Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak én érzem ezt végtelenül...

Tgt kérdése:

Csak én érzem ezt végtelenül ízléstelennek?

Figyelt kérdés
[link]

2019. szept. 10. 19:37
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Értem én, hogy a keresztény vadászok hálásak Istennek az elejtett vadért, még azt is megértem, hogy a pap megáldja a vadászokat, meg az ő dicső tevékenységüket, talán még a puskájukat és a belezőkésüket is. De hogy az oltár elé odateszik a vérző tetemet, miközben a pap felmutatja a kenyér és a bor színe alatt valóságosan jelen lévő Jézus Krisztust – szerintem ez nagyon beteg dolog.

Na de én nem vagyok katolikus, úgyhogy ha a katolikusok számára ez rendben van, akkor legyen az ő ízlésük szerint.

2019. szept. 11. 11:18
 12/26 szp72 ***** válasza:
100%

Egy városi mesterséges környezetben természettől távol élő embereknek egy kissé valóban furcsa lehet. A modern elpuhult emberek nem szeretik látni a véres valóságot, mert az a saját halálukra is emlékezteti őket, hanem csak a sült hamburgert, a kirántott húst, mert ez így kényelmes, ez így komfortos, semmi halál, semmi vér, csak a finom étel.

A régi népek, mind a vadászók, mind az állattenyésztők a megölt állat felett vagy a megölt állattal adtak hálát Isten vagy isteneik adományaiért. Ugye a zsidóság kultusza is főleg az állatáldozatra épült. A megölt állat egyébként a megváltás előképe, az állat életével fizet a mi életünkért. Ami neki halál az nekünk étel. Jézus Krisztus áldozata is egyébként testének-vérének megevéséről szól, persze nem kannibalizmus formájában, hanem a kenyér és a bor szelíd színeiben.

2019. szept. 11. 12:15
 13/26 A kérdező kommentje:

szp72: „A régi népek, mind a vadászók, mind az állattenyésztők a megölt állat felett vagy a megölt állattal adtak hálát Isten vagy isteneik adományaiért.”

Lehet, hogy az a bajom ezzel a képpel, hogy valami ősi, pogány rituálét idéz, és nem egy keresztény szertartást. Mert Jézus Krisztus áldozatának a kilőtt szarvashoz nem sok köze van.

2019. szept. 11. 12:37
 14/26 anonim ***** válasza:
0%

Azt írja a cikk, hogy a szentmise szentáldozattal zárult.

Ha nem a szarvast, akkor mit áldoztak a papok? Gondolom a kenyeret "átváltoztatták" istenné, majd ezt az istent áldozták fel. Ez a botrány, nem a szarvas!

2019. szept. 11. 16:44
 15/26 szp72 ***** válasza:
69%

@ "Lehet, hogy az a bajom ezzel a képpel, hogy valami ősi, pogány rituálét idéz,"

Hálaadás Isten adományaiért valóban igen ősi szertartás, de nem mondanám pogánynak. Az asztal feletti áldás is általános és ősidőkre visszamenő szokás, amelyen ugyanúgy ott van a leölt állat csak már kissé átalakítva. Ahogy hálát lehet adni nem csak a kenyérért, hanem a búzáért, vagy akár a termőföldért és az esőért, úgy hálát lehet adni lelőtt vadért is, amely a pecsenye egy korábbi formája.

@ "Mert Jézus Krisztus áldozatának a kilőtt szarvashoz nem sok köze van."

Mindössze csak annyi, hogy ugyanaz a Krisztus adta életét értünk, mint aki a szarvasokat is nekünk adta eledelül.

2019. szept. 11. 19:44
 16/26 szp72 ***** válasza:
78%

@ "Ha nem a szarvast, akkor mit áldoztak a papok?"

A katolikus papok Jézus Krisztus egyszeri és megismételhetetlen keresztáldozatát jelenítik a kenyér és a bor formájában elrejtve, amit Krisztus akarata és rendelése alapján tesznek. Az önmagát feláldozó Krisztust adjuk-áldozzuk bűneinkért cserébe az Istennek, mert másunk nincsen.

@ "Gondolom a kenyeret "átváltoztatták" istenné,"

Egész pontosan annak a Krisztusnak a testévé, aki Isten egylényű és egylényegű Fia. Tehát valóban Isten jelenik meg, de nem isteni formájában, hanem megtestesülve. A keresztények Istene képes megtestesülni, ha akar, márpedig a Biblia alapján úgy tűnik, hogy akart.

@ "majd ezt az istent áldozták fel."

Mi Krisztust nem FELáldozzuk, hanem csak áldozzuk. A feláldozás ugyanis valamiről való lemondást, az áldozás pedig egyszerűen adományozást jelent. Krisztus feláldozta magát, mert lemondott az életéről, s mi ezt a magát egyszer feláldozó Krisztust adjuk Istennek bűneinkért cserébe.

2019. szept. 11. 20:21
 17/26 A kérdező kommentje:
szp72: Csak az a baj, hogy az oltár elé tett állati tetem nem a hálaadást sugallja, hanem az állatáldozatot.
2019. szept. 12. 10:08
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk tanévnyitó mise volt a hétvégén, a gyerekek az oltár elér rakták házizsákjaikat. Akkor ez most azt a benyomást kelti sokakban, hogy iskolatáskákat áldozunk fel a templomba? Elég ízléstelen elképzelés.
2019. szept. 12. 17:28
 19/26 A kérdező kommentje:
Iskolatáskát soha nem áldoztak egyetlen istennek sem. Állatokat viszont annál inkább.
2019. szept. 13. 07:15
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Száz évvel ezelőtt is még az emberek többsége sokkal közelebbi kapcsolatban volt a halállal. A húst, amit a szakács vagy háziasszony az asztalra rakott, gyakran maga is ölte meg. Még mi is rendszeresen vágtunk csirkét gyerekkoromban, általában nekem kellett lefogni, és éreztem a kezeim között, ahogy kivérzik és lassan elernyed. A halottakat is a családi házban ravatalozták fel régen.

Ma ez a kapcsolódásunk egyre jobban elvész, mert a fogyasztói társadalom arra ösztönöz, hogy ne foglalkozzunk a javaink árával, hogy ahhoz kinek kellett dolgozni, vagy épp meghalni.

Természetes, hogy viszolyogtat egy ilyen, kedves kérdező, ez a szertartás éppen abban segít tudatosítani, hogy mi emberek a javainkat bizony áldozat árán nyerjük el. Minden hús állatáldozat. Az állat esik áldozatául annak, hogy mi élhessünk.

2019. szept. 13. 14:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!