Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van olyan oldal, ahol a...

Van olyan oldal, ahol a Biblia ellentmondásai, bakijai össze vannak gyűjtve?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy valahogy úgy ahogy itt a 33 és 34-es válaszok:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Be van idézve a részlet, le van írva, hogy honnan van, s az is le van írva, hogy mi vele a baj.

2020. ápr. 6. 18:16
1 2 3 4
 11/35 Anahystor ***** válasza:
68%

Magyar nyelven egy kigyűjtés:

[link]

2020. ápr. 6. 22:21
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok keresztény, viszont ez azért vitatható bizonyos helyeken.

A "Ne ölj" parancsolat pl. nem zárja ki a halálbüntetést. A szombatünneples meg a zsidóknak adatott, így persze, hogy a Kolossé levélben a szerző azt írja a keresztényeknek, hogy a szombat miatt senkit se ítéljenek meg. Antochiai Szent Ignác hasonlót írt a híveknek a 2. század elején.

A cikk írója elolvashatot volna néhány teológiai kiadványt, mert ez így még az én szememmel nézve is gyengécske teljesítmény, noha én is szabadgondolkodó vagyok.

2020. ápr. 6. 22:49
 13/35 anonim ***** válasza:
16%

"nem azt akarom mondani, hogy a Biblia Istentől ihletett"

(2Timóteusz 3:16) 16 A teljes Írás Istentől ihletett,. . .

(2Péter 1:20, 21) . . .. 21 Prófécia ugyanis soha nem ember akaratából hangzott el, hanem Isten üzenetét mondták el emberek, ahogy arra a szent szellem indította őket.

2020. ápr. 6. 22:59
 14/35 anonim ***** válasza:
88%

Ez HIT kérdése. Nincs bizonyíték arra, hogy a Biblia ihletett lenne.

Ha most valaki ír egy szent könyvet, és beleírja, hogy Istentől ihletett, akkor az úgy is van?

A vallásokban a Korán egy bizonyos tekintetben jelentősebb is, mint a Biblia. Mert a Biblia csak Istentől ihletett, ráadásul sok szövegváltozata van, a muszlim hit szerint viszont a Korán nem ihletett, hanem konkrétan az Isten szava, ami változatlan a 7. század óta.

Persze nem hiszem, hogy a Korán Istentől lenne, viszont egy keresztény-muszlim vitában a szent könyvekkel kapcsoltban elképzelhető, hogy a Korán jönne ki győztesen.

Még, jó, hogy a kereszténység eredetileg nem "könyv vallás" volt. Így máshogy tudja magát védeni.

2020. ápr. 6. 23:23
 15/35 anonim ***** válasza:
0%

"valaki ír egy szent könyvet, és beleírja, hogy Istentől ihletett, akkor az úgy is van?"

Valaki? Nem. Isten a szavát 40 emberrel iratta le, akik különböző korban, és háttérrel rendelkeztek. Az irás közel 1600 évet ölel fel, egyetlen ember pedig nem él ennyi időt.

Isten a szavában azt iratta le, hogy az életet hogyan hozta létre, hogyan történt meg az első hiba amiért kis kitérőt kellett tennie, hogy a szándékát megvalósitja.

Hogyan vezeti a népét és a szándékát a megvalósulás felé, hogyan oldja meg az emberek életének megváltását a haláltól ami nem volt tervében.

Ez a 40 ember annak ellenére, hogy nem talákoztak, és nem beszéltek össze, még is egy témán vezetik végig a tényeket, azt mutatja, hogy ezt bár emberek hozzájárulásával, de nem a saját gondolataikat tartalmazva készült.

Arról már nem is beszélve, hogy olyan történelmi, archeológiai, és tudományos dolgokkal van tele, ami meghaladta a korát illetően.

A Föld kereksége, a viz körforgásának tudományos leirása, a próféciák évszázadokkal előre elmondása, és annak beteljesedése, mind ezt hitelesiti.

Ember ezt ilyen pontossággal nem tudta volna véghez vinni, mivel az élete véges.

S ezek csak néhány dolgok, amik Isten létezését, tulajdonságait, szándékát, tárják fel

A Korán nem beszél ezekről, Isten pedig egy "könyvet" iratott magáról, és a terveiről. S ezek valósulnak, a korán nem tartozik ide.

2020. ápr. 7. 00:33
 16/35 anonim ***** válasza:
80%

"Az 1 Mózes 2. fejezete a 6. napot írja le részleteiben, míg az 1. rész végén csak összefoglalóan írja a 6. nap főbb történései"

A második teremtési verzióban Ádám után teremti az állatokat, végül Évát, míg az első szerint eleve korábbi napokon is teremtett már állatokat, végül Ádámot és Évát. Ez igencsak ellentmondás.

"még egy szellemi fogyatékos is tudja, hogy 24 órát minden növény kibír nap nélkül"

Viszont se napfény nélkül, se 24 óra alatt nem fog kihajtani minden növény. Hisz a Biblia alapján Isten nem készre teremtette a növényeket. Szóval ezzel eléggé mellélőttél.

2020. ápr. 7. 10:22
 17/35 anonim ***** válasza:
86%

Jehova tanúja!

"Valaki? Nem. Isten a szavát 40 emberrel iratta le, akik különböző korban, és háttérrel rendelkeztek."

Nem tudjuk pontosan hány ember írta le. A hagyománnyal ellentétben a kutatók számos ismeretlen szerzőt feltételeznek. A prófétai könyveket pl. évszázadokon át szerkesztették.

"Az irás közel 1600 évet ölel fel, egyetlen ember pedig nem él ennyi időt."

Ez már egy túlhaldott álláspont. A Tórát feltehetőleg i.e. 445-ben rakták össze, talán az volt az első elkeszült teljes bibliai könyv.

"Isten a szavában azt iratta le, hogy az életet hogyan hozta létre,"

Ami TELJES ellentétben van a modern természettudományos elképzelésekkel. Mellesleg nem az Isten iratta le. Teológiai értelemben a szerző max isteni sugallatott kapott a teremtés leírására, amit a maga választott mitologikus képekkel szemléltetett.

"hogyan történt meg az első hiba amiért kis kitérőt kellett tennie, hogy a szándékát megvalósitja."

Ez egy rendkívül naiv, ostoba elképzelés. Egy mindenható Isten terveibe nem csúszik hiba.

"Hogyan vezeti a népét és a szándékát a megvalósulás felé, hogyan oldja meg az emberek életének megváltását a haláltól ami nem volt tervében."

Izrael ószövetségi történetének nagyrészt nincs történelmi alapja. Az Ószövetség mitológia, mint az Íliász. A megváltás meg egy teológiai fogalom, amiben lehet hinni, vagy nem hinni, de nem kétségtelen tény.

" Ez a 40 ember annak ellenére, hogy nem talákoztak, és nem beszéltek össze, még is egy témán vezetik végig a tényeket, azt mutatja, hogy ezt bár emberek hozzájárulásával, de nem a saját gondolataikat tartalmazva készült."

Fent már tisztáztam, hogy a 40 emberes szerzőség vitathazó.

"Arról már nem is beszélve, hogy olyan történelmi, archeológiai, és tudományos dolgokkal van tele, ami meghaladta a korát illetően."

Például azzal, hogy Nabukodonozor király JHVH hitre tért? Ez szerinted tényleg tortenelem? Mert ha igen, nem igen volt még a kezedben történelemkönyv.

"A Föld kereksége, a viz körforgásának tudományos leirása, a próféciák évszázadokkal előre elmondása, és annak beteljesedése, mind ezt hitelesiti."

A Biblia szerint a Föld talán lapos, ha tovább olvasnád Izajás 40,22-őt, láthatnád, hogy az egeket(?) egy kifeszített sátorhoz hasonlítja, ami talán arra utal, hogy az ismeretlen szerző nem tudta, hogy a Föld gömb alakú. Milyen próféciák? Dániel és a Jelenések könyve nem a történelmi jövőről szól, hanem a korabeli görög elnyomásról és a római üldözésekről. Ráadásul egy korábbi kommentben hivatkoztam arra, hogy Izajás pontatlanul azt jósolta, hogy a médek pusztítják majd el Babilont.

"Ember ezt ilyen pontossággal nem tudta volna véghez vinni, mivel az élete véges."

Lásd, amit az előbb írtam.

"S ezek csak néhány dolgok, amik Isten létezését, tulajdonságait, szándékát, tárják fel"

Mint láthatod, az összes érved használhatatlan.

"A Korán nem beszél ezekről, Isten pedig egy "könyvet" iratott magáról, és a terveiről. S ezek valósulnak, a korán nem tartozik ide"

Te végigolvastad a Koránt, hogy ennyire tudod, az milyen könyv?

2020. ápr. 7. 11:07
 18/35 anonim ***** válasza:
6%

"A második teremtési verzióban Ádám után teremti az állatokat"

Szerintem te perverz vagy, és szereted, ha nyilvánosság előtt beégsz, azért jössz ezzel a nevetségesen könnyen cáfolható "érvvel." Ám legyen:

Megteremti az állatokat az ötödik és a hatodik napon az egész Földön, majd Ádámot is megteremti, behelyezi az Édenbe és ott előtte is teremt még állatokat. És még mindig nem léptünk túl a hatodik napon. Az a tény, hogy a Földön már teremtett elefántot, nem zárja ki, hogy az Édenben, Ádám szeme előtt teremtsen még elefántot, ugye, kedves "nem tudok gondolkodni" kolléga?:)

Ugyanis gyenge csúsztatásod közben elegánsan elfelejtetted közölni, hogy az egyik rész a teljes Földet tárgyalja, a másik rész pedig külön az édeni eseményeket. Tudom, szándékos volt, de igen gyenge. Megtanulhattad már, hogy ennél azért sokkal jobb vagyok:)

"Viszont se napfény nélkül, se 24 óra alatt nem fog kihajtani minden növény."

Materialista előfeltételezéses-körkörös marhaság. Isten a szavával teremti a világegyetemet, de nem tud kihajtatni növényt? Te sem gondolod komolyan.

"Hisz a Biblia alapján Isten nem készre teremtette a növényeket."

Hisz a Biblia alapján bizonyos növényeket készre teremtett, bizonyos növények magját helyezte a földbe, és nedvességhez kötötte azok kihajtását. Fel is van sorolva melyek ezek, fajták szerint. Az akkori rendszertani besorolás szerint, úgyhogy ne gyere a mai rendszertannal, mert az csak pár száz éve érvényes.

Komolyan kérdezem, te elolvastad egyszer is a Teremtés könyvét? Ha igen, akkor ennyire debil vagy? :)

Látod, kérdező, a 77%-os segített bebizonyítani, hogy igazam van a 16. válaszban. Külön köszönöm, 77%-os a segítséged.

örömmel várom a többi hazugságot, hogy ugyanilyen könnyedén cáfolhassam. Nekem jó, ha ismétlem a tudásom

2020. ápr. 7. 11:12
 19/35 anonim ***** válasza:
13%

"Nem tudjuk pontosan hány ember írta le. A hagyománnyal ellentétben a kutatók számos ismeretlen szerzőt feltételeznek. A prófétai könyveket pl. évszázadokon át szerkesztették."

Ez hogy jött ide? Az volt a felvetés, h egy ember írta ...

2020. ápr. 7. 11:12
 20/35 anonim ***** válasza:
80%

Egyébként a Koránt csak azért hoztam példának, mert ha igaza van a muszlimoknak, akkor a szövegépség szemszögéből jobb, mint a Biblia. És a muszlim hit szerint amennyire tudom, a Korán szó szerint az Isten szava, a Biblia meg csak Istentől ihetett.

De sem a Biblia, sem a Korán isteni szerzősége nem igazolt. Hit kérdése az egész.

2020. ápr. 7. 11:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!