Van olyan oldal, ahol a Biblia ellentmondásai, bakijai össze vannak gyűjtve?
Úgy értem, hogy valahogy úgy ahogy itt a 33 és 34-es válaszok:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Be van idézve a részlet, le van írva, hogy honnan van, s az is le van írva, hogy mi vele a baj.
Szia
Mivel Isten tökéletes, és a Biblia az ő ihletése alatt íródott, ezért magának a Bibliának nem lehetnek bakijai, csak helytelen értelmezése. Mondok egy példát mire gondolok: az egyik helyen azt mondja Krisztus, "nem békességet hoztam", a másik helyen azt mondja, "békességet hoztam"! Ebbe is lehetne "bakit" találni, de a valóságban nincsen ebben baki, csak az egyiket a vallásvezetőknek, papoknak mondta, a másikat a tanítványainak. De ha valaki kiragadja a két mondatot, persze már meg is van a "baki".
Angol nyelven: [link]
Fejezetről-fejezetre végig veszi a Bibliában található ellentmondásokat
Nem, erre nem gondolt. Csőlátású fundamentalista, aki magas fokra fejlesztette a megerősítési torzítást.
A Bibliával kapacsolatban csak annyit amúgy, hogy teológia értelemben nem közvetlenül Istentől való könyv.
A sugalmazottság úgy működött, hogy a szerzők megkapták az isteni sugallatot, amit a saját nyelvük, történelmi hátterük, tudásuk alapján írtak le. És mivel emberek, ezért tévedhettek, és tévedtek is. Izajás tévedésből azt jósolta a könyve 13. fejezetében, hogy a médek fogják elpusztítani Babilont. Ez pontatlan jóslat volt, ugyanis i.e. 539-ben önnalló Méd Birodalom már nem létezett, mert beolvadt az Óperzsa Birodalomba, amelyik megdöntötte Babilont. A Genezis szerzője tévedésből vilagító testnek írja le a Holdat, ami szintén baki.
De ezek a dolgok nem befolyásolják a sugalmazottságot, mert nem a szöveg az ihletett, hanem a szerzők voltak ihletett állapotban. És a lényegi mondanivalót mind Izajás, mind a Genezis szerzője átadta.
Na, megvolt a napi teológia is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!