Milyen az a szabad akarat?
Azt mondják a keresztények, hogy az ember szabadon cselekedhet bármit, ez a cselekedet (vagy az azt létrehozó gondolat) nem determinált és nem is véletlenszerű. Ez hogy lehetséges?
Például ha én belerúgok egy hajléktalanba az utcán, az szerintem két okból történhet:
A tulajdonságaim (pl. gonoszság, empátiahiány) determinálják a tetteimet.
Vagy teljesen véletlenül, minden előzmény nélkül a lábam tesz egy rúgó mozdulatot.
Arra szeretnék választ keresni, hogy mi a harmadik lehetőség.
Ne reménykedj, kérdező. Egyetlen hívő sem érti a szabad akaratot.
Igaz, más se nagyon, de ők legalább nem erőltetik.
"Felesleges, a legelső komment már jól kifejtette ezt."
Szerintem az első válaszoló nem értette meg a kérdést (ahogy te sem).
A világban egy esemény a logika szabályai szerint vagy okkal történik vagy ok nélkül. Szeretném, ha megválaszolnád, hogy a hajléktalanba rúgás okkal vagy ok nélkül történik-e és ha okkal, akkor mi a kiváltó ok. Illetve a kiváltó oknak is magyarázd meg az okát.
Nem igaz, nem magyarázta meg.
A "szabadon döntesz" az más szóval a "szabad akarat", de nem magyarázat.
Azt kérdeztem, hogy egy robotgép akarata mennyiben különbözik a te akaratodtól?
Mi az, ami más bene, másképp működik?
Erre nem tudsz válaszolni.
Szerintem ti keveritek a materializmust és a fatalizmust.
Fatalizmus esetén tényleg nem sok értelme van a szabad akaratnak. A materializmus viszont el tudja viselni a szabad akaratot akkor is, ha azt valljuk, hogy minden előzménynek oka van. A kérdés az, hogy mi hozza meg a döntéseket és miért?
Aki fatalista az ne is fogadja el a mesterséges intelligenciát sem. Vagy rosszabb esetben mindenkit tekintsen csak egy robotnak, vagy használati tárgynak.
Lehet, hogy a szén, a víz halottnak tűnik és abból vagyunk. De még sem csak egy keverék vagyunk. Tehát egy élő organizmust nem feltétlen kell hullának tekinteni, akkor sem ha élettelenből áll össze.
A robotgép nem rúg bele a hajlèktalanba, hacsak nem arra van programozva.
Ezt talán mèg egy chat-bot is megèrtenè, ti mièrt nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!