Mennyire félnek a keresztények a pokoltól, az egyházak mennyire tudják sikeresen alkalmazni a híveknél hogy ha nem hisznek, nem követik az egyház tanításait, akkor pokolra kerülnek?

Én nem azért járok templomba, mert nem akarok pokolra kerülni, hanem azért, mert érzem, hogy szükségem van Istenre, az Ő tanítására és a vele való egyesülésre az Oltáriszentségben.
Maga a templomba járás nem üdvözít senkit se...

"Pusztán a pokol elől menekülve nem lehet üdvözülni. Nem ez a keresztény tanítás fő üzenete, hogy "jaj, van egy szörnyű hely, nehogy oda jussunk"."
Azonban ez is egy elég lényeges része. Tekintve hogy ha ezt kiszedjük és mindenki mennybe kerülne a halála után akkor bedőlne az egész.
Minek kövessem? Miért szánjak rá időt? Miért korlátozzam magam? ha végül ugyan az lesz az eredmény.
Ilyen módon pedig ha nem is teljesen tudatosan de ott van az emberbe hogy ez kell.
De persze vannak olyanok is mint a 2. válaszoló.

Ha nem riogatás akar lenni a pokol akkor miért nem kerül mindenki jó helyre?
Ha ugyan az lenne az eredmény akkor jönne ki igazán az hogy kik akarják megúszni a poklot és kik azok akik tényleg Isten miatt csinálják.
Bár ebben az esetben is előkerülnének egyébb indokok nem csak az Isten szeretete.

4 nem tudjak megúszni mert itt van egy mindenható mindentudó isten aki ítéletet mond feletted!
Valamint félelemből egy idő után nem fogsz megfelelni a dolgoknak és a saját utasát jarod majd!
3 miért korlátozzad magad? Igen megjelentek sajnos a felszínes kötekedők!
-ne lopj (börtönbe mész)
-ne ölj (keményen börtönbe mész)
-ne csalj (börtönbe mész)
-ne törd meg a hazzassagot (válás)
-ne hazudj (senki nem fog megbízni benned)
-ne paraznalkodj (ugye a nemi betegek 90%-a így kapja el)
Lehetne sorolni még hogy ha nem korlatozod le magad akkor börtön jár erte illetve társadalmi megvetés ami keresztény független!
Akkor miről is beszélsz?!
A keresztény szabályok logikusak amik a megfelelő élet szabályait mondjak el…
Nem lényeges része! Aki gyakorolja a hitét az nem azért mert kicsit is fél a pokoltól! Pont hogy fordítva!
Kérdező egy keresztény sem fél a pokoltol ugyanis ez nem a félelem vallása! Te a börtöntől való felelem miatt nem lopsz ölsz csinálsz illegális dolgokat? Pedig nagyon gazdag lehetnél vele!
Várom a válaszodat

5.
"nem tudjak megúszni mert itt van egy mindenható mindentudó isten aki ítéletet mond feletted!"
Ez egy felvetés akart volna lenni hogy mi lenne ha...
Igen azt tudom hogy most mi a helyzet. Csak hogy ha az lenne a kérdés hogy ki az aki tényleg őt szereti és akarja követni akkor nem lenne-e jobb az hogy ha nem lenne ott semmilyen fenyegetés?
Egyébként lehet hogy észre se veszi az ember hogy befolyásolja a döntéseit ez a poklos dolog de közben mégis hatással van rá. Ilyen módon pedig akkor akaratlanul is torzít az eredményen. Ezért merült fel az a gondolatom hogy ha ez nem lenne akkor talán pontosabb képet kapnánk a végén.

" Igen megjelentek sajnos a felszínes kötekedők!"
Igen megjelentek sajnos azok akik képtelen elfogadni ha valakinek nem 100% azonos a véleményük az övékkel és képtelen elfogadni a teljes behódolás hiányát.
Az nem kötekedés ha valaki leírja a véleményét vagy különben rengeteg választ kéne törölni provokáció miatt.
"miért korlátozzad magad?"
Te nem érzed annak? Oké. Egészségedre. De ez nem jelenti azt hogy mások sem fogják annak érezni.
Felsorolod a 10 parancsolatot és kicsit szélsőségesen itt ott.
Például
"-ne hazudj (senki nem fog megbízni benned)"
Attól még hogy hazudsz egyszer az nem fogja egyértelműen/biztosan azt eredményezni hogy senki nem fog benned megbízni. Főleg nem azt hogy senki.
Ha többször hazudsz az sem.
Kapásból én rengeteget hazudtam az életem egyik szakaszában. Egyrészről nem derült ki másrészről pedig olyan embereknek hazudtam akik ártani akartak nekem és akikben nem véletlen nem is bíztam meg.
Az hogy hazudtam nekik semmit nem változtatott azon hogy a hozzám közelállók hogyan viszonyultak hozzám azonban megvédtem magam és részben őket is ezzel.
Tehát akkor most érezzem rosszul magam azért mert hazudtam?
Ha kötnek a vallási szabályok akkor ez után rosszul kéne éreznem magam. Amivel mit is érnék el a semmin kívül?
"ne paraznalkodj"
Ez megint egy érdekes parancs. Másik kérdésnél már olvasgattam ezzel kapcsolatos beszélgetést. Kifejtenéd szerinted mit jelent? Csak mert tapasztalataim alapján szinte senki nem tudja pontosan mit is takar ez a parancs.
"Lehetne sorolni még hogy ha nem korlatozod le magad akkor börtön jár erte illetve társadalmi megvetés ami keresztény független!"
Igen. Vannak esetek amikor ez a kijelentés megállja a helyét de nem minden esetben.
"A keresztény szabályok logikusak amik a megfelelő élet szabályait mondjak el…"
A probléma hogy a világ változott de a benne foglaltak nem.
"Te a börtöntől való felelem miatt nem lopsz ölsz csinálsz illegális dolgokat? "
Elsődlegesen azért nem teszek illegális dolgokat mert nem akarok és mert nem szolgálja a céljaim elérését.
Egyébként meg az a kijelentés hogy "nem csinálsz illegális dolgok" egy kicsit pontatlan. Kapásból rengeteg eset van amikor hétköznapi programokat a számítógépeken illegálisan használnak. De akár ha letöltenek egy filmet (főleg ha az mozis vagy egyéb módon lopott felvétel).

"Igen megjelentek sajnos a felszínes kötekedők!"
Még annyit ehhez, hogy én leírtam a kérdéshez a véleményemet/válaszomat. Te voltál az aki elkezdet kötözködni.
Ezenfelül pedig
"miért korlátozzad magad? Igen megjelentek sajnos a felszínes kötekedők!
-ne lopj (börtönbe mész)
-ne ölj (keményen börtönbe m..."
Ezeket szépen elkezdted fejtegetni. Azonban mégis rengeteg ember szokott gyónni. Akkor mégis vannak olyan bűnök amiket a hétköznapi ember elkövet? Tehát amiknek az elkövetésében korlátozni akar.

„Azonban ez is egy elég lényeges része. Tekintve hogy ha ezt kiszedjük és mindenki mennybe kerülne a halála után akkor bedőlne az egész.
Minek kövessem? Miért szánjak rá időt? Miért korlátozzam magam? ha végül ugyan az lesz az eredmény.
Ilyen módon pedig ha nem is teljesen tudatosan de ott van az emberbe hogy ez kell.”
A börtön is elég lényeges része az igazságszolgáltatásnak, mégsem mondjuk, hogy az egész törvénykezés és igazságszolgáltatás arról szólna, hogy ki kerül börtönbe.
Igen, lényeges, és mondhatni szükségszerű része az eszkatológiának, de nem erről szól maga az eszkaton. Ha valaki mindenhol démonok meg pokol fenyegetését látja, az nem Istenre figyel, és belecsúszik a bálványimádásba. Az is bálványimádás, ha egy bálványt azért tartasz mindig szem előtt, hogy nehogy rád csapjon le, az ugyanúgy egy hamis istenfélelem.
„Ha nem riogatás akar lenni a pokol akkor miért nem kerül mindenki jó helyre?”
Mert nem riogatás, hanem valós veszély. A valóság helyes szemléletéhez elengedhetetlen, hogy tartsunk a fenyegetésektől, különben szükségtelen veszélynek tesszük ki magunk. De ez nem azt jelenti, hogy mindent csakis fenyegetések mentén értelmezzünk, mert akkor megbénít minket a szorongás.

Titus
Abban egyetértünk akkor hogy a pokol lényeges rész. De azt szerintem én sem állítottam hogy csak ez lenne.
Tehát abban is egyetértünk hogy több mindenről szól.
"Mert nem riogatás, hanem valós veszély."
Azonban csinálhatta volna úgy is a dolgokat Isten hogy ne legyen ilyen veszély.
Bár itt már szerintem lassan bekerülne a képbe Isten terve hogy megértsük hogy pontosan mit miért úgy csinált ahogy. De annak ismerete nélkül nem láttom értelmét annak hogy ezt tovább boncolgassuk.
Így maximum marad egy kósza gondolat hogy mi lett volna ha nem úgy teremti és vajon miért így teremtette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!