A kereszténység logikus? Teljesen logikus érvek alapján épül fel?
"Elég szubjektív nézőpont, kinek mi a logikus"
Hát pont nem szubjektivitás kérdése. Vagy neked szubjektív az, hogy az ablaktalan szobában felkapcsolod a villanyt, akkor világos lesz, ha meg lekapcsolod, akkor sötét. Ebben mi a szubjektív?
Ha leejtem az almát, akkor lefelé esik. Ebben mi a szubjetív? Szerintem nem tudjátok, mit is jelent a logika.
"Nem igazán értem, hogy miféle logikáról beszélsz akármelyik vallás kapcsán."
Engedd el ezt a kérdést. Neked túl szubjektív:) Nem csoda, h nem érted
„Vagy neked szubjektív az, hogy az ablaktalan szobában felkapcsolod a villanyt, akkor világos lesz, ha meg lekapcsolod, akkor sötét. Ebben mi a szubjektív?
Ha leejtem az almát, akkor lefelé esik. Ebben mi a szubjetív? Szerintem nem tudjátok, mit is jelent a logika.”
Amiről te beszélsz, az empíria, nem feltétlenül van bármi köze a logikához.
Amúgy nem logikus a kereszténység, és nem is kell annak lennie. A logika egy nagyon behatárolt módszertan, és valós megismerésre nem is igazán alkalmas, inkább csak érvek rendszerezésére. De nem kell logikusnak lennie valaminek ahhoz, hogy igaz legyen.
A logika lineárisan skálázó módszer, mivel egy időben egyszerre egyetlen állítás tehető és vizsgálható. A valóság viszont exponenciálisan megszaladó problématerekkel rendelkezni. Még egy olyan behatárolt problématér, mint a sakk 64 mezeje és 24 figurája, már kezelhetetlenül magas számú lehetőséget eredményez, ami miatt egyébként sakkozni sem lehetséges tisztán logikus úton, egyszerűen muszáj az embernek intuícióra hagyatkoznia. A valóság a sakkjátszmánál is beláthatatlanul komplexebb, így azt feltételzni, hogy a logika bármennyire is alkalmas a valóság megismerésére, meglehetősen naiv (és hamis) feltételezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!