Érdekes, hogy akik nem vallásosak, ateisták, aki nem hisznek Istenben stb. a gyerekeiknek nem tiltják a hitet, tehát nincsenek meggyőződve az Istenben valló hitük "rosszaságáról" károságáról?
Olvasom a különböző hozzászólásokban, hogy ők nem hisznek Istenben, nem nevelik a gyermekeiket vallásosnak, de a gyerekeiket nem így nevelik, hát ha valaki meg van "győződve" a vallás károsságáról akkor a gyerekeit is így kellene nevelje, a saját meg hitét ami a hitetlenség miért nem neveli a gyermekeibe is?
Miért hagyja, hogy a gyereke olyat válaszon ami szerinte nem jó?
Azt gondolom az önmagát hitetlenek mondó ember nagyon is bizonytalan, mert nem tud kiállni a vallás ellenességében a meggyőződése mellet, nem tudja tovább adni hitetlenségét
#3-nak teljesen igaza van, ez a biztos módszer annak kiváltására, hogy egy ilyen leszűkült tudatú sulykolás ellen lázadni fog. Jó esetben valamilyen világvallás felé, rossz esetben valami pótszirszar felé (drog, szekta, függőség).
" Arra kell nevelni egy gyereket, hogy semmit ne vegyen ténynek, amire nincs bizonyíték." - nem, arra kell nevelni, hogy tisztességes ember legyen, és igazságkereső, szabad-lelkű, alkotó ember legyen.
Ezt egy tudományos, analitikus gondolkodással nem lehet megérteni, amit egy gyerek, minden művész, és minden szabad-lelkű felnőtt ért, mert szupraracionális:
"milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt."
Kérdező, az istengyermekségből fel lehet nőni, azért nem szűkítik be a normális ateisták a nevelésnél egy gyerektől teljesen idegen analitikus (ál)tudományos ideológiába - mint tette azt a sajnos már két generációban mérhetetlen tudati pusztítást okozva a marxizmus-leninizmus ideológiai nevelés.
"Én mondom: Még nem nagy az ember.
De képzeli, hát szertelen.
Kisérje két szülője szemmel:
a szellem és a szerelem!"
Kérdező, a "tehát" hibás. Más szavakkal, rossza következtetésed.
Felvilágosult ember mindenkinek, még a gyerekének is meghagyja a saját szemléletét, ha az nem káros másokra.
Nekem úgy rémlik, kis hazánkban vallásszabadság van.
Tehát "tiltani" nem helyes.
Felvilágosítani, magyarázni lehet, de a választás viszont az övé!
3 gyermekem közül 2 ateista a harmadik (új házasság, hívő feleség) református lett, mert a családi minta (egyedül én vagyok agnosztikus, a többiek -unokatestvérek is- hívők) érvényesült.
Világnézettől függetlenül ugyanúgy szeretem mindegyiküket.
Vajon a hívők ugyanezt gondolják az ateista gyermekükkel kapcsolatban is?
"nem, arra kell nevelni, hogy tisztességes ember legyen, és igazságkereső, szabad-lelkű, alkotó ember legyen."
Nézd, az erkölcs az ateizmusban is szerepet játszik, eszerint például az ateista gyerekek jószívűbbek:
Ugyanakkor az ateista gondolkodásban nincs helye hiedelmeknek. Amit egy ateista szülő megtaníthat a gyerekének - az etikus viselkedés mellett, - az a racionális gondolkodás. Mi, igazi ateisták, nem veszünk tényként semmit, amíg nincs igazolva.
A kereszténybarát ateisták feltehetően nem értenek ezzel egyet, de azok már fél lábbal bent vannak a vallásban, szóval az ő véleményük nem fontos.
Az ateisták nem hisznek, és ha Isten létezésére lesz bizonyíték, akkor sem fogunk hinni. Mert akkor már tudni fogjuk, hogy létezik.
Az iróniával semmit sem bizonyítasz, Prücsök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!