlim ünnepeket (áldozati ünnep, a ramadán megtörésének ünnepe, Mohamed születésnapja stb.) a nagybátyáméknál. Amikor Törökországban voltunk meg is látogattunk egy mecsetet ebből, de csak, mint családi esemény, amikor is együtt vagyunk. Fiatal vagyok, a családban csak kisgyerekek, meg nálam idősebbek vannak.
Nos. Szeretném tisztázni: engem abszolút hidegen hagy, mind a Jézus, mind a Mohamed, mind Buddha, mind az összes többi. A vallás csak kárt okozott eddig a történelemben. Hihetetlenül ellenzem az összeset. Sokszor úgy érzem, hogy a 6 éves kisgyerekek is kiröhögnék a híveket, ha nem nevelnék beléjük, hogy ők is higgyék el. Én nyíltan vállalom, hogy nem ateista, hanem antiteista és liberális vagyok. Erdélyi Ágoston jól leírja a véleményem sokszor. Ellenzem a vallásokat, jobb lenne a világ nélkülük, tudom, hogy biztosan nem létezik semmiféle természetfeletti erő és ideje lenne már meghaladni minden ilyen gyerekes cuccot, egyedül történelmi témaként tudnám elképzelni a vizsgálatukat. Nekem saját hitem van, a saját utam járom. Én az elfogadásban, a szabadságban és a szeretetben hiszek, nem holmi természetfelettiekben, meg istenekben. Jézus, Mohamed, Buddha, Mózes ugyanúgy, ha léteztek (mert lehet, hogy csak a képzelet szüleményei), mind vagy csalók voltak vagy egyszerűen meg tudták szólítani a sok műveletlent, ezért kezdték el őket ennyire nyomni.
Viszont szeretem az ünnepeket és a hozzájuk kötődő szokásokat. Az ünnepi misének, asztali áldásnak ünnepekkor, az ünnepeknek a szememben semmi köze nincs a valláshoz. Misére azért járok, mert ez egy nagyon jó családi program, a karácsony a szeretet, a tél ünnepe, a húsvét a nyuszi ünnepe, a tavasz ünnepe, a termékenység ünnepe, az áldozati ünnep önzetlenség és az elhivatottság ünnepe, a ramadán megtörése hasonló a szememben, mint a karácsony, a pünkösd a nyár kezdete, nagypénteken hagyományból nem eszek húst, illetve felkészülök a jókora zabálásra, ami utána lesz, Valentin-napkor pedig a csajom ünneplem, ő meg engem, este dugunk is, farsangkor pedig a tél végének örvendezem, nem pedig görög istenek születésnapjának. Szerintem ezekhez nem kell semmiféle vallás, sőt még csak tisztelnem sem kell konkrétan a vallást. Ennek ellenére mind a muszlim, mind a keresztény, mind a más vallású irányból is érnek kritikák, hogy mégis minek ünneplem.
Jogom van ünnepelni ezeket, mint családi ünnepek? Miért kell ezekbe a vallást belevinni? Mind teljesen jól működnek vallás nélkül. A világ is remekül működne nélküle.
Szerintem a megfejtés annyi (nálam legalábbis ez), hogy együtt ünnepelem például a Karácsonyt a családdal, de addig félreállok, amíg ők énekelnek, meg imádkoznak. Én nem csatlakozok ezekhez a vallási töltetű tevékenységekhez. A Karácsony nekem nem Jézushoz kötődik, hanem a szeretet ünnepe, amikor együtt van a család.
A kulcsszó: elfogadás.
Attól még éppúgy szeretem a nejem, hogy ő vallásos én meg ateista vagyok. Nem nyaggatjuk és győzködjük egymást, és nem is akadályozzuk a másikat a saját világnézetének a gyakorlásában, se hétköznap se ünnepnap.
#5.
Miért kellene félreállnom az éneklésből, imádkozásból? Én családi programként éneklek és a belsőmhöz imádkozom, neki adok hálát, hogy eddig eljutottam az évben.
Szerintem nyugodtan lehet ünnepelni mindenhol, mindenkor, akármit. Ha az jól esik!? Minden nap ajándék és emiatt minden nap ünnep.
Egyik vallás sem egyenlő sem Budhával sem Jézussal sem Mohameddel. A vallás az emberi elme szüleménye és az emberi elme betegséggel terhelt. Milyen vallás az, ahol a tanító, szellemi vezető pap bácsi a rábízott gyermekeket abuzálja, a rábízott gyülekezeti vagyont rendszeresen lopja, vadászatokon a természeti lényeket halomra gyilkolja. Szociopaták. Csalók. Ingyenélők.
Nem tudom. Ez a te döntésed.
Én képmutatásnak érezném, ha vallási éneket énekelek, amikor nem értek egyet a tartalmával.
Nem köszönök Dícsértesséket vagy Áldás és békességet, mert nem tartozok a hívek közé. Akinek nem tetszik a Jó napot kívánok, az így járt.
Kitettem vallási témájú képet, mert a mamám festette, de semmi más érzelem nem fűződik hozzá.
"a belsőmhöz imádkozom, neki adok hálát, hogy eddig eljutottam az évben"
Bár elismerem igazad van, a gyomrom/májam/stb. nélkül én sem jutottam volna előre az évben, azért nem imádkozom hozzá.... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!