Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van értelme - illetve lehet -...

Van értelme - illetve lehet - részt venni szent misén így?

Figyelt kérdés

Nagyon szeretnék látni élőben egy misét, mert úgy érzem, hogy ennek lenne értelme, és segítene a megtérésemen, hogy merre is induljak...

De ha nem járulhatok a szentségekhez,. akkor nem biztos, hogy jó ötlet, mert én csak Krisztus testét és vérét látom célszerűnek fogyasztani. Kérlek titeket, adjatok gondaolatokat, amik elvisznek templomba! Köszönöm!

2019. jún. 15. 20:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
91%

"De amúgy azt hiszem, nincs sok értelme vitát nyitnom olyan dolgokról, amit én látok, de más nem lát, úgyhogy a további támadásokat nem fogom figyelmere méltatni."

Szerintem itt egyedül te támadsz. A kérdező megkérdezte, hogy van-e értelme elmennie egy misére, te pedig egyből támadásba lendültél a nagyobb felekezetek ellen, sőt odáig jutottál, hogy se bennük, se köztük nem él Krisztus. Hiszen mint írod:

"És igen, biztos vagyok benne, hogy a legtöbb nagy egyházba járó embernek fogalma sincs a szívében arról, hogy ki Jézus, ilyenformán hogyan gyűlhetnének össze az ő nevében?"

Egyáltalán egy magát kereszténynek állító ember hogy káromolhatja így Istent? Mint írod: "biztos vagyok benne". Hogy lehet erről ily nagy bizonyosságod? Csak nem magadra értelmezed a próféta szavait?

"De te, Seregek Ura, igazságos ítélettel ítélsz; te a vesék és a szívek vizsgálója vagy."

Ha nem te vagy a szívek és vesék vizsgálója, akkor hogy lehet bizonyosságod minden egyes ember (vagy legalább többségük, mint írtad) hitéről? Ha úgy gondolod, hogy neked még is bizonyosságod van, akkor Istent káromlod, ha még sincs bizonyosságod, akkor egyszerűen hazug vagy.

2019. jún. 16. 19:34
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

"De ha nem járulhatok a szentségekhez,. akkor nem biztos, hogy jó ötlet, mert én csak Krisztus testét és vérét látom célszerűnek fogyasztani."

Van értelme szentáldozás nélkül is misére menni. Mi is megyünk akkor is, ha épp nem tudunk áldozni. Vagy pl. elvált újraházasodottak nem is áldozhatnak, mégis biztatják őket, hogy menjenek misére. Ennek egyik oka az, hogy bár az Eucharisztia a szentmise középpontja, Jézus nem kizárólag csak a szentségek és köztük a szentáldozás útján tud eljutni az emberekhez. Részt vehet valaki komoly lelki élménnyel úgy a misén, hogy nem áldozik és ezzel szemben részt vehet bármiféle lelki élmény nélkül úgy, hogy áldozik.

2019. jún. 16. 21:32
 13/14 AlfonzLiguori ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező,

Azok közül akik misére járnak nem mindig áldoznak meg. Ezzel nincsen semmi baj, úgy is el lehet menni.

A misében liturgiai szempontból nem csak az átváltozás történik meg, hanem az Úr áldozatának és szentjeinek, akik Krisztus testét alkotják történő megemlékezése is..Nem akarok részletesen belemenni. De az mindig jó ha misére megy az ember, az csak megerősítheti a hitében az embert.

A pap mindenkit megáld a mise végén, ez akár a jelenlévő nem hívőkre is érvényes. (Csak ők nyilván nem vehetik magukhoz Krisztus testét és vérét.)

Egyébként ha tudsz angolul, akkor itt ezen a honlapon élőben közvetítenek miséket Angliából, Írországból. (A liturgia világszerte ugyanaz a katolikusoknál.)

[link]

Remélem tudtam segíteni, szép napot, kedves üdv.

2019. aug. 1. 19:37
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
köszönöm a linket
2019. aug. 2. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!