Milyen az a szabad akarat?
Azt mondják a keresztények, hogy az ember szabadon cselekedhet bármit, ez a cselekedet (vagy az azt létrehozó gondolat) nem determinált és nem is véletlenszerű. Ez hogy lehetséges?
Például ha én belerúgok egy hajléktalanba az utcán, az szerintem két okból történhet:
A tulajdonságaim (pl. gonoszság, empátiahiány) determinálják a tetteimet.
Vagy teljesen véletlenül, minden előzmény nélkül a lábam tesz egy rúgó mozdulatot.
Arra szeretnék választ keresni, hogy mi a harmadik lehetőség.
"szabad akarat": minden pillanatban szabadon dönthetsz jó és rossz között. Miután döntöttél és aszerint cselkedsz, annak következmény már meg van határozva, nem rajtad múlik.
Hogy jól gondoltad, melyik út a jó, azt a következménybõl fogod megtudni.
Ez nem jelent állandó b izonytalanságot, hanem a tanulás, körültekintés és alapo megfontolás kötelességét.
"minden pillanatban szabadon dönthetsz"
A kérdésemre akkor válaszoltál volna, ha megmondtad volna, hogy honnan jön ez a szabad döntés. Ha a tulajdonságaid determinálják, akkor nem szabad a döntés.
Például ha én belerúgok egy hajléktalanba az utcán, az szerintem két okból történhet:
A tulajdonságaim (pl. gonoszság, empátiahiány) determinálják a tetteimet.
Ez szerintem akkor lenne igaz, ha mindig, minden körülmények között, mintegy kényszeresen rugdalnád az összes eléd kerülő hajléktalant. Nos erre elég kevés példa van.
A szabad akarat azt jelenti, hogy eldöntöd, hogy mit akarsz, és aszerint cselekszel, felvállalva a cselekedetért a felelőséget is.
Ha te egy hajláktalanba belerúgsz az utcán, az színtiszta agresszió. A lábad nem minden előzmény nélkül tesz egy rúgó mozdulatot, mert nem önállóan létezik, hanem az agyad, azt pedig a személyisléged (azt a lelked) koordinálja.
Ha te "véletlenül" rugdalózol, és ezt nem is fogod fel, utülga sem lehet felelősségre vonni, nincs bűntudatot, nem kérsz bocsánatot, akkor a szabad akarat helyett a kényszerzubbony és a megfelelő intézmény számodra az ideális megoldás.
Minden más esetben tuidod, hogy mit teszel, max. nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy másokat szándékosan bántalmazol, tehát bűncselekményt követsz el, és érte a társadalmi szabályoik szerint felelős vagy.
"azt pedig a személyisléged (azt a lelked) koordinálja"
És mi alapján koordinálja a személyiségemet a lelkem? Itt is igaz, hogy vagy okkal történik valami (determinált) vagy ok nélkül (véletlenszerű). Márpedig egyikért se lehet felelős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!