Mennyire jogos ez a kritika a Római katolikus egyházzal szemben?
"a maffiapénz mellé"
Annyira cuki, amikor a maffiapénzekkel jön valaki, miközben a szektáját ugyanúgy a maffia tömi.
"Ez mind szép és jó, de a karitász nem egy gazdag szervezet....kíváncsi lennék hogy a Vatikán mennyi pénzt ad a karitásznak..."
Ha tényleg érdekel a téma, leírom... Bár van honlapja a Karitásznak, könnyen rá lehet keresni.
No most, van a Magyar Katolikus Karitász, ami a Magyar Katolikus Egyház alatt működik, az egyház maga a fenntartó, illetve egyházmegyei központok vannak. Természetesen nem (csak) Juli néni 200 forintjából tartják fenn magukat, hanem az egyházmegyék a központi költségvetésükből támogatják a saját területükön működő karitászt, illetve a másik jelentős forrás a pályázatok (pl. EFOP-pályázatok). Ezenkívül az adományok nagyobb része nem pénz, hanem pl. élelmiszer, ruha, gyógyszergyártó cégek is adományoznak gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, stb.
Itt van egy éves jelentés a bevételekről és a kiadásokról: [link]
Nem csak a Magyar Katolikus Karitász van, hanem van a Nemzetközi Karitász. Ennek a székhelye a Vatikánban van. Ha valami nagyobb akció van, ami nemzetközi segítséget igényel, akkor ez hangolja össze az egyes országokban működő szervezetek munkáját. A Szentszék a fenntartó, tehát nyilván a költségvetéséből tartja fenn. De vannak célirányos adományok is, Ferenc pápa pl. tavaly 100 ezer eurót adott a covid elleni küzdelemre. [link]
De ha beírod, hogy Caritas Internation report, akkor ott találsz éves kimutatásokat, hogy mennyi pénzből gazdálkodik és mire megy.
Nyilván, mint írtam, ha Mucsaröcsögén egy rászoruló családnál beázott a ház, akkor nem fogunk a Vatikánhoz fordulni pénzért, hanem helyi szinten oldjuk meg egyházmegyei ráfordításból.
Ha megnézted a Szent Ferencről szóló gyönyörű filmet, abban is láthattad, hogy még Isten egy ilyen szent embere is, mint Ferenc, Péter apostol utóda elé járult, nem alapított magának saját szektát, mert tudta, hogy az helytelen, istentelen, gonosz tett lenne Krisztus ellen.
"Ezen mindig röhögök hogy a karitász hogy segít"
Én is szeretettel várlak mondjuk karácsony környékén. Vagy nyáron valamelyik táborban. Segítő kézre mindig szükség van.
Hülyeség. Ez azért van hogy a reformátusok lejárassák a katolikusokat meg az ortodoxokat.
1. A díszes ruhák meg a szentképek, szobrok NEM a pap hanem az egyház tulajdonában állnak. Isten imádatának a segítségére vannak és csak a templomban használják őket. El ne képzeld már hogy ellop egy szentképet vagy egy miseruhát és eladja mert akkor az Isten megbüntetné.
2. Én 4 évet dolgoztam a protenstáns diakoniában. Az átlagember hisz de a református vezetők papoknál mint a püspök, esperes, diakónia vezetője, stb. m nincs nagyobb képmutató meg talpnnyaló. Aki nem tetszik nekik azt kipicsázzák és a külföldi adomány java részét zsebre teszik meg odaadják az ismeroőseiknek. A református püspökség vezető emberei megjátszák hogy jók közben rosszak. A katolikusoknál ilyen nincs hogy zsebre teszik a külföldi adományt és komolyabban vallásosak.
3. A katolikusok jobban segítenek az embereknek mint a reformátusok. Ebbe legyél biztos. Többet kapsz a Caritastol mint a diakóniától. Én mindkét helyen voltam és tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!