Mennyire félnek a keresztények a pokoltól, az egyházak mennyire tudják sikeresen alkalmazni a híveknél hogy ha nem hisznek, nem követik az egyház tanításait, akkor pokolra kerülnek?

Amikor ez szóba kerül akkor (keresztény oldalról) rendszerint jön a válasz hogy nem a pokol elkerülése a lényeg hanem a mennybe kerülés.
De egyrészről a kettő együtt jár.
Másrészről pedig amikor egy nem hívő vagy másban hívő előkerül akkor előkerül az is hogy higgyen mert különben pokolra kerül és hasonlók. Nem azt szokták mondani hogy kövesd Istent különben nem kerülsz mennybe hanem hogy pokolra kerülsz.
A mondandója ugyan az mivel a pokolra kerülés és a nem mennybe jutás ugyan azt jelenti de mégis ott van hogy a negatív következményt hangsúlyozzák ki hogy megrémítsenek.
Szerintem nagyon is használják és sikeresen használják. De közben úgy hogy minél kevésbé tűnjön fel az embereknek.

Írták páran hogy nem foglalkoznak a pokollal, nem az a lényeg.
Fura mert az ilyen kérdéseknél például pont hogy az jön át hogy félnek a pokoltól:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

"Másrészről pedig amikor egy nem hívő vagy másban hívő előkerül akkor előkerül az is hogy higgyen mert különben pokolra kerül és hasonlók. Nem azt szokták mondani hogy kövesd Istent különben nem kerülsz mennybe hanem hogy pokolra kerülsz."
Tradicionális, liturgikus keresztény felekezetekre ez nem jellemző, inkább a neoprotestáns/szektás keresztényekre. Ha megnézel katolikus vagy ortodox prédikációkat, liturgiákat, vagy mondjuk hogy hogyan zajlik az evangelizáció vagy egy misszió, nem a pokol áll a középp9ntban, sőt, úgy általában viszonylag kevés szó esik róla.
Persze nincs letagadva sem, a kereszzények számára a pokol reális fenyegetés. De ez inkább arról szől, hogy legyél jól informált és légy tisztában a fenyegetésekkel, és nem arról, hogy a pokol fenyegetésén keresztül viszonyulj mindenhez (az a bálványimádás egy formája).

Még nem jártam mindenféle templomban. Azonban amit írtam az nem templomra értettem (bár ott is előkerülhet).
Bár most hogy jobban belegondolok és el olvasom amit írtam két hibát és találtam. Az egyik így hirtelen hogy kicsit általánosan írtam le a másik pedig hogy mint írtam nem az templomokra gondoltam miközben ezt a választ írtam. Így nem egészen passzol a kérdéshez.
Azonban felvetett egy újabb kérdést ami már talán az eredeti kérdéshez jobban kapcsolódik.
Miért van az hogy ha a templomban nem jönnek elő a pokollal ( ott végül is hívők vannak jó esetben így nem is lenne célszerű ) de például itt az oldalon is előfordulnak ahogyan az életben is olyanok akik mégis a pokollal jönnek. Térj meg mert pokolra kerülsz és hasonlókkal. Vagy higgyed ezt mert amiben hisszel az nem igaz és úgy pokolra kerülsz.
Ha ők a misén nem ezt hallják/tanulják (ezzel nem az előbbi állításodat akarom kétségbe vonni) akkor honnan jön nekik ez?
(vannak itt az oldalon is például kamu hívők, vagy nem tudom mik, itt nem rájuk gondolok)
Nem lehet hogy nem konkrétan beszélnek róla hanem belerejtik egyes példa beszédekbe vagy egyebekbe? vagy akár burkoltabban teszik hogy nem is a pokolról beszélnek hanem a sátánról/megkísértésről és ezáltal közvetve de beleszövik azt hogy vigyázz és tedd ezt meg azt vagy pokolra mész.
Ez már kezd kicsit paranoiás és belemagyarázós lenni de lehet benne valami talán.

7-8 most van idom gondolom érthető hogy szilveszterre jobb programom volt!
Na most 😋
Még mindig kapásból korlátozod magad különben lopnál csalnál akár embert is ölnél de nem teszed! Miért nem? (Írtad mert nem célod) szoval ha celod lenne akkor ölnél embert? (Hát oke…) miért nem mész ki az utcara és ölsz meg ártatlan embereket?! Mert talán valami ott belül közbe szol nem igaz? Nem azért mert nem célod hanem mert nem akarsz ilyen ember lenni aki másnak árt büntetlenül!!! Ne zavarjon hogy kapásból a legtöbb keresztényi dogmat az átlagos európai ember betartja mert alaptörvény! Milyen érdekes pont. Keresztény dogmák a társadalom alap pillérei!
A ne hazudj nem azt jelenti hogy hazudsz mert különben bántódásod esne! De inkább kérdezz körbe hogy ki mennyire szereti ha valaki hazudik neki pl párkapcsolatban vagy baráti esetleg kolléga viszonyban! (Várom a választ!)
És nem! a világ nem valtozott ugyan az a képlet; az erős uralkodik és elnyom!
Jó persze valtozott de a keresztény dogmák miatt mert különben akkor heti szinten néznél kivégzést a főtéren!
Paráznalkodas mit jelent?
Ezzel lehet vitatkozni nincs pontosan megfogalmazva de szerintem és a legtöbb keresztény szerint az amikor valaki nem egy valos kapcsolatban csinálja hanem az egy éjszakás dolgokat illetve évente vagy fél évente váltogatja a partnereit!
És gondolom te vagy az is aki azt mondja hogy akkor miért van pokol!
Egyszerű a képlet!!!!!!!!!!
Választás kérdése!
Ha nincs alternatíva akkor honnan tudjunk mi az és mi nem!?
Ha nincs hideg akkor honnan tudjunk mi a meleg? Ugyan úgy ha nincs rossz akkor honnan tudjunk hogy mi a jó? Azaz itt az ember szabad akaratáról van szó! És a pokol Amúgy nagyon is valós dolog! Itt a földön is már igazi pokol van!

És tényleg menj el egy misére egy valós keresztény misére!
Szó sincs a pokolról sőt arról van szó hogy milyennek kell lenni mik a helyes dolgok és ha bűnt kovettel el akkor vezekelj erte és isten megbocsát! Szó sincs pokolrol mert nem az van középpontban hanem az ember ès annak cselekedete illetve a szentség amit te is érzel mert nem fogsz az utcán ártatlanokat gyilkolni csak mert érdeked lenne!
És nem azert leszel jó ember mert akkor a mennybe jutsz hanem azert jutsz a mennybe mert jó ember voltal! Azért a sorrend nem mindegy ;) érzékeled te is hogy mi miért történik
És őszintén meg mondom sajnos nem vagyok benne biztos hogy valakiből lehet jó ember azaz tanulható az empátia vagy pedig mindig is meg volt az adott emberben! Ha nem akkor ez egy elég szomorú dolog mert lényegtelen hogy most menny vagy pokol de az az ember sosem lehet jó ember mindig gonosz/rossz lesz (ugye kérdéses hogy a pszichopatákat lehet gyógyítani vagy sem de általában a sokat gyermekkori traumára lehet vissza vezetni)
És szerintem sokkal jobb lenne ha ez tanulható lenne mert akkor a föld lenne a mennyország nem pedig a pokol ami jelenleg tart!

"Miért nem? (Írtad mert nem célod) szoval ha celod lenne akkor ölnél embert? (Hát oke…) miért nem mész ki az utcara és ölsz meg ártatlan embereket?!"
Miért tenném? Mi hasznom származna belőle?
" Mert talán valami ott belül közbe szol nem igaz? Nem azért mert nem célod hanem mert nem akarsz ilyen ember lenni aki másnak árt büntetlenül!!!"
Hogyan képzeled ezt? Már mint hogy büntetlenül gyilkoljak? Igen van belül valami ami megállít. Hogy letartoztatnának például. Ha letartoztatnak akkor az elég intenzíven elkaszálja azt amiért eddig dolgoztam. Ha nem lenne ez a törvény akkor sokkal több haláleset lenne.
"Ne zavarjon hogy kapásból a legtöbb keresztényi dogmat az átlagos európai ember betartja mert alaptörvény! Milyen érdekes pont. Keresztény dogmák a társadalom alap pillérei!"
Ne zavarjon hogy még mindig nagyon szélsőségesen a gyilkossággal jössz. De ha korlátozni akarjuk magunkat a 10 parancsolatra akkor ott van a ne lopj is amit azonban hétköznapi emberek is megszegnek gond nélkül. Sok program letöltése esetén. De ott vannak a filmek is. Károsítasz másokat. EZT egyébként már leírtam a korábbi válaszomban is de valamiért mintha át ugrottad volna ahogyan a 8. válaszomnak a végét is pedig a válaszod elejére oda írtad hogy arra is reagálsz és abban nem nagyon szerepelt más.
De ott van a házasság előtti szex. De akár ott vannak a homoszexuálisok is.
"Ne zavarjon hogy kapásból a legtöbb keresztényi dogmat az átlagos európai ember betartja mert alaptörvény!"
Akkor miért nem térünk ki azokra amik nem tartoznak a törvények közé? Csak mert így elégé torzít a dolgon hogy olyan dolgokról beszélsz amit egyébként a törvény is tilt.
"A ne hazudj nem azt jelenti hogy hazudsz mert különben bántódásod esne!"
Nem azt jelenti. De nem is állítottam hogy azt jelenti. Azonban egy eset amikor hazudok.
" De inkább kérdezz körbe hogy ki mennyire szereti ha valaki hazudik neki pl párkapcsolatban vagy baráti esetleg kolléga viszonyban! (Várom a választ!)"
Itt most nem az volt a kérdés hogy ki szereti-e. Ha betartom a parancsokat akkor a tavalyi példában szereplő esetben nem hazudhatnék. De ha abban a példában nem is azért hazudok hogy megvédjek bárki is akkor is hazudhatok neki anélkül hogy bármi kár érne. Mivel nem fog megbízni bennem egy olyan ember akit nem kedvelek és akiben nem is bízok. Ezzel nem vesztek el semmit.
"Ezzel lehet vitatkozni nincs pontosan megfogalmazva de szerintem"
Tehát azt se tudod mit jelent de mégis azt állítod hogy a nemi betegségek 90% ennek a bűnnek lehet betudni. Akkor milyen alapon teszed ezt a kijelentést?
De egyébként ha el is fogadjuk akkor is attól még hogy ebből fakad az nem jelenti azt hogy ne lehetne elkövetni azt a bűnt anélkül hogy nemi betegségeket szednénk össze. Ahogyan az sincsen kizárva hogy úgy kapsz el nemi betegséget hogy nem követted el ezt a bűnt.
"amikor valaki nem egy valos kapcsolatban csinálja hanem az egy éjszakás dolgokat illetve évente vagy fél évente váltogatja a partnereit!"
Mi az az időintervallum ami után valós lesz egy kapcsolat. Mert ugyebár kizártad hogy évente vagy fél évente tönkre menjen egy valós kapcsolat.
Vagy akkor hogy is van ez? Mik a megengedettek?
A korlátozós vitát akkor van értelme folytatni ha képes vagy elszakadni a gyilkosságtól és az ilyen szélsőségektől.

"És gondolom te vagy az is aki azt mondja hogy akkor miért van pokol!
Egyszerű a képlet!!!!!!!!!!
Választás kérdése!
Ha nincs alternatíva akkor honnan tudjunk mi az és mi nem!?
Ha nincs hideg akkor honnan tudjunk mi a meleg? Ugyan úgy ha nincs rossz akkor honnan tudjunk hogy mi a jó? Azaz itt az ember szabad akaratáról van szó! És a pokol Amúgy nagyon is valós dolog! Itt a földön is már igazi pokol van!"
Néha előkerül az hogy a bibliában leírt valami nem úgy lenne vagy ha az egyik törvényét nem tartanánk be akkor mi lenne. Már más kérdéseknél is találkoztam azzal hogy egyes válaszolóknál mint nálad például (ezzel nem megsérteni akarlak) csak a szélsőségek léteznek.
Volt egy másik kérdés. Ott például a házasság előtti szexről volt szó. Az egyik válaszoló szerint ha ez előfordul akkor ott biztosan teherbe esés lesz és tönkre fog menni a kérdező élete és hasonlók. A felhozott példája is nagyon szélsőséges volt és úgy állított be egy nagyon ritkán előforduló esetet mintha mindig az történne. Pedig van sok más lehetőség is.
Na szóval erre azért tértem ki mert meg akartam kérdezni hogy miért van ez? Miért van ez a szélsőség?
(újra leírom hogy ezt nem bántásból írom de ezt látom azokon amiket írsz és másokon akik lehet hogy azonosak veled)
A probléma ezzel ott van hogy elvileg az embernek meg kell térnie ahhoz hogy a mennybe jusson. Tehát vagy szenvedsz vagy követed Istent. Ez már kapásból egy hiba. Ha a pokol nem egy elrettentés, egy Istenhez való terelés akar lenni akkor kéne egy ateista/alternatív vallás mennyországnak is lennie ahova azok a jó emberek kerülnek akik mást vallást követtek vagy akik egyáltalán nem követtek semmilyen vallást de jó életet éltek.
Jelenlegi formájában nem az a lényeg csak hogy jó legyél hanem az is hogy kövesd az Istent.
Aztán a másik probléma a végtelenség.
Tegyük fel van egy házaspárnak az érthetőség kedvéért egy Z és egy S tagja( elképzelt példa ezért nem akarom kiválasztani egyiket se férfinak vagy nőnek).
A házasságuk megromlott, S szörnyen bánik Z-vel és S nem is akarja megoldani a problémáikat. S nem szereti Z-t. Ekkor Z bánatos és találkozik valakivel akivel megkedvelik egymást és Z végül lefekszik azzal a valakivel. Ekkor Z bűnt követ el. Azonban tényleg megérdemli ezért a bűnért azt hogy a végtelenségig a pokolban legyen? Akár azt megérdemelné hogy egy napig kínozzák? Főleg hogy már így is kínozta a párja. De ott van sokmás bűn is ami egyáltalán nem olyan és nem végtelen büntetést érdemelne.
De így is meg lehetne az hogy akik életük során nem bűnhődtek meg a bűneikért és nem is bánták meg azok haláluk után bűnhődnek majd meg érte. Akár még az is hogy aki halála után bűnhődik meg azt egy kicsit (de nem végtelenszer) jobban büntetik meg.
Ha pedig már vezekelt a bűneiért akkor utána miért ne kerülhetne egy jobb helyre?
De az is lehet hogy van aki egész élete során nem is találkozik egy-egy vallással. Ha pont a valódi vallással nem találkozik akkor csak ezért ne kerüljön be a mennybe mert nem volt lehetősége se követni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!