Jó hitvita csak agnosztikus ateista és agnosztikus teista között lehet?
A teisták és az ateisták elfogultak, mert mindketten tudni vélik, hogy van-e Isten, vagy nincs. Így lényegében csak a saját érveiket fogják hajtani, és nem gondolnak bele abba, hogy esetleg tévedhetnek.
Egy agnosztikus ateistának és agnosztikus teistának szintén megvan az elképzelése a témáról, de egyikük sem biztos abban, 100%-ra. A saját világnézetük iránti minimális szkepticizmus pedig segít abban, hogy a másik fél érveit komolyan vegyék, és elgondolkozzanak rajta. Így egy jó minőségű vita jöhet létre.
"De miért is?"
Leírtam az előző kommentben: egy elfogult teista vagy, ráadásul még erőszakos is, mert nem tartod tiszteletben azt, amit kérek. Egyébként tökéletesen igazolod a fanatikus magtartásoddal azt, amiről a topik szól.
"ha Isten nincs én se lennék"
Csak tudod, te VAGY.
Akkor is, ha nincs az istened.
Tehát ez tény. Tényekkel meg értelmes ember nem vitatkozik. EZÉRT nem látnak téged itt szívesen.
De minek nyissak új topikot amikor a kérdéshez szorosan kapcsolódik??
Kérdés:
"
Jó hitvita csak agnosztikus ateista és agnosztikus teista között lehet?"
Válaszom:nem
Egyszerűen azért, mert Istenről való párbeszédet lehet folytatni teista világnézet nélkül, de nem juttok közelebb az igazsághoz. Nem azért mert szerintem az egy igaz Isten nélkül nem lennék itt vitázni de Isten fogalmát megvitatni olyanokkal akik agnosztikusok azaz két Isten létét kétlő személy között nincs értelme!
Ugyanúgy azokat, akik abszolút módon elutasitják Istent és szektás módon ragaszkodnak hozzá= ateisták nem szabad őket se kizárni.
Ilyen alapon ateistákról sem beszélhetnének a hívők, mivel fogalmuk sincs a gondolkodásukról.
E helyett az van, hogy HOZZÁÉRTŐ emberek bármiről beszélhetnek.
Hiába nem tetszik neked.
Igaz.
De azt is írtad, hogy nem tudnak jól vitatkozni.
Ez meg már nem igaz.
Például a kábítószerről is remekül lehet úgy is vitatkozni, ha nem vagy kábítószeres.
A tanár is kiválóan tud tanítani úgy is, ha például még sose vett részt háborúban, soha nem járt a Marson vagy egy csillagban, és még sose szült.
Bocsánat, most fogadatlan prókátorként fogok válaszolni:
"Csak tudod, te VAGY."
A "vagy" az stimmel, de hogy ki az a "te", illetve "én", aki van, na az az igazi kérdés. Mert ha azt vesszük, hogy az "én" egy érzetek, gondolatok és egyéb tudati működések összességéből felépített koncepció (a tudomány is ezt mondja), ami időben korlátozottan és csak feltételekhez kötötten létezik, akkor belátható, hogy az "én" nem egy abszolút dolog, nincs önálló ontológiai alapja. Tehát a "te vagy" csak olyan értelemben mondható ki, hogy pillanatnyilag fennáll egy olyan halmaz, amit "te"-ként lehet azonosítani. Ezért jogosan vethető fel a kérdés, hogy van-e valami, ami nem ilyen esetleges és múlékony, amivel mi szubjektumként mégis azonosíthatók vagyunk.
Szóval, ha a "ha Isten nincs én se lennék" nem jelenthető ki tényként (egyébként szerintem sem), akkor a "te vagy" tényszerűsége is minimum problémás, és mindenképpen vita tárgya lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!