Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kötelezi a katolikus...

Miért kötelezi a katolikus egyház a gyontatószéki gyónást a papnak, amikor sok pap ugyanolyan gyarló ember mint én vagy még gyarlóbb (pedofil papok), egy ilyen gyarló embernek kötelezően el kell mondanom a legbelsőbb titkaimat?

Figyelt kérdés

Kálvin és Luther az elsők között törölte el a "fülbe" gyónást mert nincs benne a Bibliába és úgy hiszik a bűneid csak rád és Istenre tartozik.

Viszont a katolikus egyházban parancs ez a fajta gyónás, tehát ha nem gyónod meg a gyarló papnak a legbelsőbb titkaidat, akkor pokolra vagy purgatóriumba kerülsz mivel a az egyház második parancsolata így szól.. 2. bűneidet évente legalább egyszer gyónd meg...

De a katolikus egyházban a 7. századig nem volt fülgyónás

2020. okt. 31. 15:45
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
41%

10-es válaszoló: hatalmas IGAZSÁGOT fogalmaztál meg...

Most már én is erősen KIÁBRÁNDULTAM - majdnem mindegyik egyházból. (Főleg a római katolikusból. Brrr...)

Sajnos nagyon is létezik a VALLÁSKÁROSULÁS fogalma! De hát ezt el kell hallgatni, ugye... a papok olykor BOTRÁNYOSAN IGAZSÁGTALANOK TUDNAK LENNI!!! (De hát "ők" mennyire szentek, szeplőtlenek...)

Amikor szükség lenne a "segítségükre", kap az ember EGY HALÁLOS FENYEGETÉST - na, inkább nem húznám tovább a saját lelki békém tűréshatárait...

Ui: nevetséges cirkusz az egész. Pénz, lehúzás, nyomor, kitaszítottság, rabszolgaság - mi kell még?!

2020. nov. 1. 06:20
 12/17 anonim ***** válasza:
54%
Abban a formában, ahogy megfogalmazta a 10-es, én nem értek egyet vele. A vallások nagy részével az égvilágon semmi baj nincs. Elméletben mindegyiknek a szeretet, az elfogadás és a békés közösségben élés az alapja. A baj az emberekkel van, akik valamilyen vallás nevében bántanak másokat lelkileg vagy fizikailag. De ez vallástól függetlenül megtörténhet és sajnos meg is történik, rengetegféle olyan világi hatalmi pozíció is van, amivel durván vissza szoktak élni az abban lévő emberek.
2020. nov. 1. 11:18
 13/17 anonim ***** válasza:
45%

10es vagyok.

12es, minden egyház korlátokat állít arra hogy a ember szabadon, boldogan élhessen.

Ne tegyél ezt vagy azt mert az bűn. Ki szerint? Kinek van több joga bíráskodni a többiek felett?

Ha megteszed pokolba kerülsz... Miért kell félelmet kelteni az emberekben?

Ebbe semmi szeretet nincs, ez kőkemény zsarolás és korlátozás

2020. nov. 1. 11:55
 14/17 anonim ***** válasza:
27%
13: Ne keverd a vallást az egyházzal! Teljesen más a kettő.
2020. nov. 1. 12:04
 15/17 anonim ***** válasza:

A gyónásnál a pap úgymond nem saját magaként van jelen, hanem közvetítőként. Így a személye nem releváns.

Olyan lehet mégis, hogy úgy érezzük, egy adott atyánál ne szeretnénk gyónni, szerencsére van választási lehetőség, elmehetünk ismeretlenhez vagy éppen jól ismerthez, aszerint, hogy mire van szükségünk.

Gyónáskor a pap az elégtételen kívül tanácsokat is ad, gondolatindítókat, olyan szempontokat, ami nekünk nem is feltétlenül jutna eszünkbe. Beszélgetésre is van lehetőség gyónás keretein belül, bár ez nem a gyóntatófülkés, hanem a szemtől szembeni változatnál általánosabb.

2020. dec. 3. 12:22
 16/17 anonim ***** válasza:

[link]

Itt igazából minden le van írva, amit még el szerettem volna mondani, és amit én is tapasztaltam :)

2020. dec. 3. 12:25
 17/17 anonim ***** válasza:

[link]

2:23

[link]

2:50-től

2020. dec. 3. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!