Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen a vallásom, ha istenkép...

Milyen a vallásom, ha istenképem az alábbi?

Figyelt kérdés
Nem hiszek egy akarattal és személyiséggel bíró istenben, viszont abban hiszek, hogy a világegyetem, annak összes atomja és a köztük lévő űr egy absztrakt isten, és abban pedig a világot érzékelő minden egyes lény a saját maga által érzékelt világ istene, amely értelmet ad a világ létezésének, hiszen élet nélkül nem lenne értelme az univerzumnak. Párhuzamos dimenziókban létező világokban nem hiszek. Világ egyrészt a közösen érzékelhető világegyetem, és világ minden egyes lény fejében élő belső világ is. Amikor egy élőlény elpusztul vagy meghal, egy világ is meghal vele.
2019. márc. 3. 23:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Igen, Zitus - de a "Teremtó Isten", akiről TE beszélsz, az bizony a keresztények istene.

Nem minden isten teremtő.

2019. márc. 4. 15:56
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Zitus, az ateista semmilyen istenben nem hisz, nem csak a tiedben.
2019. márc. 4. 16:35
 13/16 anonim ***** válasza:

Kabbalizmus különböző ágai foglalkoznak hasonló kérdésekkel, de azokra sem lehetne azt mondani, hogy megegyeznek a világképeddel.

Nem ismerek olyan vallást ami ezt foglalná magába (egyébként biztos létezik ilyen), de nem is szükséges nevet adni a hitednek.

2019. márc. 4. 18:05
 14/16 KZitus ***** válasza:
0%

11-es hszóló

"Igen, Zitus - de a "Teremtó Isten", akiről TE beszélsz, az bizony a keresztények istene.

Áááá értem! A kavarodás ott van, hogy amikor én a Teremtő Istenről beszélek, akkor Jehovára gondolok, aki a zsidó nép Istene és Krisztus Istene is volt. Nem ismerek külön keresztény Istent.

2019. márc. 4. 19:38
 15/16 KZitus ***** válasza:

12-es hszóló

Ezt én is így tudom, köszönöm a megerősítést :-)

Kedves kérdező. Rájöttél már milyen a vallásod?

2019. márc. 4. 19:40
 16/16 anonim ***** válasza:

A 10-es találta fején a szöget, csak nem ütött rá elégszer.

Amiről beszélsz az egy panteisztikus struktúrába (a világ mint olyan azonos az istennel) ágyazott szolipszisztikus (a világ az azt érzékelő egyénnel azonos; a metafizikai értelemben vett szolipszizmus ugyan azt mondja, hogy minden külsődlegesként érzékelt is az egyén kogníciójának a részeként adott és a világegyéntől független létezéssel/szubsztancialitással nem bír, és ez a teljes rendszeredre nem igaz, az alsó szint (az a beágyazott világ, amelynek létezése az egyén/egyed létezésének függvénye) értelmezhető így) magvak rendszere.

Ebben a kombinációban mindazonáltal magam sem hiszem, hogy a kettő egymásba boronálásának lenne valamiféle neve, abban pedig gyakorlatilag biztos vagyok, hogy semmilyen létező vallás nem ezt hirdeti, már csak azért is, mivel – ha nem haragszol meg – ez ebben a formában egy kicsit zavaros, és nagyon kevéssé koherens. Persze ne érts félre, ha ebben hiszel, ebben hiszel, nem szólok bele.

2019. márc. 5. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!