Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok, szektások-e a...

Mit gondoltok, szektások-e a baptisták?

Figyelt kérdés
2019. márc. 28. 14:42
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
71%
Nem.
2019. márc. 28. 14:43
 2/28 anonim ***** válasza:
10%

Igen, mert nem az emberek szubjektív megítélése, aktuális valláspolitikai véleménye számít e kérdésben, hanem a Biblia nézőpontja. A Szentírás szerinti keresztény tanítások és szellemiség pedig sok mindenben eltér a baptisták teológiájától.

Persze ezzel nincsenek egyedül, vannak ugyanis az évszázadok során kialakult állítólagos "alaptanok" a magát keresztényeknek nevező egyházakban, mint a lélek halhatatlansága, vagy a pokol szó szerinti tüze és a háromság mítosza, mely azonosítja azok körét, akik biztosan nem az eredeti krisztusi tanokat követik.

2019. márc. 28. 16:39
 3/28 anonim ***** válasza:
31%
Számomra a kereszténységen belül azok nem szekták, akik elfogadják az egy keresztséget és a Hitvallást. A baptizmus inkább egy mozgalom, mint sem egy konkrét felekezet, lásd usa-ban mennyi különféle bapista felekezet van. Ha az adott baptista gyülekezet ezeket elfogadja, akkor nem szekta, ha nem fogadja el, akkor az.
2019. márc. 28. 19:14
 4/28 anonim ***** válasza:
40%

Mozgalom? 😀😀😀😀

És Istentisztelet alatt mozgalmi dalokat éneklünk? 😀😀😀😀😀

Vicc. 🙃 Én sem ismertem a baptista egyházat addig, míg megtérésem után Isten el nem vitt oda és azt mondta, hogy itt a helyem. Azóta is ott szolgálom őt, hisz a teremtett képességeimet itt tudom a legjobban kamatoztatni. És én azt hittem, amíg nem ismertem meg, hogy baptisták babot esznek, ennyire nincsenek tisztába az emberek velünk. 😀

2019. márc. 29. 07:44
 5/28 anonim ***** válasza:
31%

Örülök, hogy ennyire viccesnek találod, de a tényeken nem változtat.

Igen, egy mozgalom, mivel nem egy konkrét felekezetből áll, mint például az evangélikusok, hanem nagyon sok, teológia szempontjából is eltérő kis felekezetből. Nem véletlenül hivatkoztam az usa-ban lévő baptizmusra, ahol ennek szélsőséges esete látható és nagyjából minden baptista gyülekezet egy-egy új felekezet. A reformáció idején az anabaptizmus is egy mozgalom volt, de a századfordulón a millerizmus is, vagy manapság a divatos resztoránizmus is egy mozgalom, melyek szintén számtalan felekezetre oszlanak.

2019. márc. 29. 09:23
 6/28 anonim ***** válasza:
3%
Akkor szerintem frissítsd a tudásod. Merd magad felülbírálni és nyugodtan ismerd be, ha valamiben tévedsz.
2019. márc. 29. 10:00
 7/28 anonim ***** válasza:
45%

Nem tévedtem semmiben, inkább egy kérdést tettem fel, amit örülnék, ha megválaszolna például egy baptista, akár te is.

Elfogadják a Hitvallást és az egy keresztséget, vagy sem?

2019. márc. 29. 10:02
 8/28 anonim ***** válasza:
52%

Jó kérdés. Azt mondanám, hogy ha az a szekta, akik nem vallják az apostoli hitvallást vagy az egy keresztséget, akkor az szekta. Akkor a baptisták nem szekta. De akkor (úgy tudom) a Hitgyüli sem az.

Attól függ, hogy mivel definiáljuk a szekta fogalmát. Eredeti értelmemben ezek olyan filozófiai iskolák voltak még az antik görögöknél, akik egy vezető köré gyűltek, kizárólag az ő tanítását vették érvényesnek, ezzel pedig leválasztották magukat a többi irányzattól (a szó is a "levágni" igéből származik).

Jellemző még, hogy általában az eredeti közösség tanításából bizonyos dolgokat egyoldalúan hangsúlyoznak, ami köré gyakorlatilag az egész tanítás felépül. Ez alapján már szektás jelenségről beszélünk az esetükben.

2019. márc. 29. 10:27
 9/28 anonim ***** válasza:
46%

A hitgyüli biztos nem vallja az egy keresztséget, hiszen újra keresztelik a betérteket. Ahogy a Hitvallást sem fogadják el tudtommal.

2019. márc. 29. 10:36
 10/28 anonim ***** válasza:
0%

Ahogy az elején írtam, a Bibliának kéne megmondani, mi a szekta. Nem szubjektív emberi mérce, egyes vallásos csoportosulások (ide sorolva az ún. "bevett", vagy elismert vallásközösségek szövetségeit is) kinyilatkoztatásai az irányadók annak, aki az isteni igazság szerint akarja megismerni e kérdésre a választ.

"A „szektá”-nak fordított görög szó (haiʹre·szisz, amelyből a magyar „herézis” szó ered) azt jelenti, hogy „kiválasztás” (3Mó 22:18, LXX), illetve „az, amit kiválasztottak”, tehát „embereknek egy olyan csoportja, amely elszakad másoktól, és a saját tantételeit követi (szekta vagy társaság)” (Thayer-féle Greek-English Lexicon of the New Testament. 1889, 16. o.). Ezzel a szóval illették a judaizmus két kiemelkedő ágának támogatóit, a farizeusokat és a szadduceusokat (Cs 5:17; 15:5; 26:5). Azok, akik nem voltak keresztények, „szektának” vagy „a názáretiek szektájának” nevezték a kereszténység követőit, talán azért, mert egy olyan szakadár csoportnak tartották őket, amely a judaizmusból vált ki (Cs 24:5, 14; 28:22).

A kereszténység alapítója, Jézus Krisztus azért imádkozott, hogy egység legyen a követői között (Jn 17:21), az apostolok pedig mindent megtettek azért, hogy megőrizzék az egységet a keresztény gyülekezetben (1Ko 1:10; Júd 17–19). Ha egy csoport nem egységes a tanításait illetően, akkor az heves vitákhoz, viszályhoz, sőt ellenségeskedéshez vezethet. (Vö.: Cs 23:7–10.) Ezért a keresztényeknek el kellett kerülniük a szektásodást, mely egyike a test cselekedeteinek (Ga 5:19–21). Arra figyelmeztették őket, hogy ne mozdítsanak elő szektákat, illetve hogy ne hagyják, hogy a hamis tanítók félrevezessék őket (Cs 20:28; 2Ti 2:17, 18; 2Pt 2:1). Pál apostol a Tituszhoz írt levelében azt az utasítást adta, hogy a második intés után utasítsák el az olyan embert, aki továbbra is szektát mozdít elő; ez minden bizonnyal azt jelentette, hogy az ilyen személyt ki kellett közösíteni a gyülekezetből (Tit 3:10). Azok, akik nem támasztottak meghasonlást a gyülekezetben, illetve nem támogattak semmilyen csoportosulást, bizonyítékát adták annak, hogy hűségesen élnek, és Isten helyeslését élvezik. Pál nyilvánvalóan erre gondolt, amikor ezt írta a korintusziaknak: „szektáknak is kell lenniük köztetek, hogy nyilvánvalóvá legyen, kik a helyeselt személyek köztetek” (1Ko 11:19)."

2019. márc. 29. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!