Gyülekezet elhagyók, miért hagynak el gyülekezetet?
Szervusztok. A kérdésem azért fogalmazódott meg, mert sokat szoktam az egyház történelmen elmélkedni. Hogy honnan indult, és ma hova tart. Először ugye volt a ma ismert Ortodox és Katolikus egyház egyvelege, ez volt az alap, a kiindulási pont, noha tudom sokan már ezzel sem értenének egyet. Aztán megtörtént a reformáció, meg persze az addig elvezető úton is számtalan kis gyülekezet kialakulása titokban.
Nos, én valahol még helytállónak is látnám azt, hogy valaki nem ért egyet a legnagyobb történelmi egyházakkal, és ezért kilép, esetleg valamilyen reformálás következtében új gyülekezetet alkot. De láthatjuk, hogy itt nem áll meg a történet. Hiszen az újonnan kialakult gyülekezetek tagja is elhagyják a sajátjaikat, majd lehetséges, hogy ők is új gyülekezetet alkotnak, és ez, mint valami szörnyű átok emberről, emberre szál.
Nincs a legkevésbé sem látható jele, hogy a reformátoroknak, itt legyen történelmi egyház képviselete, vagy valamilyen kis egyház, újonnan alakult egyház, vagy titokban működő csoport, hitelt érdemlőbb lenne, mint a mainstream Katolikus, vagy Ortodox.
"mint valami szörnyű átok emberről, emberre szál" - miért lenne ez átok?
"itt nem áll meg a történet. Hiszen az újonnan kialakult gyülekezetek tagja is elhagyják a sajátjaikat" - az ilyesmi azért a legritkább esetben történik 1 generáción belül. Aki pedig már beleszületett, annak éppúgy meglehet az oka a kilépésre és más gyülekezethez csatlakozásra, mint a szüleinek volt.
"Nincs a legkevésbé sem látható jele, hogy a reformátoroknak...hitelt érdemlőbb lenne, mint a mainstream Katolikus, vagy Ortodox" - mi számít neked "látható jelnek". A meggyőződése neked nem elég?
A hit Isten ajándéka, és mindenkinek joga kell legyen olyan formában gyakorolni, ahogy jónak látja.
Amúgy is: meggyőződésem, hogy mindannyian ugyanazt az Istent imádjuk, még ha másként is rajzoljuk meg a képzeletbeli alakját.
Szerintem az a baj, hogy nagyon vallásokban gondolkodol, ami könnyen lezárttá teheti az embert a Jézust tanulással kapcsolatban.
Jézus mindig is a nyitottságot, az új és jobb dolgok tanulására és elfogadására kérte a tanítványait. Természetesen arra az új és jobb "dologra" amit ő már "magjában" átadott, tehát szinkronban van az ő tanításával, de kibontanunk és fejlődnünk nekünk kell!
Mert "aki nem alázza meg magát, és nem lesz olyan mint a gyermek, az semmiféleképpen nem juthat be az Isten Országába".
Jézus egyébként maga sem volt vallásos, azért is üldözték, mert ahol csak lehetett szinte mindig megszegte a vallásos előírásokat. (megszegte a szombatot, evett ivott, lakodalmakba járt, és azt mondta az akkori főpapoknak, "hogy ti az ördög atyától valók vagytok")
Persze értem én, hogy kellenek keretek, ahol tisztelettudóan és illendően ki lehet fejezni, meg lehet vallani a hitünket. De amikor már a forma (vallás) fontosabb, mint a tartalom, akkor ott már baj van.
Az Isten Országában nincsenek vallások, szerintem tök mindegy, hogy ki milyen formában vallja meg a hitét, a hit a lényeg és nem a forma (a vallás).
#2 ekkora ökörséget még nem láttam mint amit te írtál.
Pl.
"Jézus egyébként maga sem volt vallásos, azért is üldözték, mert ahol csak lehetett szinte mindig megszegte a vallásos előírásokat."
Jézus vallásos volt. Ő csak a képmutatás ellen lépett fel, minthogy szombaton nem szabad gyógyítani. Ugyanakkor a templomból kiűzte az árusokat. Ez mi ha nem vallásos cselekedet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!