Mit gondoltok, szektások-e a baptisták?
A Baptista Egyház nem szekta, hanem Jézus Krisztus egyházának a szerves része. Vallják a felnőttkori bemerítkezés szükségességét. Ez nem egy üres, rituális cselekedet, hanem előfeltételei vannak: a megtérés Istenhez, és ennek a gyümölcseinek megtermése és a hit.
Úgy tudom, hogy fentiek szerint ha a baptistákhoz megy egy kultúrkeresztény (csecsemőkorában lelocsolták, de átlagos, bűnös életet élt), aki hitre jut, azt bemerítik a megtérése és életének látható megváltozása után. A Hit Gyüliben ugyanígy zajlik. Ha egy baptista keresztény elkezd járni a Hit Gyülibe, vagy fordítva, annak természetesen nem kell újra bemerítkeznie. Tehát mind a két keresztény közösség hisz az egy keresztségben.
A Biblia tanítása alapján hisznek a lélek halhatatlanságában, és a pokol létezésében, Jézus kereszthalálában (ezeket a Jehova Tanúi tagadják).
Híres baptista keresztények:
Batiz András volt televíziós műsorvezető és kormányszóvivő
Chuck Norris karate világbajnos és színész
"Úgy tudom, hogy fentiek szerint ha a baptistákhoz megy egy kultúrkeresztény"
És ha nem egy "kultúrkeresztény" megy oda, hanem egy református, aki egész életében gyakorolta a hitét?
Mint pl. a Hegedűs Lóránt? Az antiszemita kirohanásaival?
Én úgy gondolom, hogy mindegy, hogy katolikus vagy református bűnös megy hozzájuk (vagy bármelyik olyan gyülekezetbe, ahol újjászületett keresztények vannak), ha nem tértek meg soha a bűneikből, vagy nincsenek jó gyümölcsei az állítólagos megtérésüknek, és nincs hitből, szabad akaratból való bibliai vízkeresztségük (bemerítkezés), akkor bemerítik a kultúrkeresztényt a szívből Istenhez való megtérése után. Ezt általában a megtérő kultúrkeresztény is érzi, hogy szükséges, és kéri, igényli is.:)
Értem, tehát egy nem neoprotestáns, vagy baptista keresztény az nem lehet megtért, valódi keresztény, hanem mind "kulturkeresztény".
De a kérdésre választ kaptam, a baptisták nem fogadják el az egy keresztséget. A hitvallást elfogadjátok, vagy abból is újat írtatok?
Elfogadják a baptisták az egy (bibliai) keresztséget, de a katolikus vagy református csecsemőkeresztség szerintük a Biblia alapján nem érvényes. Ahogyan a csecsemőházasság sem tekinthető érvényesnek, mert nem szabad akaratból van.
Tehát ismétlem, a baptista hitvallás szerint az egy keresztségnek feltételei vannak, ha ezek nincsenek betöltve, akkor az érvénytelen. Ilyen értelemben radikálisabbak, mint a népi vagy kultúrkereszténység.
Ha jól értem, akkor bő 1600 éven át mindenki csak "kulturkeresztény" volt?
Mi a helyzet azzal, ha valaki a jehovásoktól megy át, őt is újra keresztelitek? Hiszen ő felnőtt korban kapta meg a keresztséget.
Akkor majd én, mint baptista válaszolok:
Ha valaki megvallja a hitét és újjászületett, annak miért is kéne újra megkeresztelkedni? Ezt csak az ostoba és rosszindulatú kulturkeresztények találták ki, akik azt hiszik, hogy ők meg tudják venni az üdvösséget mindenféle tettel, mint pl az adott egyházhoz tartozás, különböző szokások betartása és a többi.
Igen, van nálunk baptista férj-református feleség páros és feleség is úrvacsorázik, mert senkinek eszébe sem jut, hogy ő ezt nem teheti.
Aztán van, akit bevizeztek baba
korában, viszont az Úrral csak felnőttként találkozott és tért meg és van annyira mély a hite, hogy ezt meg is pecsételi a bemerítéssel.
Jézusnak nyolc naposan levágták az előbőrét. Születése óta tartotta a szabályokat. Mégis bemerítkezett. Szerintem ő is szektás...
"Úgy tudom, hogy fentiek szerint ha a baptistákhoz megy egy kultúrkeresztény (csecsemőkorában lelocsolták, de átlagos, bűnös életet élt), aki hitre jut, azt bemerítik a megtérése és életének látható megváltozása után"
Na, éppen ezért beszélünk szektás jelenségről. Mert "lelocsolásnak" titulálják a történelmi egyházak keresztségét, pedig az a Szentháromság nevére történik, ahogy Krisztus elrendelte. Nem fogadják el, hogy a keresztség egyszeri és megismételhetetlen szentség, amivel Isten gyermekei, Krisztus Titokzatos Testének, az Egyháznak tagjai és a menyország örökösei leszünk. Ez a méltóság pedig mindenkit megillet, mert Jézus mindenkiért meghalt életkortól, származástól, egyéni teljesítményektől függetlenül. A többdiplomás teológiai professzorokért, az írástudatlan afrikaiakért, a szellemi sérültekért és a pár napos csecsemőkért is egyaránt.
És nem feltétlen az a baj, hogy hangsúlyozzák a felnőttkeresztség fontosságát. Mert a felnőttkeresztség is egy komoly megalapozottsággal bíró teológiai álláspont. Hanem az, hogy a saját keresztelésüket tartják az "igazinak" és megismételtetik azt, ami egyébként nem megismételhető - felnőttkorban. Na EZ a szektás gondolkodás. Mert pl. a Katolikus Egyház elfogadja, ha bármilyen felekezet megkeresztel valakit a Szentháromság Egy Isten nevében. Sőt, vészhelyzetben még az is érvényes, ha bárki (még akár egy meg nem keresztelt ember is) megkeresztel valakit, ha a megkeresztelendő úgy kéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!