Mit gondoltok az élet értelméről? Lejjebb több infó.
https://www.youtube.com/watch?v=hG1-DemMTmY ateisták, teisták! Mit gondoltok erről a videóról?
[link] na és erről?
"a szükségszerűségek felismerése. A korlátok meglátása"
Ezt hívják alkalmazkodásnak.
"Az ember rengeteg módon korlátozott, nem tud repülni, lélegeznie, ennie, innia kell, hogy megmaradjon, nem érheti túlságosan nagy sérülés. Mégsem mondjuk, hogy az ember nem szabad"
De bizony!
SOKKAL nagyobb szabadságod lenne, ha ezek nem korlátoznának!
Viszont szabadság alatt ember esetén alapvetően nem a képességeket, vagy azok hiányát értjük, hanem azt, hogy a számodra lehetséges dolgok közül mennyit tehetsz meg.
"Mégsem mondjuk, hogy az ember nem szabad.."
Pedig nyilvánvalóan nem az.
Kötöttségek, korlátok vesznek körül. Fizikai törvények, társadalmi szabályok (stb) csupán korlátozott számú lehetséges kimenetel közül engednek választani.
Döntési szabadságod van csupán, hogy a választható lehetőségek közül melyik mellett döntesz.
Pont mint a választásokon, adott pártokra szavazhatsz, és hiába szeretnél egy a listán nem szereplő pártot választani, nem tudod megtenni.
Szabad akarata csupán egy korlátlan lehetőségekkel bíró entitásnak lehet, aki/ami BÁRMIT megtehet.
Mint írtam, szerintem nem létezik.
Döntési szabadság van (megteszem-nem teszem meg) illetve választási szabadság van (több lehetséges választás közül a nekem leginkább megfelelő kiválasztása). De ennyi, és nem több.
A korlátozott lehetőségek rabjai vagyunk.
Te akarhatsz bármit szabadon?
Egy csomó dologról elképzelésed sincs, így ezeket nem is tudnád akarni.
Egy csomó dolog akarása fizikai stb. korlátokba ütközik.
"4. Lélektan, filozófia: Határozott lelki törekvés, amelyet szándékosság, céltudatosság és a választási lehetőségek közötti döntés képessége, illetve ténye jellemez.
Az embernek szabad akarata van. A vágyakozás még nem akarat. "
Érdekesség, hogy a definíciót megadó, beleesik az általad is elkövetett hibába, azaz az embernek szabad akaratot tulajdonít,
ugyanakkor
két mondattal előbb éppen azt írja, hogy "a választási lehetőségek közötti döntés képessége" azaz éppenséggel nem szabad, hiszen csak néhány lehetséges választási lehetőség között dönthet.
Néró császár akarhatott atomreaktort?
Pedig az létezik...
Pontosan ezt írtam és is:
"
Döntési szabadság van (megteszem-nem teszem meg) illetve választási szabadság van (több lehetséges választás közül a nekem leginkább megfelelő kiválasztása).
"
De jelenleg a szabad akaratról van szó (van vagy nincs), és ez nem ugyanaz.
A halálra ítéltnek felkínálják a választási lehetőséget: akasztás vagy lefejezés? Szabadon dönthet = döntési/választási szabadsága van.
De ha szabad akarata lenne mit gondolsz, mit csinálna?
Szabadon elmenni és élni még sokáig!
Felhívom a figyelmedet az előző hozzászólásomban idézett részletre:
" A vágyakozás még nem akarat."
Szabon vágyakozik a szabadságra, de ez nem egyenlő a szabad akarattal, mert az magában foglalja a bekövetkezés/végrehajthatóság lehetőségét is.
Sajnos ezeket az apró de jelentős különbségeket sokan hajlamosak nem észre venni.
Ilyen alapon egy nemi erőszak sértettjének is van szabadsága, hogy sikít, vagy csak hörög.
Ez a szabadság fogalmának megcsúfolása!
Szabadsága annak van, akinek NINCSEN kényszere valamelyik döntésre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!