Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van olyan oldal, ahol a...

Van olyan oldal, ahol a Biblia ellentmondásai, bakijai össze vannak gyűjtve?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy valahogy úgy ahogy itt a 33 és 34-es válaszok:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Be van idézve a részlet, le van írva, hogy honnan van, s az is le van írva, hogy mi vele a baj.

2020. ápr. 6. 18:16
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
29%
Ha komolyan érdekel a bibliakritika, annak nagyon komoly szakirodalma van, elismert történészektől, vallástudósoktól, teológusoktól. Viszont ezek az ateista prédikátorok által hangoztatott ellentmondások inkább vicc kategóriába esnek, amin lehet egy jót nevetni, de csak legyint rá az ember.
2020. ápr. 6. 18:31
 2/35 anonim ***** válasza:
19%
Sok ilyen oldal van, de egyik sem állja meg a helyét.
2020. ápr. 6. 18:49
 3/35 anonim ***** válasza:
26%
Van több is, én mint hívő meg is vizsgáltam...olyan igerészeket rakott bele amit ő maga rosszul vagy direkt kiforgatva értelmezett.
2020. ápr. 6. 18:49
 4/35 anonim ***** válasza:
2020. ápr. 6. 18:59
 5/35 KZitus ***** válasza:
16%

Szia

Mivel Isten tökéletes, és a Biblia az ő ihletése alatt íródott, ezért magának a Bibliának nem lehetnek bakijai, csak helytelen értelmezése. Mondok egy példát mire gondolok: az egyik helyen azt mondja Krisztus, "nem békességet hoztam", a másik helyen azt mondja, "békességet hoztam"! Ebbe is lehetne "bakit" találni, de a valóságban nincsen ebben baki, csak az egyiket a vallásvezetőknek, papoknak mondta, a másikat a tanítványainak. De ha valaki kiragadja a két mondatot, persze már meg is van a "baki".

2020. ápr. 6. 19:08
 6/35 anonim ***** válasza:
81%
KZitus, vagy fordítva. Ha egy tökéletes, mindentudó teremtő íratta volna a Bibliát, nem lehetnének benne bakik. Tehát mivel vannak (pl a két eltérő teremtési sorrend, a Pi értéke, stb), ez bizonyítja hogy a Biblia nem valami isteni mű. Erre még nem gondoltál?
2020. ápr. 6. 19:11
 7/35 anonim ***** válasza:
72%

Angol nyelven: [link]

Fejezetről-fejezetre végig veszi a Bibliában található ellentmondásokat

2020. ápr. 6. 19:22
 8/35 anonim ***** válasza:
38%

Nem, erre nem gondolt. Csőlátású fundamentalista, aki magas fokra fejlesztette a megerősítési torzítást.

2020. ápr. 6. 19:31
 9/35 anonim ***** válasza:
74%

A Bibliával kapacsolatban csak annyit amúgy, hogy teológia értelemben nem közvetlenül Istentől való könyv.

A sugalmazottság úgy működött, hogy a szerzők megkapták az isteni sugallatot, amit a saját nyelvük, történelmi hátterük, tudásuk alapján írtak le. És mivel emberek, ezért tévedhettek, és tévedtek is. Izajás tévedésből azt jósolta a könyve 13. fejezetében, hogy a médek fogják elpusztítani Babilont. Ez pontatlan jóslat volt, ugyanis i.e. 539-ben önnalló Méd Birodalom már nem létezett, mert beolvadt az Óperzsa Birodalomba, amelyik megdöntötte Babilont. A Genezis szerzője tévedésből vilagító testnek írja le a Holdat, ami szintén baki.

De ezek a dolgok nem befolyásolják a sugalmazottságot, mert nem a szöveg az ihletett, hanem a szerzők voltak ihletett állapotban. És a lényegi mondanivalót mind Izajás, mind a Genezis szerzője átadta.

Na, megvolt a napi teológia is.

2020. ápr. 6. 19:39
 10/35 anonim ***** válasza:
93%
Még valami: ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Biblia Istentől ihletett (ezt mindenki döntse el maga, hogy így van-e). Csak azt írtam le, hogy teológiai értelemben a Bibliának nem kell tökéletesnek lenni, ahogyan némely fundamentalista állítja.
2020. ápr. 6. 19:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!