A Krisna Tudatú Hívők Közössége (Krisnások, Hare Krisna Mozgalom) szektának minősül, vagy nem?
Mit tudtok róluk? Tudom, hogy van saját honlapjuk is, de azt már végignéztem, elolvastam. Van valakinek esetleg személyes tapasztalata is?
Ja, és mit gondoltok az alábbi videókról?
http://www.youtube.com/watch?v=Lu6QlXkzAwg
http://www.youtube.com/watch?v=mJUTgfikFP4&NR=1
ma 18:44-kor írónak
Az általad belinkelt korábbi kérdést is én írtam ki... még régebben. Mert érdekel a hinduizmus, és nem kevés irodalmat olvastam már róla....amikor hirtelen valaki be akarta nekem magyarázni azt, h nem Krisna az inkarnációja Visnunak, hanem Visnu Krisnának...továbbá a krisnások terjeszkedési próbálkozásai a keresztény hittérítőkre emlékeztet.
El sem hiszem hogy egy értelmes kérdés értelmes válaszokkatl és olvasott kérdésfeltevővel. Végre!
A kérdésed bonyolult.
Az Isvara Trimurti, minden hindu alapokon nyugvó vallás alapja, ez igaz. De pár különbséget érdemes észrevenni köztük. Alapból ugye hinduvá nem válhatsz, mert annak születni kell. A trimuri és a vallás kezdeti olvasztótégely mivoltának hatására számtalan alfaja fejlődött ki. Alapból keleten a sivaisták ugyanúgy mint a visnuisták elismerik mindkét isteni formát (brahma nem is kédés) csupán a prioritásban van különbség. Az európai hindu alapokon nyugvó egyházak missziós tevékenységeket folytatnak. Ezért van hogy a Krisna Tudatú hívők térítenek. De eredeti helyükön nem. Azaz indiában nem látsz bhagavad gítával házaló szerzeteseket ugyanúgy, mint ahogy rómában sem térít a Katolikus egyház. Ezért ez alapján megítélni nem szabad. (Természetesen a történelmi egyházakról beszélek, nem olyanokról mint a Jehova tanui)
A hindu vallás szerteágazó "leányvallásait" nem lehet európai aggyal és szóhasználattal pontosan megfogalmazni. Így a kérdésedre a válasz: szekta is meg nem is. Egyik kategóriába sem lehet besorolni pontosan. Rettentő tiszta forrást használó vallásról van szó, európai missziós tevékenységgel, hatalmas múlttal.
Én nem vagyok hívő, de nagyon szeretem Őket.
Ajánlom Neked, ha érdekel, hétvégén lesz a Krisnavölgyi Búcsú, ott van mindig kérdezz-felelek sátor. Látogass el oda (tényleg jó program) és tedd fel nekik a kérdéseidet. Egészen biztosan válaszolnak.
Namaste
A Krisna-tudat szerintem nem vallás.A szent írásukban,a Bhagavad Gítában ez áll:
Tagadd meg a vallás minden változatát,és hódolj meg egyedül énelőttem.
"A Krisna-tudat szerintem nem vallás.A szent írásukban,a Bhagavad Gítában ez áll:
Tagadd meg a vallás minden változatát,és hódolj meg egyedül énelőttem."
Azért azt is vedd figyelembe, hogy mikor, hol hangzik ez el?
Mindezt Krsna mondja Arjunanak, miután a jóga összes változatát megmutatta, stb., és Arjuna már magasabb szintű tudással rendelkezett.
Annyiból igazad van, hogy a Krsna-tudat egy bizonyos szinten már nem vallás...de hosszú az út addig, több élet is.
Vagy másként teszem fel a kérdést:
A magukat Krsna tudatúnak minősítő emberek közössége szektának minősül, vagy nem?
'Az igaz,hogy személyesen Arjunához beszél,de amit mond nem csak neki szól.Nem véletlen,hogy a két harcoló fél között hangzik el a beszélgetés,hogy mindenki hallja.'
Én sem azt mondtam, hogy azt Krsna csak személy szerint Arjunának mondta. Hanem Arjuna azt az utat járja be, amit mindenki másnak is be kell járnia...és éppen az útnak a végefelé (amikor már magasabb tudatszintben van) Arjuna, hogy megértse, akkor hangzik el az. Vagyis olyan emberek nem tekintik a Krsna tudatot vallásnak, akik már olyan szinten vannak, mint akkor volt Arjuna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!