Miért hisznek olyan sokan Istenben?
Az ateisták hiszékenyek, vagy hivők? A materializmus is dogma, csak tudomámyos dogma. Hinni kell benne, mert empíria útján nem bizonyítható, csak logikai deduktiv úton. Ugyanez a módszer használatos a racionális Istenérvek esetén.
Hit. Többféle meghatározása van, pl. bizonyosság a remélt dolgokról. -1. Ha a gyermekem enni kér tőlem, és adok neki, nem viszi el az ÁNTSZ-be, hogy nincs-e esetleg benne méreg. Elhiszi, hogy egézséges ételt adok neki. 2. Hiszékenység. A katolikus (keresztény) erkölcsteológia szerint bün. ) pl. babonaság, okkultizmus, horoszkóp, stb.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__8..
Van aki hiszu a transzcendensben, és van aski nem. Szive joga.
Ez igazából nem lehet probléma, hiszen magánügy.
A gondok akkor kezdódnek, amikor a fanatikusok (pl. jehovatanúi, mormonok scientológusok, megállitják az utcán az embereket, vagy a magánszférájukban zaklatják őket erőszakos térítési kisérleteikkel.A másik pólus a vulgármarxista ateisták(észak-koreai IQ-zsenik,) és a komzumidióták,akik a vallásos embereket sértegetik, übermenschnek gondolják magukat, csak azért mert ők nem vallásosak, habár hivök. Csak ök éppen a "dialektikus és t9rténelmi materializmusban" hisznek.Ld a foxi-maxi egyetem(marxista-leninista esti egyetem)tananyaga
A hitet nem lehet megmagyarázni. Ahogy azt sem, hogy miért szeretsz valakit - egyszerűen szeretsz és hiszel, ennyi az egész, sokszor még magad sem érted.
Én hiszek abban, hogy létezik valamilyen Istenség, aki szeret, támogat és segít - ha én is teszek érte.
Nem igaz, hogy sokan azért hisznek benne, mert attól könnyebb lesz az életük, a hitet ugyanis nem lehet "csinálni", nem lehet erőltetni, akkor sem, ha vigaszt adna. Ezért vannak ateisták is; nekik is könnyebb lenne azt hinni, hogy van Isten, de egyszerűen nem hiszik.
Persze ez nem adott dolog, lehet tanulni, és foglalkozni a vallással, ha elég nyitott vagy könnyen válhatsz vallásossá.
"ha figyelek magamra és más is figyel rám bajom nem eshet"
Ez nem igaz, csak akkor, ha feltételezed Isten létét, különben az állításod megcáfolják a balesetek, véletlenek.
Az igazi hívő tudja az igazságot ugye...én pl magamban hiszek...de tudom, hogy igazából mi is vagyok...amikor önzetlenül cselekszem, azt Isten segítségével teszem, ugyanis ő nem egy távoli helyen lógatja a lábát, és nézeget, megítél...olyan közel van, hogy el sem hinnék az emberek. Ilyen egyszerű. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Most csapott be a villám a kertszomszédunk szélkerekének villámhárítójába. A figyelem fontos, de vannak nagyobb dolgok. És meglepő módon belül találod meg a sejtéseidet Istennel kapcsolatban (vagy ahogy nevezed, a lényeg, hogy a Teljességet vagy valami hasonlót értjük alatta). Befelé figyelsz, hagyod, hogy legyen, ami egyébként is van. Nincs helye harcnak odabent. Akármit csinálsz, feltűnhet, hogy bár mindig is ez volt a "felállás" odabent, azért nagyon megfoghatatlan, hogy ki figyel benned magadra. Te figyelsz, oké. Mi van, ha csak a figyelemmel azonosulsz? Ha a figyelem figyeli önmagát? Hogy lehet ilyesmi egyáltalán? És pehelykönnyű. És ennyi a transzcendencia. Te, "ami" figyelsz ki a fejedből, maga a megfoghatatlan vagy, még magad előtt is. Mit kezdhetsz ezzel? Ez volna a neurálhálóból összekapaszkodó szerkentyű? Az öntudat precízen definiálható lenne valahogy? Próbálkozz, ameddig csak akarsz. Rejtély maradsz magad is. Ez az egyszerű Megfigyelő, ez a Tapasztaló. Csak annyi biztos, hogy a Megfigyelő igazi. Még a saját teste is lehet amolyan "Mátrix", inkább virtuális és valósnak tűnő, persze nem hinném, hogy az. De simán lehet, és belefér, hogy tényleg nincs anyag, és egy nagy vetítőben élünk Isten egy porszemnyi művének parányi pontja legmélyén egy ugyanolyan parányi pont legmélyén egy parányi pontban, ki tudja, meddig. Tudom, trippes, de mondom, simán belefér. Nem kell igaz legyen, a lehetőség érdekel, és a világ (ideértve a testedet, a gondolataidat, érzéseidet stb) megtapasztalása könnyen lehetne virtuális, észre se vennénk. Talán az is: egy kép, vízió, masszív álom sok szabállyal, de tényleges, tárgyi valóság nélkül. Csak matek, vagy valami a matek fölött, amit pillanatnyilag a csoda szó ír le elégségesen. A Megfigyelő (Te) pedig valódi, minden kétséget kizáróan ő az Én.
Lehet, hogy súlyos, de termékeny vonal. Hamarosan új jelentést nyer az egyensúly szó, csak merj végre kíváncsiskodni gátlástalanul is :) Hm, nincs is fontosabb talán, hacsak nem maga a szeretet ;)
Például nem működik a féked? Miért? Nincs rá magyarázat - és sok mindenre nem is tudnak adni - , de máris megvan a baleset, hiába figyeltél. Vagy megcsúszol, és kizuhansz egy busz elé. Pedig te figyeltél, csak rosszul jött ki a lépés.
Vannak olyan dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni, hiába akarod. Hát ilyenek a balesetek is.
sokkal könnyebb másra hagyni a felelősséget minthogy saját maguk vállalják az életüket,és kutassák a válaszokat,megoldásokat,lehetőségeket.ezt a vallásalapító emberek nagyon jól tudják,ezért az ilyen emberek számára létrehozták a vallásokat,ezzel együtt kiokoskodva a hívők tetszésének,és igényeiknek megfelelő istent.
hát van akiknek ez tetszik....
Idézek: "sokkal könnyebb másra hagyni a felelősséget minthogy saját maguk vállalják az életüket,és kutassák a válaszokat,megoldásokat,lehetőségeket.ezt a vallásalapító emberek nagyon jól tudják,ezért az ilyen emberek számára létrehozták a vallásokat"
Nos, elárulnám,hogy sok vallásos ember sokkal felelősségteljesebben gondolkodik, mint sok ateista. Miért? Hát például mi hiszünk igazságszolgáltatásban, tehát nem csinálunk olyan dolgokat,amely hirtelen anyagi haszon, de káros más emberekre, környezetre,stb.
Hogy mi nem kutatjuk a válaszokat? Tudtad hogy egy csomó tudós, orvos, filozófus, professzor, matematikus hívő keresztény volt? Tudod,sokan mennyi időt töltünk filozófia, teológia tanulmányozásával, hogy gyerekeink kérdéseire megfelelő válaszokat tudjunk adni?
És igazi vallást nem lehet létrehozni. Az mindenestül az ősi szent iratokhoz kötődik mert azok birtokolják a hagyomány kijelentéseit. A modern vallások is az ősi iratokat használják, többnyire a Bibliára épülnek, gondolom Ázsiában a Védákra meg egyéb művekre. Ugyanazt magyarázzák többféleképpen, mert nem tudnak újat mondani. Nem is lehet.
Kedves kérdező! Régen én sem hittem Istenben, de sosem gondoltam, hogy én irányítom az életemet. Gondolj bele, hogy bármikor történhet baleset,háború stb. Te sem gondolhatod komolyan ,hogy te irányítod az életedet, amikor azt sem tudod, mit fog történni holnap?
19:49
Teljesen kiforgatod az ember szavait. Senki nem mondta, hogy 4 év múlva háború lesz, vagy hogy az Istenség meg fog büntetni azért, mert nem hiszel benne, ezt most csak te állítod be úgy, mintha mi erre utaltunk volna.
Mellesleg, van rémi érzésem arról, hogy te csupán a kereszténység istenéről beszélsz, és nem általánosságban valamilyen felsőbb lényről, különben nem állítanál ilyeneket, mert a legtöbb vallásban az Istenségnek elsősorban nem a hit, hanem a szeretet számít, hisz az az élet lényege.
"a balesetek nagyrésze általában figyelmetlenségből van"
Jó, ha akarod, fogjuk rá, hogy nagy része azért van. NAGY RÉSZE, de nem az összes... és mi lesz a maradékkal? Na meg a véletlenek?
Imádom, hogy az összes ateista második érve bármilyen isten ellen az, hogy "mert ettől könnyebb lesz az embereknek, mert másra háríthatják a felelősséget."
Ez egy nagy téveszme. Vagy te hány olyan emberrel találkoztál, aki nem tesz semmit a saját életéért, hanem teljes mértékben Istenre bízza azt, és várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön? Mert én egyet sem, pedig rengeteg különféle embert ismerek, többféle vallásút, de mindegyik megdolgozik a maga álmáért. egyik jobban, a másik kevésbé, de senki nem ül a tévé előtt és vár egy isteni jelre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!