Isten miért választotta ki az izraelitákat?
Furcsa nekem, hogy kivételez egy néppel, az ószövetség végig erre épül, Isten szinte féltékenyen követeli a zsidóktól, hogy higgyenek benne és más isteneket ne imádjanak, ráadásul gyakran protekciósan támogatja is őket, azok meg folyton félrelépnek, más isteneknek áldoznak és mégis, sokáig, az egész ószövetségben csak őket abajgatja. Ha beírom az 'én népem' kifejezést a Biblia keresőjébe, hét oldalon sorolja az igehelyeket.
Itt van például Jeremiás 32
37
Ímé én összegyűjtöm őket mindama földekről, amelyekre kiűztem őket haragomban, felgerjedésemben és nagy bosszankodásomban, és visszahozom őket e helyre, és lakni hagyom őket bátorságban.
38
És népemmé lesznek nékem, én pedig nékik Istenök leszek.
39
És adok nékik egy szívet és egy útat, hogy mindenkor engem féljenek, hogy jól legyen dolguk, nékik és az ő fiaiknak ő utánok.
40
És örökkévaló szövetséget kötök velök, hogy nem fordulok el tőlök és a velök való jótéteménytől, és az én félelmemet adom az ő szívökbe, hogy el ne távozzanak tőlem.
Miért tesz Isten ennyire különbséget a zsidókkal?
"Az eszem megáll."
Szerintem sose indult el :D
"Isten miért választotta ki az izraelitákat?"
Ők voltak a leggyengébb nép. Írja is a Biblia. Rabszolgák voltak Egyiptomban. Többit meg már leírták
Isten nem választott ki senkit, Isten nem egy valaki aki fejleményei közt válogat.
A kiválasztott nép, a szövetség fogalma, az ígéret földje, a messiás ígérete, egytől egyig nem más mint egy eszköz volt a zsidó nép vezetőinek kezébe, hogy a népnek megadja a szívosságát, hogy harcraképessé tegye a gyakran sokkal nagyobb létszámú ellenséges népekkel szemben.
"Na és, Jézusnak semmi köze a zsidókhoz."
Az meg van, hogy Jézus zsidó volt?
Isten Ábrahámot választotta ki a hite miatt. Ábrahám fiai közül nem Izmael, az arabok atyja volt Isten ígérete, mert ő a szolgágólánytól született, hanem a felesége, Sára gyermeke az Isten ígérete, Izsák. Izsáknak szintén két gyermeke volt Jákób és Ézsau. Ők ikrek voltak, és a Biblia szerint Isten "Jákobot szerette, Ézsaut gyűlölte". Így a kiválasztott atyák: Ábrahám, Izsák, Jákób. Ezért nevezi Isten magát Ábrahám, Izsák, Jákób Istenének sokszor.
Ez a kiválasztás történelmi tény, és nem is múlt el (legalábbis a Biblia alapján):
"
Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.
Nem vetette el Isten az ő népét...
Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok teljessége bemegyen.
És így az egész Izráel megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:
És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket.
Az evangyéliomra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért.
Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az ő elhívása.
"
(Biblia, Rómaiaknak írt levél)
Szia
nem a zsidó népet választotta Isten, mint feljebb már írták. Ábrám, akit később maga Isten nevezett el Ábrahámnak amely névnek a jelentése (sokaság [tömeg] atyja) nos neki ígérte Isten, hogy a leszármazottai annyian lesznek mint égen a csillag. Jehova ezt a nevet adta a 99 éves Ábrámnak ( jel.: ’az atya magas [felmagasztaltatott]’), így erősítve meg azt az ígéretét, hogy Ábrahám utódjai megsokasodnak : "Ne hívjanak többé Ábrámnak, hanem legyen a neved Ábrahám, mert sok nemzet ősapjává teszlek" 1Mózes17:5 Ezután Isten időről időre megerősítette ígéretét és szövetséget kötött Ábrahámmal, hogy leszármazottait nagy nemzetté teszi, akikből királyok származnak majd. 1Mózes 13:14–17
"Jehova ezt mondta Ábrámnak, miután Lót elvált tőle: „Tekints fel, kérlek, és nézz szét arról a helyről, ahol vagy, észak, dél, kelet és nyugat felé, mert az egész földet, amelyet látsz, végleg neked és az utódodnak adom. Olyan sok utódot adok neked, ahány porszem van a földön. Ha valaki megszámolhatja a föld porszemeit, akkor a te utódaidat is meg lehet számolni. Kelj fel, járd be széltében és hosszában ezt a földet, mert neked adom.”
Bár Ábrahám nem láthatta, hiszen idővel meghalt, de az utódai tapasztalhatták Isten minden ígéretének a beteljesülését. Ezért mondhatta Józsué sok év múlva a zsidó népnek: "„Egyetlen szó sem maradt beteljesületlenül mindabból a jó szóból, melyet Jehova, a ti Istenetek mondott nektek. Mind beteljesült rajtatok” Józsué 23:14
"kincs lesztek számomra az összes népek közül, mert enyém az egész föld. És ti lesztek számomra papok birodalma és megszentelt nép! Ezek azok a szavak, amelyeket el kell mondanod Izrael fiainak!«”
Azért választotta, hogy legyen a földön papi népe. Éppen hogy kijelölt egy népet, hogy tanítsa a többi népet, persze csak addig érvényes a szövetsége, míg betartják Isten törvényeit.
"Egyiptomból hívom ki fiamat" Meg van írva, utolsókból lesznek az elsők. Rabszolga nép volt Izrael. Éppen hogy Isten így foglalkozik a többi néppel, hogy papi népet választott, alázatot tanultak, a pusztában is.
Krisztus is alátámasztja: "Aki első akar lenni köztetek szolgálja a másikat."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!