A Krishna-tudatú hívőknek miért okoz gondot a gomba fogyasztása?
Kedves ma 09:30-as!
Persze, hogy nem kell lehülyézni ezért valakit, de valóban "érted" őket? Van rá racionális okod?
És itt sem jó válasz, hogy "nem kell ide ésszerűség", mert még Isten elfogadásához, a benne való hithez is kell - erre ragyogó példák a Biblia ihletett írói.
Mellesleg én rendszeres olvasója vagyok az "ertem.hu" oldalnak, aminek a fenntartója Tasi István, aki közülük való, de azon az oldalon az "Értelmes Tervezés" (ID) ideológiáját tárgyalja, méghozzá meglepő ésszerűséggel és tisztán.
Ebben teljesen egyetértek vele. Csak ugyanaz a racionalitás már nem érvényesül szerintem néhány más hitelveikben.
A magyarázat, erre az szerintem, hogy mivel a Krisna hívők egy igen régi vallás követői, a tudásuk a gombafajtákról nem biztos, hogy teljes volt akkor amikor ezeket a szabályokat meghozták!
Elég sok olyan gomba van, amely enyhén mérgezett és ami esetleg hallucinációkat, vagy más kínokat tudott okozni a fogyasztójának. Az ehető gombák pedig nagyon hasonlítanak ezekhez a mérgezettekhez.
Namost, a baj itt az, hogy eredetileg a Krisna hívők kizárólag azt az ételt fogyaszthatják, amit önmaguk termeltek meg, vagy gyűjtöttek be és készítettek el. Ezt már lehet hogy nem tartjkák be sok helyen, de ez a szabály náluk és ez nagyon fontos, mert ebből láthatjuk, hogy ha valaki gombát megy szedni és nem tudja melyik az ehető csúnyán ráfázhat!!!
Kedves kérdező, az analógiás gondolkodásmódot nem lehet megérteni racionális gondolkodásmóddal. Ez nem logikai döntés, hanem analógiák alapján tekintenek a dolgokra. A Biblia is analogikus gondolkodásmóddal értelmezhető, egyébként. A teremtés hat napja hat időszak. A nap egyébként rendet, az éjszaka káoszt is jelent, így a szöveg olvasata: rend és káosz követte egymást, ez volt az első időszak. De ez nem egyszerűen nyelvi megfelelés, hanem a sötétség káosz és a káosz sötétség, legalábbis szellemi értelemben. Az áldozati bárány és Jézus is egyek voltak analóg értelemben. Ezért hívták Isten bárányának.
És a krisnások szerint a gomba nem méltó eledel, mert sötét nedves helyeken tanyázik. Talán a tisztátalansággal kötötték össze. A Biblia is beszél tisztátalan állatokról, ami nem babona. A régi emberek így gondolkodtak.
Az biztos, hogy inkább ne együnk gombát, mint hogy az önjelölt "gombaszakértő" főzzön nekünk paprikást belőle!
Valahol érthető az elv, de akkor krumplit sem esznek? Hát az igazán sötét és nedves helyen nő?! Meg még egy sereg ilyen van.
Na egy a lényeg, vannak dolgok, amikben teljesen egyetértek velük. Szép dolgokat csinálnak, Tasi István szerepvállalása és intelligenciája előtt pedig le a kalappal!
Krisna tudatúak azok több istenben hisznek.
Jézus szavaival élve nem az fertőzi meg az embert ami bemegy mivel az az árnyékszéken köt ki. Az fertőzi meg a lelket ami szájból kijön.
ma 19:39-kor írónak:
Óriási tévedésben vagy! Ugyanis a Krisnatudatú hívők EGY Istenben hisznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!