Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták miben hisznek?

Az ateisták miben hisznek?

Figyelt kérdés
kérem ne azt írják le, hogy miben nem. :)
2010. aug. 6. 12:22
1 2 3 4
 31/33 Salx Narval ***** válasza:
Én nyitott ember vagyok és kíváncsi is egyben, nem ragadok le egy elméletnél sem addig, amíg a többit végig nem gondoltam. Hitem viszont nincs, mert tudni akarom a dolgokat,nos ez az ami elszomorít, hiszen itt már olyan dolgokról beszélgetünk, ami ugyancsak feszegeti a felfogóképességünk határait.Nem vagyok depressziós a tudatlanságtól, csak mint írtam elszomorít.Családom van és viszonylag boldog életet élek.Ezt csak azért írtam, hogy ne gondold, hogy itthon ülök és ezeken a dolgokon emésztem magam.Érdekes a felvetésed miszerint a háttétben egy örök változatlan világ van.Gondolkodtál már azon, hogy mi értelme van a színeknek, a formáknak, a hangoknak, ha nincs rá szem a mi lássa, kéz ami fogja és fül ami hallja.Ezek a dolgok, mind-mind csak nekünk fontosak, hogy alkalmazkodni tudjuk, támpontot nyújtson nekünk a léthez.Lehet, hogy a tér és az idő, valamint az örök változás is ilyen. Úgy értem, hogy az ember nélkül értelmét veszti,csak is a számukra és csak is itt van jelentősége. A világ működési elve, valójában bármilyen lehet, mi csak azt érzékeljük amit az érzékszerveink megengednek nekünk és ez nem túl sok szerintem.Hogy van e tervezett iránya a világunknak,vagy csak beleszülettünk, vagy esetleg okkal születtünk bele, netalántán mi magunk vagyunk az út, ami elvezet a célhoz, ez mind mind lehetséges és egyben elképzelhetetlen is a világmindenség nagyságához mérten, bár lehet, hogy más valamihez képest a világmindenség is apró jelentéktelen porszem.Hát ez-az ami elszomorít, ez a mérhetetlen tudatlanság.Még jó, hogy van képzelet, ami kalandozhat egy kicsit.:D
2010. szept. 1. 02:10
 32/33 anonim ***** válasza:
A logikában,a racionális gondolkodásban,a természetes kiválasztódásban,az evolúcióban és a tudományban.Megéri.
2011. ápr. 18. 21:07
 33/33 A kérdező kommentje:

A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 2010-09-01 02:10

Bocsánat a késői válaszért. :)

Elolvasva a válaszodat, nem is jársz olyan messze az én gondolatmenetemtől. De ha már ennyire központba helyezzük az emberi értelmet, az elmét, ami felfogja a tapasztalatot, akkor nem e lehet, hogy pont az elme a valóság, de nyilván egy olyan Elme az, ami önmaga változatlan, teljes, azaz minden létezik benne egyszerre, ami tulajdonképpen manifesztálja önmagát, önmaga gondolatait, és azzal jeleníti meg azt, amit mi univerzumnak nevezünk. Ugye ha belemélyedsz, és ugye te is ezt vallod, felfog értelem nélkül értelmetlen az "anyagról" beszélni. Én úgy látom tehát, hogy a világ abszolút mentálisan van jelen tudatainkban, úgy ahogy álom idején, csak ébrenlét alatt koncentráltan...az Elme által. Mert ha most belegondolunk, a tudatunknak közvetlenül megjelenő jelet, amit tapasztalatnak hívunk, vagy egy tudatunktól külsőleg elhelyezkedő világ küldi...vagy a tudatunk mélyéből vetül ki, mint gondolatsor. Ha pedig vesszük a bátorságot, és ebben elmerülünk, akkor észrevehetjük, hogy az ember igazából az elme, sőt minőségében az az egyetlen Elme, amiről írtam, és ekkor átívelhetjük a teista és ateista közti nagy-nagy távolságot, mivel magunkat raktuk meg a teremtővé, a természet fejévé, és még Istent is elfogadjuk, de a mi mélyebb énünkként...Ugye az ateista nem hisz Istenben vagy istenekben, nem fogad a természet felett hatalmat...de önmaga létét elfogadja...és bármikor megteheti, hogy kitolja az "én" határát a maximumig. :)

üdv és várom véleményed

2011. ápr. 19. 09:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!