Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen egy gyülekezet?

Milyen egy gyülekezet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre is bocsánat, semmi tapasztalatom nincs ebben a témában. Csupán kíváncsiságból teszem fel a kérdést! :)

Milyen egy gyülekezet? Mit szoktak csinálni, hogy mükődik ez az egész?

Pár barátom mondta már hogy régebben voltak ilyenen és elég furcsa dolgok történnek ilyenkor, nemtudom ezekből mi igaz.

2019. júl. 1. 22:51
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A gyülekezet nem az alkalmat jelenti, hanem egyrészt egy szervezeti egységet (pl. Xy terület/templom gyülekezete), másrészt a közösséget.

Ha misére/istentiszteletre vagy kisebb egyházak, közösségek alkalmaira vagy kíváncsi, legegyszerűbben youtube-n nagyon sok példát találsz - ahány "ház", annyiféle menetrend, szokások, még a történelmi egyházakon belül is, de még nagyobb a szórás a kisegyházaknál vagy az önszerveződő közösségekben, hogy szerintük hogyan kell vagy érdemes vagy hogyan érzik jól magukat. Vannak elhagyatott pár fős düledező kis falusi templomok egy nyekergő orgonával és vannak többezres, színháztermet, sőt néha stadion bérlő gyülekezetek is.

De nem csak a klasszikusan vasárnap/ünnepeken a templomba járókat jelenti a gyülekezet, hanem sok helyen van akár egyéb intézmény is, amit működtet (óvóda, iskola) vagy rendszeresen szolgál (pl. kórház, öregek otthona) vagy lehetnek gyülekezeten belül különböző körök, mint kórus, vagy imakörök, bibliaórák, táborok, misszió, konferenciák... stb. és hát a felbuzdulós takarítástól a konkrét célú adománygyűjtésen át a többéves építkezésig nagyon sokféle tevékenységet vállalhat. Vannak ugye, akik ott dolgoznak, és vannak, akik önkénteskednek, és vannak, akik csak igénybe veszik a szolgáltatást/alkalmat.

(Itt egyébként olvashatsz egy régi :) lexikonos magyarázatot is arról, mi a gyülekezet:

[link] )

2019. júl. 3. 13:56
 12/15 anonim ***** válasza:
Nálunk a gyülekezet gyarló emberekből áll. Vannak alkalmaink, ahol Istentisztelet zajlik (ének, prédikáció politika nélkül, majd megint ének és utána beszélgetés egymással) és vannak alkalmak, ahol szolgálunk mások felé. Legyen az ruha vagy ételosztás, vagy épp evangelizációs alkalmak különböző helyeken, ahová bárki csatlakozhat. Olyankor viszünk nasit, innivalót, játékokat és az Igét. Nálunk ennyi.
2019. júl. 3. 14:42
 13/15 anonim ***** válasza:

Csúnya, felpuffadt kéz, orvoshoz kell fordulni vele.

(gyülik a kezed)

2019. júl. 4. 16:33
 14/15 nagybotos ***** válasza:
100%

Normális személynek normális válasz: Nekem lényegében nincs semmilyen családi kapcsolatom, nincs családom. Itt Csepelen ahol lakom, megcéloztam a csepeli baptisták.hu /FB-n itt találod./ gyülekezetet, mert emlékeztem, hogy kevesen vannak =ismerik egymást, és befogadó szellemiségűek a baptisták. Valóban tök normális társoság. Mindenféle kor osztály. Van ének, prédikáció, közös ima (hallom, ki mit köszön meg, kinek mi fáj...és együtt örülhetek, vagy átérezhetem, ha fáj valakinek valami. Én is megoszthatom a sajgó fájdalmam /a felnőtt fiam nem törődik velem/ és átélhetem, hogy, hogy egy két tag átérzi és imádkozik értem / )A végén nem jövünk el egyből, egymással beszélgetünk ... pl: Ha Attilának jó kapása volt akkor főz a bográcsban halászlét mindnyájunknak.PL: Kölcsön kérek-kapok szerszámot, ha nekem nincs olyan. pl: Egy 92 éves tag nagyon legyengült. Egy nő, és én másfél éven át sétáltattuk =felerősödött /életem egyik jelentős élménye a vele kialakult kapcsolat./ Ez nekem ÉRTÉK! stb

Sze.....ttel: nagybotos.

2019. júl. 16. 17:08
 15/15 KZitus ***** válasza:

Szia

Elmondanád mi történt azóta(2hete)? Esetleg elmentél valamelyik gyülekezetet megnézni?

2019. júl. 17. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!