Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Krisna Tudatú Hívők Közösség...

A Krisna Tudatú Hívők Közössége (Krisnások, Hare Krisna Mozgalom) szektának minősül, vagy nem?

Figyelt kérdés

Mit tudtok róluk? Tudom, hogy van saját honlapjuk is, de azt már végignéztem, elolvastam. Van valakinek esetleg személyes tapasztalata is?

Ja, és mit gondoltok az alábbi videókról?

http://www.youtube.com/watch?v=Lu6QlXkzAwg

http://www.youtube.com/watch?v=mJUTgfikFP4&NR=1

2010. júl. 10. 13:50
1 2 3
 21/26 Lebannen ***** válasza:
Szerintem itt jutunk el ahhoz a kérdéshez,hogy mi a különbség vallás és hit között.
2010. júl. 20. 23:52
 22/26 anonim ***** válasza:

Mit buktak be? Krisna a legfelsőbb, eredeti entitás, akinek a kiterjedése Visnu. Brahmá egy olyan lélekm mint mi, de múltbeli jámbor tetteinek következtében megkapta ezt a hivatalt - egy időre. Shíva pedig egy spciális eset, úgymond félúton Krisna és a lelkek között... Indiában rengeteg féle képpen csavarják a védikus írások tanait, ezért rengeteg felfogás alakult ki a három fő isten - Visnu, Shíva, Brhamá - kapcsán.

A Krisna-tudatő szervezet egyébként a Bengáliai Vaisnavizmus követői, ami inimum 6-7száz éves múlttal rendelkezeik. Van egy hiteles tanítványi láncolatuk. Ugye az ISKCON-t Sríla Prabhupáda alapította, aki tanítványa volt Bhaktisidhanta-Sarasvati Thakurnak és így tovább egészen Vaitanya Mahaprabhuig, aki nem más, mit Krisna inkarnácija ebben a kali-yugában, hogy a Hare Krisna mantra éneklésével felszabadítsa a az anyagi világban szenvedő lelkeket.

Nem szekta tehát, hanem egy ősi vallásnak a hívei, minimum több száz éves múlttal. Egyébbként fő szentírásuk a Bhagavad-Gítá melett a Srímad-Bhagavatam, ami egyértelmúen ecseteli, hogy Krisna az eredeti személy, mindeni más belőle terjedt ki. És a Srímad-Bhagavatam vitathatatlanúl legalább ezer éves, de a hinduk szerint 5 ezer évvel - a Kali-yuga kezdetén - jegyezte le őket Vyásadéva, aki szintén vaisnava volt.

2011. dec. 15. 17:24
 23/26 anonim ***** válasza:
ööö... Caitanya Mahaprabhu... siettem ezért elgépeltem pár dolgot.
2011. dec. 15. 17:26
 24/26 anonim ***** válasza:

A videókon az öröm életérzése látható. Nekem tetszik!

Amúgy semmi bajom velük, mert nem más vallások szapulásával akarják a sajátjukat népszerűsíteni, felhajtás nélkül végeznek karitatív cselekményeket (hajléktalanok rendszeres etetése), nem bántanak senkit.

2013. júl. 7. 08:26
 25/26 anonim ***** válasza:

Kezdjük avval, mi a szekta:

Szekta (a lat. seco, 'levág' igéből): intézményes vallási közösségtől elkülönült, kis eretnek csoport. Eredeti közössége tanításából bizonyos tételeket egyoldalúan hangsúlyoz, és tagjait általában a szokásosnál szigorúbb aszkézisre kötelezi. (Magyar Katolikus Lexikon.)

A hinduizmus többféle vallás összefoglaló neve, nincs egy egységes vallási intézménye. Ez az oka annak, ha a Krisnások azt mondják magukról, hogy nem hinduk. A "hindu" szó egyáltalában nem határozza meg pontosan, hogy milyen vallást követ valaki.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége egy nemzetközi közösség magyarországi ága, amely a bengáli vaisnava hagyományt viszi tovább. A hinduizmus legfőbb irányzatai között vannak jelen a vaisnavák, a saivák és a sákták. A Krisna-hívők a vaisnava ághoz tartoznak. Ez Visnu nevéből származik, Visnu imádójára utal. A monoteista vaisnava vallásban Istennek számtalan nevét és formáját megemlítik és tisztelik, de a különböző felekezetek általában egy bizonyos név és forma imádatát részesítik előnyben. A srí-vaisnaváknál ez általában visnu, a rudra-vaisnaváknál Narasimha, a bengáli- és a kumára-tradíció követőinél Krisna. Ezeken kívül még Ráma imádata örvend nagy népszerűségnek. Az előbb felsoroltak ugyanannak az istenségnek a különféle nevei illetve alakjai.

A bengáli-tradíció a mai formájában a 15. századból ered, de a gyökerei a 13. századi Madhva nevével fémjelzett hagyományhoz nyúlnak vissza.

2016. jan. 27. 10:15
 26/26 p64 ***** válasza:
57%
nem szekta! ez egy rendes vallás
2018. júl. 18. 23:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!