Kit nevezhetünk keresztènynek, ès kit nem, hol a határ?
Keresztény aki hiszi hogy Jézus Krisztus teljesen ember ÉS teljesen Isten
(vagyis az inkarnálódott Logosz, egyszerre ISTEN ÉS EMBER és nem félig-meddig, egyik vagy másik)
amit 3 ír, az pedig helyesen: a JÓ keresztény az, aki Krisztust követi
Én három kategóriát különböztetek meg:
1. igaz hívő: újjászületett Jézusban és növekszik a megszentelődésben
2. törvénykező keresztények: még mindig nem tudnak szabadulni a tízparancsolattól
3. Kultúrkeresztények
"1. igaz hívő: újjászületett Jézusban és növekszik a megszentelődésben"
Kiegészítés: A Bibliát tartja az isteni abszolútumnak, aszerint él
Szia!
Sajnos köznapi értelemben igaz az, hogy mindenki keresztény aki annak vallja magát. Ennek ellenére a szó szoros értelmében véve a keresztény a "christianos" - vagyis a krisztusi ember.
Hogy a krisztusi embert hogyan ismered meg, arra maga Krisztus tanított:
"Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, a rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők! Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult." (Máté 7:16-27)
És hogy mik a gyümölcsök, arra nézve:
"Szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény." (Gal. 5:22-23)
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!