Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy egyre több pap bukik le, hogy gyerekeket szexuálisan zaklatnak?

Figyelt kérdés
Vajon régen is így lehetett? Mert igazából soha nem kapnak büntetést a papok ezért. Sok eset nem is fog kiderülni mert vagy a gyerek félelem végett nem meri elmondani vagy van amikor agy egyház eltitkolja. Szerintetek ezelőtt 30-40-100 éve is így volt? Csak akkor még jobban nem terjedt el mert nem volt internet meg még jobban eltudták tusolni az ügyet.

2019. jún. 13. 15:41
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Bár szerintem ezt is törölni fogják mert ezzel is a hívők védeni akarják a papok és a egyház "becsületét". miközben mindenki tudja az igazságot....
2019. jún. 13. 15:45
 2/23 anonim ***** válasza:
49%
Szörnyű. Tudom mire akarsz kilyukadni mint mindenki ezt a kérdést boncolgatja, úgyhogy le is írom gyorsan hogy elkerüljük a felesleges köröket: A kereszténység rossz, a papok pedofilok, nem szabadna gyerekeket vallásosan nevelni, az egyház csak a pénzre megy, bűnöző szekta, akik csak el akarják tusolni az ügyet. Kihagytam valamit?
2019. jún. 13. 15:51
 3/23 A kérdező kommentje:
Minden szavaddal egyet értek! de van egy olyan érzésem, hogy a buzgómócsing hívők töröltetni fogják.
2019. jún. 13. 15:57
 4/23 anonim ***** válasza:
100%
Az még hagyján, de mennyi nem pap, köztük rengeteg házas, családos ember is zaklat másokat szexuálisan. Vajon régen is ennyi nemi erőszak volt, mint mostanában? Nagyon enyhék a büntetések, egyáltalán nincs semmi visszatartó erejük. Ráadásul erősen jelen van az áldozathibáztatás. Nem kell ehhez a papok között nézelődni, bárhol máshol is ugyanez a helyzet.
2019. jún. 13. 16:03
 5/23 anonim ***** válasza:
38%

Szia,

Hívőként írom: akiről kiderül, azt egyértelműen meg kell fosztani a papi hivatásától, és polgári bíróság előtt feleljen a tetteiért, mint bármelyik más pedofil ember.

Sajnos a Római Katolikus Egyház igen erősen felelős ezért a helyzetért, ugyanis a papi nőtlenség nem bibliai elvárás!

Ahogyan láthatod más felekezetekben nincs is ilyen elvárás!

Bár a korai kereszténységben megbecsülték azt, aki a cölibátust választotta a kereszténység miatt, de csak később a szerzetesrendek kialakulásánál lett kötelező és igazából csak a Tridenti zsinat (1545-63) volt az első, amely dogmát fogalmazott meg, miszerint a nőtlen és szűzi állapot jobb és boldogabb (értsd: a vallásgyakorlás szempontjából), mint a házas állapot (DS 1810).

Üdv. Péter

2019. jún. 13. 16:08
 6/23 KZitus ***** válasza:
38%

Szia

Sajnos az ember Ádámtól (óta) megtanulta, meg tudja magyarázni ha bűnt követ el. Mi járhat a fejükben az ilyen vallási vezetőknek(tanítóknak), nem tudom. Van bennük Istentől való félelem? - aligha.

Úgy 30 évre vissza tudok menni, akkor mi volt. Saját tapasztalatom: hazajöttem munka után, hallom a szobában nagy vidámság van, a férjem valakikkel beszélget, koccintanak. Siettem a konyhába, hogy pár szendvics falatkát készítsek, amivel megkínálhatom őket. Közben állandóan trágár szavakat hallok egy ismeterlen hangtól. Amikor bementem hozzájuk, kértem, ha lehetne, ne használjnak ilyen szavakat.....akkor mondja az egyik vendég, hogy a káromkodó ember pap. Mondtam, ez nem létezik. De nagyon büszkén bizonygatta a férfi, hogy ő tényleg pap, de csak akkor, ha a reverenda rajta van.Teljesen ledöbbentem, mert részeg is volt.

Szóval azóta sokat gondolkodtam ezen a tapasztalatomon! Ezek szerint ha nincsen rajta a reverenda, lehet berugni, káromkodni, és még ki tudja mit(bármit) csinálni? Minek tekinti ez az "állását"? Ki tudja hány ilyen járkál, él a világban, körülöttünk? Az általad felvázolt helyzet szomorú képet fest ezen a téren :-(

2019. jún. 13. 16:25
 7/23 A kérdező kommentje:
Egyszer hallottam olyan, hogy egy pedofil pap azzal védekezett, hogy ,,mindenkinek van bűne, az enyém ez" Ezt akkor mondta amikor nyilvános lett az ügy (ha jól tudom).
2019. jún. 13. 16:33
 8/23 anonim ***** válasza:
36%
Igen, régen is ugyanígy volt, amióta vannak papok. Miért lett volna másképp? És igen, csak egy része derül ki most is.
2019. jún. 13. 17:11
 9/23 anonim ***** válasza:
65%

Ha komolyan érdekel a téma, akkor az ilyen városi legendák helyett javaslom a publikus statisztikákat:

[link]

Az esetek száma a 70-es években tetőzött (a 68-as szexuális forradalom után), utána fokozatosan csökkent. Ma már töredéke az akkori adatoknak.

Szerintem igazságtalan dolog a kisebbség alapján elítélni az egész papságot. A 11 apostolt se ítéled el az egy Júdás miatt.

2019. jún. 13. 18:05
 10/23 anonim ***** válasza:
25%
régen is ez volt, mert a kiváltó ok nem változott: elvárják tőlük, hogy visszafogják magukat. az ember (és minden élőlény) szaporodni akar. ez természetes. a papoktól meg elvárják, hogy ezt teljesen elfojtsák. még jó hogy frusztráltak lesznek! szerintem a cölibátus eltörlésével sokat javulna a dolog. amúgy ateista vagyok
2019. jún. 13. 18:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!