Hogyan értelmezzem az 1 Kor 13,10?
Nem rendelkeznek üdvösséggel földi életük alatt, legfeljebb reményük lehet rá.
"Most ugyanis az üdvösség közelebb van már hozzánk, mint amikor hívők lettünk."
Az üdvösség az élet beteljesedése Krisztusban. Ebből már sokan megérezhetnek valamit földi életük során is, de a teljes és tökéletes állapota csak a halál után lehetséges.
Nem, csak a katolikusok nem élnek a megtérés elmét elhomályosító (ál)katarzisába folyamatosan, és jól tudják, hogy akár életünk utolsó pillanatában is elkárhozhatunk. Tudják, hogy az üdvösség nem olyasmi, hogy megszereztük, s most már bármit tehetünk, a mennybe jutunk.
"Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: - Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát."
"Értsd meg tehát Isten jóságát és szigorát: szigorát a vétkesekkel szemben, irántad meg Isten jóságát, feltéve, hogy megmaradsz a jóban, különben téged is lenyesnek."
Tehát egy megtért keresztény embert is "lenyes" Isten Krisztusról, ha elfordul Tőle.
Sőt Pál apostol ennél tovább megy:
"Ha ugyanis azután, hogy az igazságot felismertük, szándékosan vétkeztünk, nincs többé áldozat a bűnért"
Üdvösség jelentései a Görögben:
G4991 ἡ σωτηρία, -ας
(hé szótéria, -asz)
1) üdvösség
2) szabadulás, megmenekülés, gyógyulás
3) megtartás, megmentés
4) épség, egészség, túlélés (Csel 27:34)
5) épségben való megérkezés
6) biztonság, oltalom, védelem
7) LXX békesség
8) megtartás (törvényé)
Tehát ha én a mai korunkban meggyógyulok egy betegségből akkor az üdvösség amely Istennek egy nagy ajándék csomagja abból úgymond felveszem azt amit Jézus az engesztelő áldozat során megszerzett számomra.
Tehát van üdvössége a hívőnek már a földi élete során és nem jó szó a meghalás mert egy hívő nem meghal hanem elköltözik az Úrhoz!!!
Isten mindenkit üdvösségre hív, sehol sem állítottam, hogy visszavonta volna ezt az emberiségtől, vagy egyes emberektől.
Én csak azzal a nézettel vitatkozom, miszerint már itt a földön bekövetkezne az üdvösség teljessége. Ha még maga Pál apostol is csak várt akkor a tökéletesség beteljesedésére, ha még Pál apostol is úgy vélte, hogy halála után nyer üdvösséget Krisztusban (ezért teszi fel a kérdést apostoli szolgálatáról, vagy esetleges vértanúságáról), akkor én ellentétben néhány neoprotestánssal, miként mondhatnám, hogy az üdvösség teljességére jutottam már most?
Ha az apostolok is használták a halál szót, még Jézus esetén is, nem értem, hogy én miért ne használhatnám. Ahogy olvashatjuk a Szentírásban, minden ember sorsa a halál, te sem, én sem vagyunk ez alól kivételek. Mária az angyal szavai alapján a kegyelem teljességében élt már földi élete során is, mégis meg kellett halnia. Ez az ősbűn következménye.
Bár ismét lelettem nullázva, de:
Istennek soha nem volt terve, hogy az emberek az égbe menjenek haláluk után. Így a teljesség, nem a mennybeli üdvösségre utal. Jézus is a Földi örök életet jött helyreállítani, mert az veszett el. Ezért kellett emberként megszületnie.
A vers a részlegességet, az ismeretre, és a prófétai szó, vagy is az események megtörténtének teljes megértéséről beszél.
De hát, ti tudjátok.
#Kerdezo irastudoi okoskodasok harcanak nincs ertelme
Nem hasonlulhatsz meg. Valasztanod kell ez sajnos (hala Istennek) kotelezo.
Azzal amikel te foglalkozol csak a mulandosagba merulsz el, Istennek add at magad OrokkeValosagig.
probald megerteni a valaszokat megjobban, es Krisztus Jezus Tanitasat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!