Mit nevezhetünk szektának?
Megfigyeltem, hogy gyakran igen pontatlanul használják ezt a szót. Szerintem sokan csak felületetsen ismerik a jelentését.
Vagy én tudom roszul?
Általában arra használják, amit a wiki is ír:
A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni. A szekta fogalom mai használata viszonylag pontatlan és kevéssé szelektáló. Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül. A szó mind a köznyelvben, mind a publicisztikában pejoratív tartalmú. Eredeti értelmében azonban – és vallásszociológiai használatában is – értékmentes: egy sajátos vallásos közösségi forma megjelölésére használják.
Én abban látok nagy pontatlanságot, amikor a sok-sok kissebb-nagyobb felekezet a nála kissebbeket előszeretettel "leszektázza", pedig azok is éppúgy "szekták" a szó, mai pejoratív értelmében (még a római katolikus egyház is!).
Ez nagyon álságos, manipulatív osztályozása az egyházaknak szerintem.
A régi példa végül is jó példa: az első századok keresztényei is "veszélyes szektának" minősültek a római birodalomban, mivel az akkori közfelfogással ellentétes értékeket vallottak sok dologban, (nem mentek el katonának, nem imádták a császárt, stb.) de a birodalom, és az eszméi mégsem maradtak fennt örökre. Persze a dominánsá váló (szektásodó) "kereszténység" abban a hitben, formában szintén nem maradt meg, de ez egy másik történet.
Másrészt nem kell ahhoz kisméretűnek lenni, hogy erőszakos legyen egy egyház! Itt nem ártana elgondolkozni az arányokon! Hány ember halhatott meg az ismert nagy történelmi egyházak tagjai kezétől, mondjuk az elmúlt 100 év alatt, és mennyi annak a néhány agresszív "szektának" a jóvoltából, akik ilyen módon fanatikusak?
Ez a csúnya történelem, nem tud hazudni.
Vallásos csoport, olyan tanítással, amely döntő részeiben a Biblia egyetemes tanításától és egész szellemétől lényegesen különbözik. Ilyen szekta volt a sadduceusokké (Csel 5,17) és a farizeusoké (Csel 15,5; 23,6; 26,5). Eleinte a keresztényeket (keresztyéneket) is szektának nevezték (Csel 24,5, 28,22).
Ha egy templom formájú egyházban a lelkészek, presbiterek és diakónusok többsége nem Istennek tetszően viselkedik, nem a Biblia tiszta tanításait követve szolgálnak, s emiatt egy valóban komolyan istenfélő hívő lelkész különválik és egy új, ház formájú egyházat hoz létre, s hozzája csatlakozik több, e egyházból való hívő, akkor már nem nevezhető ez a különvált csoport szektának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!