Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a 1Sámuel 28. -ban az...

Ha a 1Sámuel 28. -ban az endori halott látó asszony valóban Saul próféta lelkét látta, akkor az elhunytak lelkei vannak valahol a testük nélkül is?

Figyelt kérdés

SÁMUEL I. KÖNYVE

28. fejezetSaul az endori asszonynál

1 És történt abban az időben, hogy a Filiszteusok összegyűjték seregeiket a hadra, hogy harczoljanak Izráel ellen. És monda Ákhis Dávidnak: Tudd meg, hogy velem kell jőnöd a táborba, mind néked, mind embereidnek.

2 Dávid pedig felele Ákhisnak: Meglátod bizonynyal, hogy mit fog cselekedni a te szolgád. És monda Ákhis Dávidnak: Ennélfogva fejem oltalmazójává teszlek mindenkorra.

3 Sámuel pedig meghalt vala, és siratá őt az egész Izráel, és eltemeték őt saját városában, Rámában; Saul pedig a varázslókat és * jövendőmondókat kiirtá a földről. [u'3 M\xf3z. 19,31.']

4 És mikor a Filiszteusok egybegyűlvén, eljövének és tábort járának Sunemnél: * egybegyűjté Saul is az egész Izráelt, és tábort járának Gilboánál. [u'J\xf3zs. 19,18.']

5 A mint azonban Saul meglátta a Filiszteusok táborát, megfélemlék és az ő szíve nagyon megrémüle.

6 És megkérdezé Saul az Urat, de az Úr nem felelt néki sem * álomlátás, sem az Urim, † sem a próféták által. [u'4 M\xf3z. 12,6.'] ; [u'2 M\xf3z. 28,30. 4 M\xf3z. 27,21.']

7 Akkor monda Saul az ő szolgáinak: Keressetek nékem egy halottidéző asszonyt, hogy elmenjek hozzá, és megkérdezzem őt. Szolgái pedig mondának néki: Ímé, Endorban * van egy halottidéző asszony. [u'J\xf3zs. 17,11.']

8 Másnak tetteté azért Saul magát, és más ruhákat vevén magára, elméne ő és vele két férfi; és elmenének éjjel az asszonyhoz, és monda: Mondj jövendőt nékem halottidézés által, és idézd fel nékem azt, a kit mondok néked.

9 És monda az asszony néki: Ímé te jóltudod, hogy mit cselekedett Saul, hogy kiirtá a földről a varázslókat és jövendőmondókat; miért akarod azért tőrbe ejteni az én lelkemet, hogy megöless engem?!

10 És megesküvék néki Saul az Úrra, mondván: Él az Úr, hogy e dolog miatt büntetésed nem lészen.

11 Monda azért az asszony: Kit idézzek fel néked? És ő monda: Sámuelt idézd fel nékem.

12 Mikor pedig az asszony Sámuelt meglátta, hangosan felkiáltott. És szóla az asszony Saulnak, mondván: Miért csaltál meg engem? hiszen te vagy Saul!

13 És monda néki a király: Ne félj! Ugyan mit láttál? Az asszony pedig monda Saulnak: istenfélét látok feljőni a földből.

14 És ő monda néki: Milyen ábrázata van? Ő pedig monda: Egy vén ember jő fel, és palást van rajta. És megismeré Saul, hogy az Sámuel, és meghajtá magát arczczal a föld felé, és tisztességet tőn néki.

15 Sámuel pedig monda Saulnak: Miért háborgattál, hogy felidéztettél engemet? És felele Saul: Igen nagy szorultságban vagyok; a Filiszteusok hadakoznak ellenem, az Isten pedig eltávozék tőlem, és nem felel már nékem sem próféták által, sem álomlátás által; azért hívtalak téged, hogy megmondjad nékem, mit kelljen cselekednem?

16 És monda Sámuel: Ugyan miért kérdezel engemet, ha az Úr eltávozott tőled és ellenségeddé lőn?!

17 És a szerint cselekedett az Úr, a mint általam megmondotta vala: * elvette az Úr a királyságot a te kezedből, és adta azt a te társadnak, Dávidnak. [u'r\xe9sz 15,28.']

18 Mivel nem hallgattál az Úrnak szavára, és nem hajtottad végre az ő felgerjedt haragját az * Amálekitákon: azért cselekszik most így veled az Úr. [u'r\xe9sz 15,3.8.9.26.']

19 És az Úr Izráelt is veled együtt a Filiszteusok kezébe adja, te pedig holnap fiaiddal együtt velem leszesz. Izráelnek táborát is a Filiszteusok kezébe adja az Úr.

20 Akkor Saul a maga egész nagyságában hirtelen a földre esék, mert nagyon megrémüle Sámuel szavaitól; és semmi erő nem vala benne, mert egész nap és egész éjjel semmit sem evék.

21 Akkor az asszony Saulhoz ment, és mikor látta, hogy annyira megrémült, monda néki: Ímé a te szolgálóleányod hallgatott szavadra, és koczkára tettem életemet, és megfogadtam szavaidat, a melyeket mondottál nékem:

22 Most azért hallgass te is szolgálóleányod szavára, hadd tegyek egy falat kenyeret elődbe, és egyél, hogy erőd legyen, mikor útra kelsz.

23 Ő azonban vonakodék, és mondá: Nem eszem; de szolgái és az asszony is kényszeríték őt, és ő engedett szavoknak, felkelt a földről, és felüle az ágyra.

24 Vala pedig az asszony házánál egy hízott borjú, és sietve levágta azt; azutánlisztet vett, és meggyúrta, és sütött kovásztalan pogácsát.

25 És vivé Saul elé és az ő szolgái elé, és evének; azután felkeltek és elmenének azon az éjszakán.

2019. jún. 30. 22:59
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
67%

"Ha olvasod Bölcs Salamon szavait, az állatok sem élnek árnyként sehol, pedig ha valakik, Ők lehet, hogy megérdemelnék az élet folytatását sokszor az emberrel szemben, aki gyalázatosan viselkedik.

De a vége mindenkinek ugyanaz. ezt nem lehet félre érteni."

Akkor van egy jó hírem:

"Az emberek sorsa olyan, mint az állatoké, egyforma a sorsuk: ahogyan meghal az egyik, ugyanúgy meghal a másik is, és ugyanolyan lélek van mindegyikben, nem különb az ember az állatnál. Bizony minden hiábavalóság!"

Eszerint akkor nem lesz örök élete a földi reménységűeknek, nem fognak 144 ezren uralkodni Krisztussal fenn az égben, stb...

2019. júl. 1. 19:54
 22/26 anonim ***** válasza:
52%

Nagyon cifráz.

Jézus halála, és az új szövetség megkötése által lehetséges. DE addig míg ez érvénybe nem lép, vagy is messiási királyság idejéig, mindenki meghal, a felkentek is.

Azonban a felkentek az első feltámadásban részesülnek, vagy is a haláluk után megkapják égi hivatalukat.

2019. júl. 1. 20:54
 23/26 anonim ***** válasza:
68%

"Azonban a felkentek az első feltámadásban részesülnek, vagy is a haláluk után megkapják égi hivatalukat."

Akkor az állatok is így feltámadnak? Hiszen Bölcs Salamon azt írta, hogy az ember és állat sorsa egy.

2019. júl. 1. 20:59
 24/26 KZitus ***** válasza:
52%

Szia

Néhány információ Saulról segít választ kapni a kérdésedre.

Mivel Isten megvonta Saultól a támogatását az engedetlensége miatt az 1Sámuel 15:23 verse szerint, Sámuel nem volt hajlandó többé(még életében) szóba állni Saullal, pedig az kereste az alkalmat erre. Az olyanokról mint az Én-Dórban élő szellemidéző Isten így rendelkezett:

2Mózes 22:18

"Ne hagyj életben varázslónőt.

3Mózes 19:31

"Ne forduljatok szellemidézőkhöz és jósokhoz, nehogy tisztátalanná váljatok általuk. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek.

3Mózes 20:6

"Ha valaki hűtlen hozzám, és szellemidézőket vagy jósokat keres fel, akkor én ellene fogok fordulni, meg fogom ölni, és így el lesz távolítva a népéből."

3Mózes 20:27

" Ha egy férfi vagy egy nő szellemidéző vagy jós, meg kell ölni. Meg kell őket kövezni. A halálukért ők maguk a felelősek.«”

5Mózes 18:10, 11

" Ne legyen olyan köztetek, aki elégeti áldozatként a fiát vagy a lányát, jóslással foglalkozik, mágiát űz, előjelek után kutat, varázsló, aki másokat megigéz, szellemidézőtől vagy jóstól tudakozódik, vagy aki halottaktól kérdez."

Jehova tudta, hogy a jósok és szellemidézők mögött gonosz démonok állnak, és ő tisztán akarta tartani a népét tőlük. Saul ennek ellenére elment a jósnőhöz! Szerinted ezt Isten támogatta, helyeselte? Ha Sámuel nem volt hajlandó ameddig élt szóba állni Saullal, vajon a halála után lehetett volna erre kényszeríteni? Nem, aki megjelent Saulnak az egy gonosz démon volt, aki Sámuelnek adta ki magát, és amit elmondott Saulnak az csak részben teljesedett úgy ahogyan elmondta, viszont az ítélet amit Isten mondott ki Saulra, a pontosan úgy teljesedett be rajta! Erre könnyen rájöhetsz, az az egész Saullal papcsolatos történetet elolvasod.

2019. júl. 2. 20:21
 25/26 anonim ***** válasza:

Már bocsánat, 24-es, de hol áll az az Igében, hogy Sámuel nem volt hajlandó szóba állni Saullal? Én sehol sem olvasom, hogy Saul kereste volna Sámuelt, de Sámuel nem állt vele szóba.

Az amálekiták leverése után nem is találkoztak többé. Azt olvassuk:

"És Sámuel nem látogatá meg többé Sault egész halálának idejéig; de bánkódék Sámuel Saul miatt." 1Sám 15,35.

Sámuel nem ment többé Saulhoz, mert az Úrnak nem volt több mondanivalója Saul számára.

De azt se olvassuk, hogy Saul kereste volna az Urat, és ő ment volna Sámuelhez. Sámuel bánkódott Saul miatt, tehát ha Saul bűnbánattal és az Urat keresve elment volna Sámuelhez, Sámuel egészen biztosan szóba állt volna vele.

Természetesen a halottlátó asszonyhoz fordulni a lehető legrosszabb döntés volt.

Saul egyszerűen későn kapott észbe, de akkor is rossz helyre fordult. Akárcsak Ézsau vagy később Júdás, már ő sem találta meg a megbánás helyét.

2019. júl. 3. 11:05
 26/26 KZitus ***** válasza:

25-ös hszóló

Valóban ugy van ahogyan írtad. Én emlékeztem rosszul a "Sámuel nem volt hajlandó szóba állni Saullal?"-ra. Elnézésedet kérem, és másokét is, akik olvasták. Utána olvastam a történetnek, és ez az rész, amelyre rosszul emlékeztem:1Sámuel 19:18-24

A többit amit írtál, én is így olvastam, tudom a Bibliából. Köszönöm a kiigazításidat.

2019. júl. 3. 18:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!