A keresztény fundamentalizmus szándékosan, vagy tudatlanságból ijesztgeti az embereket apokaliptikus dolgokkal?
Annak idején egy szekta jellegű, fundamentalista kisegyház tagja voltam. Megvoltak náluk azok a vonások, amik minden ilyen vallásnál, pl. hogy őket az Isten kiválasztotta stb... A részletek nem érdekesek.
Emlékszem arra, hogy amikor annak a szektának a magyarázatait hallgattam, akkor rendszerint arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberiség hatalmas nagy bajban ban. Amennyire észrevettem, a prédikációknak az volt a lényege, hogy rámutasson arra, hogy az emberiség soha nem volt még ilyen nagy bajban. Ezt mindig úgy érték el, hogy a bibliai jóslatokat ráolvasták a mai korra.
Ma már tudom, hogy a Bibliában nincsenek történelmi jóslatok a mi korunkról, sőt semmilyen valódi jóslat nincs benne. Írtam más topikokban Dániel könyve, és más olyan bibliai könyvek helyes értelmezéséről, amivel a fundik nyomulnak.
Ezt a kérdést viszont azért írtam ki, mert olvasom a National Geographic magazin mostani számát, ami a Föld napja alkalmából keszült, dupla kiadás. Az egyik része arról szól, mi lesz a Föld sorsa akkor, ha nem oldjuk meg a gondokat, a másik része viszont az ellenkező, jobb jövőt vázolja fel.
Mármost ez utóbbi része ír arról is, hogy most bizonyos szempontból sokkal jobban élünk, mint évtizedekkel ezelőtt. A cikk szerzője Charles C. Mann szerint (néhány példa):
- 1961 és 2017 között nőtt az élelmiszer mennyisége.
- az átlagéletkor megemlekedett 1960 és 2017 között 53,6-ról 72,4-re.
- Többen jutnak tiszta vízhez. 1990-ben a 80,6-ról 89,8-ra emelkedett az arány 2015-ben
- a politika helyzet javult. A hírekben szereplő példák (pl. Afganisztán) elszigetelt jelenségek.
- a jövedelmek nőttek, a környezet szennyezettsége csökkent mindenütt.
Mann ezzel természetesen nem azt akarja mondani, hogy nincsenek gondok. Épp ellenkezőleg, óriasi gondok vannak!
Viszont a fundamentalizmus félelmetes képe amit felvázol a világról - téves. Annyira nagyon nem rossz a helyzet. Tehát vagy nem tudnak ezekről az adatokról, vagy szándékosan titkolják el. Ez utóbbira lehet magyarázat az is, hogy a végidőt hirdetik. A világvégét meg csak akkor tudják bejelenteni, ha a Föld állapotát félelmetesnek vázolják fel.
Tehát akkor tévednek, vagy szándékosan hazudnak?
"A globális felmelegedést nem most figyelték meg, hanem már a múlt században. Egy olyan folyamat indult el, amit nem lehet egyik napról a másikra helyrehozni. "
Ez ok, de arról regél a liberális média, hogy napjainkban felgyorsult, főleg a co2 miatt. Te a kétféle kutatást, amelyekről megjegyzem, hogy csak találgatások, összemosod.
"A Nat. Geo azért beszél az evolúcióról, mert van hozzá elég anyaga, hiszen mindig jönnek az új felfedezések. Ezzel ellentétben a fundamentalizmusnak nincs világszerte megjelenő ismeretterjesztő magazinja, ami az ellenérveket hozná fel. Még jó, mert anyagi, és szakmai szempontból is bukás lenne. Egyszerűbb Kent Hovind videókat feltennin a YouTube-ra."
Tévedés. Semmiféle közvetlen bizonyíték nincs, és soha nem is fognak előállni ilyenekkel. Egyszerűen bizpnyos biológiai tényeket kisajátítanak, és a természettudomány ezen ágában járatlanok + oylanok, akik mindenáron hinni akarnak a törzsfejlődésben, elfogadják, benyalják.
Kent Hovindot említetted, ebből is látszik, hogy le vagy maradva évtizedekkel. Ma már számos evolúcióbiológus, biológus, geológus, kémikus, stb. cáfolja az evolúciót, és rengeteg tanulmány születik erről. Magyar nyelven is megjelentetik a kreacionisták. Milliószor linkeltem már be az anyagokat.
"Ezzel ellentétben a fundamentalizmusnak nincs világszerte megjelenő ismeretterjesztő magazinja" Ez ugyebár nem feltétele az igazságnak, hogy kell egy hivatalos magazin is... Ettől függetlenül bőven vannak írások, még magyarul is jelentetett meg a Vissza a Valósághoz Munkacsoport. ÉS számos könyv és tanulmány is született és születik erről. Csak ez rendkívül költséges, így nem lesz olyan monumentális, mint a hivatalosan támogatott Natgeo és társai, de az igazság nem ezektől függ, hanem a tartalomtól. Az evolúciót mára természettudományosan és matematikailag is simán cáfolják minden oldalról. Sőt, a bizonyítása pedig csúsztatásokon alapul, erre meg a jogászok hívják fel a figyelmet. Lsd. Darwin pere c. könyv.
"Még jó, mert anyagi, és szakmai szempontból is bukás lenne. "
Körkörös érvelésed van. Eleve eldöntöd, hogy a megfelelő szakmai szempont alapja a (bukott) materializmus. Persze nem írtad le, de erre gondolsz, csak még magad sem gondoltad végig. Ne feledd, hogy a világban uralkodó materialista világnézet szintén igazolja a Bibliát. De ez számunkra csekély bizonyíték, ennél jóval megalapozottabbak vagyunk. Pl. én annyira kiképzett kreacionista vagyok, hogy még egy evóbiológust is simán vernék, ha vitára kerülne sor, sőt a geológusokat is. Ezért nem mer senki kiállni vitázni egy kreacionistával, mert könnyedén cáfolunk mindent. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy alaposan utánanézünk mindennek tudományosan és logikailag is.
Szerencsétlen GYAK szóvivőtök Pombe, akivel szintén mindig könnyedén elbántam, ő jelenti sokatok számára a "megváltást", pedig tudománytalan és össze vissza csúsztat, csak ti nem tudjátok sem logikailag, sem természettudományosan ellenőrizni a mondanivalóját, ahogy a materialista tudósokét sem
A legátfogóbb magyarázatot számos globális jelenségre az özönvíz fizikája adott, ami könnyedén bemutatható és eddig senki sem tudta cáfolni.
Hovindról meg annyit, hogy annyira nem szakmaiatlan. A mondanivalójának kb. 90%-a máig megállja helyét logikailag és természettudományosan is.
Az a baj, hogy a kreacionoizmusról és a tanításukról alkotott véleményed nem saját kutatómunka, hanem szajkózod, amit a kreacionistaellenesek mondanak, írnak. Talán utána kellene nézni a dolgoknak. Persze ez nem kevés idő, hisz a morfológiát, anatómiát, genetikát, biológiát, kémiát, geológiát, stb. át kell venni az alapoktól. Nekem annyiban van szerencsém, hogy az egyik diplomámhoz ezek szigorlati tantárgyak voltak.
Részemről ennyi, sok sikert a kutatáshoz! Elnézést a hibákért, gyorsan gépeltem!
"Csak szólok, hogy a keresztény egyházak tiltakoztak Júdás evangeliumának nyilvánosságra hozatala ellen, a National Geographic ennek ellenére publikált róla egy cikket:
ÉS? Olvastad, h mit írtam erről? HA ismernéd a Bibliát tudhatnád, hogy kb. annyi a köze a Bibliához, hogy kb. két név egyezik. Jézus és Júdás. Tiszta ezotéria az egész. Egyértelműen semmi köze a Bibliához, teljesen ellentétes vele, tehát nem lehetett része a Bibliának. Ennyi erővel Merlétől is beletehetnénk egy-egy fejezetet
“Szerencsétlen GYAK szóvivőtök Pombe, akivel szintén mindig könnyedén elbántam,”
Engem most kíváncsivá tettél, tudnál egy ilyen beszélgetést linkelni ? Mert eddig csak olyat láttam ahol ti kijelentetek mindenféle hülyeséget majd a többiek (többek közt Pombe is) sorban cáfolja, pár oldal után megunjátok majd kijelentitek ,hogy győztetek s nem reagáltok többet. A következő kérdésnél eljátszátok ugyan ezt. Mint a galambal sakkozás esete. De ha van olyan beszélgetés ahol tényleg ti győztetek s nem csak bemeséled magadnak akkor azt szívesen elolvasnám.
Azt, hogy ki milyen okkal terjeszt apokaliptikus dolgokat, nm tudom.
De Tény, hogy Isten mindig is figyelmeztette az embereket a szolgái által. Nem ijeszgetésnek szánja, hanem figyelmeztetésnek. Mert szeretné ha az emberek rádöbbennének, hogy nélküle nem lett jobb az élet.
A Bibliában tanulságúl, sok ilyen dolog lett leiratva, mint Jónás, Mózes, stb esetében. Az emberek szemmel láthatólag, nem tanultak ebből, ahogy most sem mindenki fog.
A lényeg inkább az, hogy a szentirás alapján meg kell keresni azokat, akiket valóban Isten használja fel, adva van bőséges informáió Róluk.
32%-os!
"Ez ok, de arról regél a liberális média, hogy napjainkban felgyorsult, főleg a co2 miatt."
>Nem a globális felmelegedésről beszéltem (azt te hoztad be a képbe), hanem arról, hogy az említett szerző szerint a környezetszennyezés csökkent. Ez nyilván kis mérték lehet, nem látványos.
"Tévedés. Semmiféle közvetlen bizonyíték nincs, és soha nem is fognak előállni ilyenekkel."
A fosszíliák elhelyezkedése a földben, és a datálásuk igazolja az evolúciót. Először ugyanis egyszerű állatokkal találkozunk, majd ahogyan haladunk előre a rétegekben, és az időben, úgy válik az élővilág bonyolultabbá. Ha a fundamentalizmusnak lenne igaza, és a fajokat egyszerre teremtették volna, akkor az összes faj fosszíliáját egy helyen kellene találnunk, egy időben. Ez azonban nem így van.
"Kent Hovindot említetted, ebből is látszik, hogy le vagy maradva évtizedekkel. Ma már számos evolúcióbiológus, biológus, geológus, kémikus, stb. cáfolja az evolúciót, és rengeteg tanulmány születik erről. Magyar nyelven is megjelentetik a kreacionisták. Milliószor linkeltem már be az anyagokat."
>Azok a biológusok vallási alapon tagadják az evolúciót. Hisznek abban a téveszmében, hogy a Teremtés könyve tudományos leírás, és azokhoz keresnek bizonyítékokat. Hitelt érdemlő bizonyítékot azonban nem találtak, és mivel a tudományos közösség nem fogadta el a munkájukat, ezért tőlük függetlenül tevékenykednek, a közönség pedig az adventista, pünkösdista stb. keresztények.
A Szkeptikus társaságnak volt egy vitája. Az ÉRTEM mozgalommal. A végeredmény az lett, hogy az ÉRTEM feladta a vitát.
"Eleve eldöntöd, hogy a megfelelő szakmai szempont alapja a (bukott) materializmus."
>Itt nem világnézetről van szó, hanem arról, hogy ki mit tud letenni az asztalra. A fundamentalizmust tömi az állam pénzzel, itthon közel 1 milliárdot kapott a hitgyüli, Amerikában pedig jól meg is lehet élni belőle. A sztárprédikátorok jó sokat kereshetnek, elvileg tehát semmi akadálya nem lenne annak, hogy a Nat.Geo-nak legyen egy riválisa. Csakhát, a fundamentalizmus ugyanazokat az evolúciótagadó érveket hozza újra és újra, amiket már Darwin is megcáfot. Fosszíliák hiánya, a szem nem alakulhat ki magától, stb. Azért lenne bukás mivel egy ismeretterjesztő magzinnak mindig hoznia kel új adatokat, és a Nat. Geo erre képes. Egy fundamentalista magazinnak kb. 2-3 év alatt kimerülne a készlete.
"Ne feledd, hogy a világban uralkodó materialista világnézet szintén igazolja a Bibliát."
Azt meghiszem! Ezért nem tud a történelem semmit a "méd Dáriusról" akit meghódította Babilont a Biblia szerint, vagy Vasti meg Eszter kiralynéről, akik Ahsvérusnak (Xerxész?) volt a feleségei ebben a sorrendben - mármint a Biblia szerint. Jézusról sincs egyetlen kortörténeti forrás, ahogy az apostolokról sem, pedig Pálnak római állampolgársága is volt. Sorolhatnám még miről nincs forrás, de mindegy.
"De ez számunkra csekély bizonyíték, ennél jóval megalapozottabbak vagyunk. Pl. én annyira kiképzett kreacionista vagyok, hogy még egy evóbiológust is simán vernék, ha vitára kerülne sor, sőt a geológusokat is."
Nem vagy te képzett, csak egy beképzelt seg gfej - és ezt most komolyan mondom.
Egy evolúcióbiológus rengeteget tanult, sokkal többet, mint te. Ha tényleg komolyan gondoltad, hogy az internetes oldalakon található áltudományos, vallási alapokon nyugvó marhaságokkal ellenfele lennél egy evolúcióbiológusnak, akkor nem csak seg gfej vagy, hanem hülye is.
Te egy iskolázatlan senki vagy. Ilyen magabiztossága talán még Richard Dawkins-nak sincs, pedig ő oxfordi professzor volt.
"Ezért nem mer senki kiállni vitázni egy kreacionistával, mert könnyedén cáfolunk mindent. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy alaposan utánanézünk mindennek tudományosan és logikailag is."
Fent már említettem egy vitát, ami az ÉRTEM és a Szkeptikus társaság között zajlott le. Volt vita, az eredmény ma is olvasható.
Másrészt sokszor azért nem vitáznak, mert az ilyen hibbant emberekkel, mint amilyen te vagy, értelmetlen. Vallásilag túlfűtött vagy, és arra keresed az érveket, amiben hiszel. Egyébként én is hibás vagyok, hogy egyáltalán szóba állok veled, de ez is meg fog változni. Lépek a vallás/valláskritika rovatból. Te, meg Living Witness alaposan lehúhzzátok ezt a rovatot.
"Szerencsétlen GYAK szóvivőtök Pombe, akivel szintén mindig könnyedén elbántam, ő jelenti sokatok számára a "megváltást", pedig tudománytalan és össze vissza csúsztat, csak ti nem tudjátok sem logikailag, sem természettudományosan ellenőrizni a mondanivalóját, ahogy a materialista tudósokét sem"
>Amennyire visszaemlékszem, te soha nem győzted le Pombe-t egy vitában sem. Mindig az történt, hogy amikor ő szétszedte az érveidet, te eltűntél, és nem válaszoltál.
Ellenkező esetben linkelj már egy olyan topikot, amiben te nyertél?
"A legátfogóbb magyarázatot számos globális jelenségre az özönvíz fizikája adott, ami könnyedén bemutatható és eddig senki sem tudta cáfolni."
>A fosszíliák elhelyezkesése a földben nem igazolja az özönvizet. Noé története csak mítosz.
"Hovindról meg annyit, hogy annyira nem szakmaiatlan. A mondanivalójának kb. 90%-a máig megállja helyét logikailag és természettudományosan is."
>Nem állja meg:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Lásd: 7-8. válasz.
"Az a baj, hogy a kreacionoizmusról és a tanításukról alkotott véleményed nem saját kutatómunka, hanem szajkózod, amit a kreacionistaellenesek mondanak, írnak. Talán utána kellene nézni a dolgoknak. Persze ez nem kevés idő, hisz a morfológiát, anatómiát, genetikát, biológiát, kémiát, geológiát, stb. át kell venni az alapoktól. Nekem annyiban van szerencsém, hogy az egyik diplomámhoz ezek szigorlati tantárgyak voltak."
>Ismerem a kreacionizmust, mivel én is az voltam. Tudom, mikre hivatkoztok. E-coli bakteriuk ostora, meg a többi marhaság.
"Részemről ennyi, sok sikert a kutatáshoz! Elnézést a hibákért, gyorsan gépeltem!"
Ezt a sok szart felesleges volt idegépelned
Mindenesetre egy dolog érdekelne, és jó lenne ha válaszolnál:
Milyen fokú diplomád van pontosan, és mi a végzettséged?
Nekem ugyanis úgy tűnik, hogy nem mondasz igazat, és még érettségid sincs.
"ÉS? Olvastad, h mit írtam erről? HA ismernéd a Bibliát tudhatnád, hogy kb. annyi a köze a Bibliához, hogy kb. két név egyezik. Jézus és Júdás. Tiszta ezotéria az egész. Egyértelműen semmi köze a Bibliához, teljesen ellentétes vele, tehát nem lehetett része a Bibliának. Ennyi erővel Merlétől is beletehetnénk egy-egy fejezetet"
Ismerem a Bibliát, de végeredményben nem oszt, nem szoroz a dolgon, hiszen a Biblia sincs igazolva.
"De Tény, hogy Isten mindig is figyelmeztette az embereket a szolgái által."
Most szerinted kik a szolgái akik által figyelmeztet?
Hogy szerintem ki az egy dolog.
Ezt személy szerint neked kell megtalálnod a Biblia alapján. és ha meg van, akkor feltétlenül csatlakoznod kell, hogy végezd Te is ezt a feladatot, mint Isten munkatársa.
Kedves Kérdező!
Egy ember szándékát még csak-csak meg lehet tippelni abból, amit mond-tesz. De egy olyan csoportét, amit meg sem nevezel és ráillik többféle csoportra - nem lehet megállapítani. Csak nagy általánosságban lehet a jelenségről beszélni.
Sok olyan ember van, aki hatalmat akar emberek felett és ennek megszerzéséhez vallási közösségeket használ. Ők nem feltétlenül szándékosan hazudnak. Ők maguk is elhiszik, amit mondanak. Így nem szándékosan hazudnak. Ezek az emberek manipulatívak és ösztönösen tudják, nem feltétlenül tudatosan, hogy az olyan embereket, akik félnek, könnyebb irányítani. Szerintem érted, mire akarok kilyukadni. A politikában is simán találsz ilyen embereket.
Az egy másik kérdés, milyen élmény "felébredni" egy ilyen befolyás alól. Kegyetlen, amikor minden, amiben hittél, összeomlik... És keresed a hibást, a felelőst és büntetést vársz nekik - nyilvános ítéletet. De ezek közül egyik sem fogja megoldani a problémádat.
Az emberek alapvetően szeretnek félni. Ha ez nem így lenne, a thrillerek, horrorok nem lennének annyira népszerűek...
Azután pedig a félelem sajnos nagyban része az életünknek, és ha ezekre hallgatunk sokat, akkor "megbolondítanak".
Sok mindentől lehet félni - fóbiás verzió is van. Ki tehet arról, ha valaki fóbiás lesz? Segít neki az, ha elmondják neki az igazságot? Legtöbbször nem.
Csak arra akarok kilyukadni, hogy nem csak vallási megtévesztések vannak.
Legtöbbször a tudatlanság és a hatalomvágy együtt hozzák létre az ilyen emberek hatalmát.
Nem csak azok tehetnek a helyzetről, akik hitetnek, hanem azok is, akik mindent benyelnek ahogy hallják a tv-ben, templomban, olvassák az "újsgban"... anélkül, hogy átgondolnák és megvizsgálnák.
A probléma tehát nem olyan egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!